Oversiktsillustrasjon av Hinna Park i fugleperspektiv.

På Odden skapes det et godt bomiljø for alle

Odden byr på sjø, fjord og fjell med flotte turområder – og ikke minst, en rimeligere vei inn på boligmarkedet. Borettslag åpner dørene for et bedre bomiljø og ulike kjøpsalternativer.

Det meste av det OBOS bygger nå, både i og utenfor Oslo, er borettslagsboliger. I Oslo er borettslagsmodellen godt kjent og har lange tradisjoner, men i andre deler av landet står selveier-formen sterkere. På Odden er planen at en andel av leilighetene blir borettslagsboliger. 

Hvorfor tilbyr man ikke bare selveierleiligheter, hvis det er det som er mest attraktivt? 

– En viktig forskjell på OBOS og andre utbyggere, er at vårt hovedformål er å bygge for at medlemmene våre skal ha et sted å bo. Da er borettslagsmodellen et viktig virkemiddel, forklarer Anders Skauge, utviklingsdirektør i OBOS.

Totalt skal Odden bestå av 190 boliger i et lunt og grønt nabolag. Dette blir kronjuvelen i den nye bydelen, Hinna Park. I Hinna Park skal hundrevis av unge og eldre få sine nye hjem – med sjøen tett på, flotte turområder, og fjord og fjell rett utenfor døra.

Les om den nye bydelen og Odden 

 

Oversiktsbilde av boligprosjektet Hinna Park og området rundt.

 

– For den som kjøper for å bo selv, er en borettslagsleilighet minst like bra som en selveierleilighet. Den største forskjellen er at det er noen begrensinger på utleie av en borettslagsbolig, men dette betyr samtidig at borettslag blir mer stabile nabolag med mindre utleie og naboer som flytter inn og ut enn det man kan oppleve med selveierleiligheter, sier Skauge.

I storbyene i Norge er bolig et svært lønnsomt objekt å investere penger i. 

– Men vi bygger ikke boliger for den målgruppen som kun tenker investering. Ved å bygge borettslag kan vi også tilby både OBOS Bostart og OBOS Deleie, som gjør det enklere å komme inn på boligmarkedet, sier Skauge.  

Se fordelene med å bo i borettslag

 

Bilde av en dame i en stue som har kjøpt med OBOS Deleie.

 

En fot innenfor

OBOS' formål er å bygge boliger for medlemmene. Etter hvert som boligprisene har steget, og det stadig har blitt vanskeligere for folk med vanlig jobb og inntekt å kjøpe egen bolig, bestemte OBOS seg for å starte et arbeid for å finne løsninger på problemet. Resultatet så langt er ordningene OBOS Bostart og OBOS Deleie, som er tiltenkt folk som har fast jobb og inntekt, men som sliter med å komme seg ut av leiemarkedet.  

– Med OBOS Bostart kan du kjøpe boligen din til en litt lavere pris, mot at OBOS får en rett til å kjøpe den tilbake når du skal selge, forklarer Målfrid Holme, daglig leder i Hinna Park Utvikling AS.  

OBOS Deleie er en litt annen løsning.

– Denne ordningen innebærer at du ikke trenger kjøpe mer enn 50 prosent av boligen. Du disponerer hele, og betaler en avgift tilsvarende markedsleie for den halvparten du ikke eier. Så kan du kjøpe deg opp etter hvert som du har mulighet, helt til du til slutt eier hele boligen selv, sier Holme.