Et smilende par som holder hender på vei til vårvisning.

5 fordeler med IN-ordning

Visste du at individuell nedbetaling av fellesgjeld gir deg mer økonomisk frihet og mulighet for lavere husleie?

Med en IN-ordning kan du selv bestemme hvordan du betaler ned fellesgjeld. IN-ordning står for individuell nedbetaling av fellesgjeld, og gjelder for deg som er andelseier i borettslag, eller planlegger å bli det. Det betyr at du har mulighet til å betale ned din del av fellesgjelden i borettslaget.

De fleste borettslag har tatt opp et felles lån for å dekke kostnader tilknyttet borettslaget. Det kan for eksempel være i forbindelse med bygging, oppussing eller vedlikehold. Lånet er forhandlet fram for alle boligene samlet, og fellesgjelden er din del av dette lånet.

Men hva innebærer egentlig IN-ordningen for deg som boligeier eller boligkjøper? Her er fem fordeler!

1. Lag din egen nedbetalingsplan

Med en IN-ordning har du frihet og mulighet til å betale ned din andel av fellesgjelden raskere enn borettslagets nedbetalingsplan. Har du råd til å bruke en ekstra sum i måneden, vil du etter hvert kunne nyte godt av mindre fellesgjeld og dermed lavere fellesutgifter.

OBOS tilbyr IN-ordning i alle nye borettslag. Du kan selv bestemme om du ønsker å nedbetale fellesgjelden helt eller delvis. Tidspunket for innbetaling kan variere fra prosjekt til prosjekt. I de fleste tilfeller kan du gjøre dette ved overtakelse av boligen, eller to ganger i året etter innflytting med et minimumsbeløp på 60 000 kroner.

2. ...eller betal ned alt med en gang

For deg som sitter med mye egenkapital, kan det noen ganger være lurt å betale ned hele fellesgjelden med en gang. Hvis du har tenkt å bo i boligen over tid er det en trygghet å vite at du er fri for fellesgjeld. Og har du tenkt å selge en gang, kan det gjøre boligen din mer attraktiv.

3. Reduser de månedlige utgiftene dine

Ved å betale ned litt mer på fellesutgiftene i måneden over en periode, eller betale ned helt eller delvis, gjør at du totalt får mindre utgifter per måned. Da har du mer å bruke på ting du virkelig trenger eller har lyst til å bruke penger på.

4. Bruk den banken du vil

Med IN-ordningen kan du bruke den banken du ønsker for å betale ned fellesgjelden. Hør med styreleder i borettslaget hva renten på fellesgjelden er i dag, slik at du vet hva du har å forholde deg til. Kanskje er du fagorganisert eller med i en annen organisasjon som gir deg god rente?

5. Verdien på boligen din stiger

Vurderer du å selge boligen din om en stund? Med mindre eller ingen fellesgjeld stiger verdien på boligen, og felleskostnadene blir mindre. Det kan gjøre boligen din mer attraktiv for kjøpere.

Usikker på hva du bør gjøre?

Våre prosjektselgere kan hjelpe deg om du har spørsmål om IN-ordningen knyttet til boligprosjektet du er interessert i.

På OBOS-bankens nettsider kan du lese om hvorfor fellesgjeld ikke alltid er så dumt.