Foto av et par som klemmer på en togstasjon om sommeren.
Byutvikling

Fant idyllen rett utenfor Oslo

Utenfor Oslo får Jack og Martine god plass og nærhet til naturen. Samtidig ligger jobb og fritidstilbud i hovedstaden bare 20 minutter unna.

– Jeg tror livet her blir helt fantastisk.

Martine Bratlie er på vei ut av Oslo. Sammen med forloveden Jack Timothy Bindin har hun nettopp kjøpt en leilighet på Ås.

– Jeg gleder meg veldig til å flytte. Selv om hverdagen med å jobbe åtte til fire blir den samme tror jeg dette blir roligere og grønnere.

Utenfor Oslo begynner det nå å gro fram fine borettslag nær kjappe kollektivløsninger. Det tar cirka 30 minutter med buss og tog fra Lørenskog, Kløfta og Jessheim inn til Oslo S, mens samme tur fra Lillestrøm klokker inn på bare 10 minutter.

Fra Ås er togturen 20 minutter lang.

Verken Jack eller Martine har noe imot den nye reiseveien.

Se boliger i disse områdene

Rolig nabolag

Jack er opprinnelig fra en stille og rolig del av Liverpool, men flyttet til Norge før Brexit. Nå har han vært sammen med Martine i tre år, jobber som utvikler og har endt opp med å bli i landet.

I dag leier paret en leilighet på Sagene, i det Jack beskriver som et trivelig og tett befolket nabolag, men:

– Jeg koser meg ikke her i helgene. Jeg trodde jeg ville like at det var så travelt her, men nå vil vi ut av Oslo til et roligere sted. Hunden vår misliker også at det er så mye som skjer her.

For ham var valget å flytte ut av Oslo lett. Ikke minst etter å ha besøkt boligprosjektet på en varm sommerdag.

– Først måtte vi gjennom Oslo sentrum med tusenvis av folk. Det var mye støy, og vi følte oss veldig inneklemt. Så tok vi toget ut til Ås, og så ingen folk på vei ut til leiligheten – bortsett fra unger som lekte i hagene sine. Det var en stor bonus for oss.

Finn boliger som ligger rett utenfor Oslo

Kun ett hinder

Martine og Jack er ikke alene om å hoppe i det – oppsidene ved å flytte ut av byen kan være mange. Flere kvadrat for færre kroner. Naturskjønne omgivelser. En roligere tilværelse.

– Vi får mer for pengene, og det er roligere. Samtidig har vi nærhet til shopping, kafé og restauranter, sier Martine.

Mange kvier seg likevel for det ene hinderet: Avstanden til jobb og byliv.

Vi spurte Oslo-folk om hva som er det beste – og det verste – med reiseveien deres til jobb

Kort vei til jobb

Jack lever en hybrid hverdag, og jobber både hjemmefra og fra kontoret. Når han tar turen inn til byen skal han høre podkast og sjekke telefonen for oppdateringer mens verden ruller rolig forbi – så mye mer enn det rekker han ikke.

– Reiseveien til jobb blir litt lenger, men ikke mer enn ti minutter ekstra. Og det er veldig tilgjengelig.

Han ser fram til å gå fra 30 kvadrat uten balkong til 65 kvadrat og egen terrasse, med en walk-in-garderobe og et stort spisebord så de kan ha venner og familie over på middagsselskap.

Skogene rundt området er også et stort trekkplaster.

– Det er mange flere turmuligheter her enn i Oslo. Jeg koser meg ikke med å tilbringe helgene i bykjernen – jeg vil heller gå tur med hunden min.

Føler dere at det er verdt det?

– Å flytte hit? Absolutt! Jeg liker egentlig å ha en liten reisevei til jobb, avslutter Martine.

Finn drømmeboligen utenfor Oslo