– Jeg liker aller best å danse cha-cha-cha og samba!

Rullestol eller ei: Hos Lillestrøm Sportsdansklubb er alle velkommen til å sette fyr på dansegulvet.

  • Tekst Marius Asp
  • Foto og video Jonas Lisether

– Det gøyeste med å danse er farten du får når du snurrer rundt. Og det å bli kjent med de andre som har begynt på dans, selvfølgelig.

Vilde (10) klarer ikke å holde smilet tilbake når hun snakker om sine favorittsjangre på dansegulvet.

– Jeg liker aller best å danse cha-cha-cha og samba!

Til tross for sin unge alder har Vilde danset i to år allerede, og hun er allerede en dreven konkurransedanser som trives på scenen. Når vi møter henne på trening i lokalene til Lillestrøm Sportsdansklubb (LSKDans), drønner en jive-låt mellom veggene.

Mestring og idrettsglede

Det eneste som skiller Vilde og hennes ferske venninne Sanna (7) fra jevnaldrende dansere, er at de sitter i rullestol. Det betyr heldigvis ingenting her. Hver uke arrangerer nemlig LSKDans kurset Happy Dancing, der paradans – dans for mennesker med funksjonsnedsettelser, i dette tilfellet barn og unge – står på programmet.

En som heier på både LSKDans og paradans, er Trine Dehli Cleve – kjent for svært mange nordmenn som dommer gjennom 18 sesonger av «Skal vi danse?». Trine er ikke bare president i Norges Danseforbund, men også æresmedlem av klubben hun var med på å stifte i 2011.

– Gevinsten av å være med på paradans er den samme som å være med på dans og idrett generelt. Det er idrettsgleden, følelsen av mestring, å ha et samhold rundt seg og være en del av en klubb.

Les også: – Det er livsviktig å lære seg å svømme

Vilde er en dreven paradanser, og har allerede danset i to år.
Å danse gir idrettsglede, følelsen av mestring, og samhold til både klubb og de rundt seg.
Trine Dehli Cleve (i midten) er godt kjent for mange norske TV-seere etter 18 sesonger som dommer i Skal vi danse.

I Skarsteins (hjul)spor

Paradans blir gradvis mer kjent og populært her til lands. Daglig leder og dansetrener i LSKDans, Kristin Berg, ser gjerne flere paradansere i klubbens lokaler, og forteller at de har plass til 15–20 på paradans hver uke. Trine tror mange fikk øynene opp for disiplinen da den paralympiske gullvinneren Birgit Skarstein var med i «Skal vi danse» i 2020, som den første i rullestol noensinne.

– Birgit klarte å motbevise skeptikerne gjennom de fantastiske prestasjonene sine. For oss var det utrolig sterkt å se hvordan hun rørte alle som så på. Til slutt tenker du ikke over at rullestolen er der.

OBOS er blant aktørene som støtter paradans-tilbudet til LSKDans økonomisk.

– Sponsorer er alltid viktig, uansett hva vi driver med. Når OBOS går inn og sponser med midler, betyr det at vi kan legge til rette for enda mer aktivitet.