– Jeg liker aller best å danse cha-cha-cha og samba!

Rullestol eller ei: Hos Lillestrøm Sportsdansklubb er alle velkommen til å sette fyr på dansegulvet.

  • Tekst Marius Asp
  • Foto og video Jonas Lisether

– Det gøyeste med å danse er farten du får når du snurrer rundt. Og det å bli kjent med de andre som har begynt på dans, selvfølgelig.

Vilde (10) klarer ikke å holde smilet tilbake når hun snakker om sine favorittsjangre på dansegulvet.

– Jeg liker aller best å danse cha-cha-cha og samba!

Til tross for sin unge alder har Vilde danset i to år allerede, og hun er allerede en dreven konkurransedanser som trives på scenen. Når vi møter henne på trening i lokalene til Lillestrøm Sportsdansklubb (LSKDans), drønner en jive-låt mellom veggene.

LSKDans var en av de som søkte og mottok støtte fra OBOS gir tilbake i 2022.

Ønsker din forening eller ditt lag støtte? Her kan dere søke

Mestring og idrettsglede

Det eneste som skiller Vilde og hennes ferske venninne Sanna (7) fra jevnaldrende dansere, er at de sitter i rullestol. Det betyr heldigvis ingenting her. Hver uke arrangerer nemlig LSKDans kurset Happy Dancing, der paradans – dans for mennesker med funksjonsnedsettelser, i dette tilfellet barn og unge – står på programmet.

En som heier på både LSKDans og paradans, er Trine Dehli Cleve – kjent for svært mange nordmenn som dommer gjennom 18 sesonger av «Skal vi danse?». Trine er ikke bare president i Norges Danseforbund, men også æresmedlem av klubben hun var med på å stifte i 2011.

– Gevinsten av å være med på paradans er den samme som å være med på dans og idrett generelt. Det er idrettsgleden, følelsen av mestring, å ha et samhold rundt seg og være en del av en klubb.

Les også: – Det er livsviktig å lære seg å svømme

Vilde er en dreven paradanser, og har allerede danset i to år.
Å danse gir idrettsglede, følelsen av mestring, og samhold til både klubb og de rundt seg.
Trine Dehli Cleve (i midten) er godt kjent for mange norske TV-seere etter 18 sesonger som dommer i Skal vi danse.

I Skarsteins (hjul)spor

Paradans blir gradvis mer kjent og populært her til lands. Daglig leder og dansetrener i LSKDans, Kristin Berg, ser gjerne flere paradansere i klubbens lokaler, og forteller at de har plass til 15–20 på paradans hver uke. Trine tror mange fikk øynene opp for disiplinen da den paralympiske gullvinneren Birgit Skarstein var med i «Skal vi danse» i 2020, som den første i rullestol noensinne.

– Birgit klarte å motbevise skeptikerne gjennom de fantastiske prestasjonene sine. For oss var det utrolig sterkt å se hvordan hun rørte alle som så på. Til slutt tenker du ikke over at rullestolen er der.

OBOS er blant aktørene som støtter paradans-tilbudet til LSKDans økonomisk.

– Sponsorer er alltid viktig, uansett hva vi driver med. Når OBOS går inn og sponser med midler, betyr det at vi kan legge til rette for enda mer aktivitet.

Søknadsfristen er 15. juni 2024.