Historisk sus med moderne vri

Torstein Bjørklund fant inspirasjon i fortiden da han skulle pusse opp leiligheten sin på Grønland.

  • Tekst Marit Aaby Vebenstad
  • Foto Lasse Fløde

– Jeg har alltid vært glad i gode rom, både hjemme, på besøk hos andre og på hotell. For meg handler det ikke bare om pene møbler eller fine farger, men om et sted som er godt å være i og som har god energi, sier filmregissør Torstein Bjørklund (34).

Sammen med en kamerat kjøpte han den 79 kvadratmeter store leiligheten på Grønland i 2014. På den tiden var markedet ganske ellevilt, men akkurat denne gikk litt under radaren. Den var ikke et oppussingsobjekt, men heller ikke så veldig fresh. Torstein tok sjansen og dro på visning – og falt umiddelbart for leiligheten. Ikke minst grunnet takhøyden, som er på hele 3,4 meter.

Det bor mye historie i veggene i bygården fra 1878, noe Torstein synes det er spennende å skaffe seg informasjon om.

– Det er lett å glemme hvor kort tid det har gått siden det var høns i bakgårdene i Oslo øst, og at innlagt vann var en luksus.

Med hjelp fra KOI Fargestudio har hjemmet fått en harmonisk og helhetlig palett. På veggen, «Coy Blush» fra Pure & Original.
Torstein Bjørklund har pusset opp over flere perioder når han har hatt råd, og ble først ordentlig ferdig da han malte alt under den første nedstengningen i 2020.
– De fleste jeg viste fargepaletten til mente den gang da at det var for spesielt, at jeg kom til å bli lei. Men jeg synes fargene bare blir kulere og kulere for hvert år som går.

Fargerike valg

Han har også bitt seg merke i fargevalgene gjennom historien.

– I flere årtier har vi malt i hvitt og kalt det «klassisk». Lengre fra sannheten er det vanskelig å komme. På slutten av 1800-tallet var gårdene i Oslo malt i fargerike kombinasjoner, hvitt så du nesten aldri. Sånn sett har det føltes bra å endelig kunne fargesette denne leiligheten igjen, med én fot i det historiske og én fot i det moderne, sier Torstein.

– Jeg håper og tror at om 100 år er det en førstegangskjøper som skraper fram rosafargen på veggen og funderer på hvem jeg var, på samme måte som jeg har fundert over tidligere beboere i min tid her.

Torstein fikk i 2019 hjelp av Dagny Thurmann-Moe og KOI Fargestudio med fargesetting av leiligheten.

– De fleste jeg viste fargepaletten til mente den gang da at det var for spesielt, at jeg kom til å bli lei. Men jeg synes fargene bare blir kulere og kulere for hvert år som går. Den signalgule gangen vegret jeg meg litt for før jeg satte i gang, men nå synes jeg den er det beste i hele leiligheten, sier han.

Les også: Slik har KOI skapt en fargerik visningsleilighet på Frysja

Torstein er veldig glad i både leiligheten og interiøret, som han har skaffet seg gjennom ulike faser i livet.
Bollo-stolen og Tiki-sofaen er av Andreas Engesvik for Fogia. Sofaen er Torsteins favorittmøbel – om han må velge.
En miks av tidløse tekstiler og møbler med historie gir gode arbeidsforhold på kontoret. Akari-lampen av Isamu Noguchi er fra Vitra.

Investerer i kvalitet

Torstein har pusset opp over flere perioder når han har hatt råd, og ble først ordentlig ferdig da han malte alt under den første nedstengningen i 2020.

– Jeg har forsøkt å bevare det som bevares kan, både med tanke på økonomi og miljø. Jeg er ikke så glad i å kaste fullt funksjonelle ting. Kjøkkenet er Ikea fra 2013, og har mange gode år igjen. Jeg har malt overflatene og byttet håndtakene.

Med gulvet gikk han kraftigere til verks. Her har dårlige materialer blitt erstattet.

– Det lå en ganske kjip parkett her som jeg erstattet med et heltre furugulv. Jeg vurderte å hente fram det gamle som lå underst, men valgte heller å legge et nytt på topp. Både siden det gamle var ekstremt skeivt, men også med tanke på isolasjon.

Han er veldig glad i både leiligheten og interiøret, som han har skaffet seg gjennom ulike faser i livet. Leiligheten er møblert med en eklektisk blanding av klassiske og moderne designmøbler.

– Skal jeg trekke ut én ting så er det kanskje Tiki-sofaen av Andreas Engesvik for Fogia. Det er det dyreste møblet jeg eier by far, men også det beste kjøpet. Jeg håper og tror at jeg skal ha den i 30 år til.

I duse toner, og med tunge gardiner fra gulv til tak, er soverommet rolig og behagelig.
Torstein var skeptisk da KOI Fargestudio foreslo å male gangen signalgul. I dag er det løsningen han liker aller best.
– På slutten av 1800-tallet var gårdene i Oslo malt i fargerike kombinasjoner, hvitt så du nesten aldri, forteller Torstein.