Fikk boligdrømmen oppfylt med OBOS Bostart

Karl Andre Bertheussen og Max Ying gleder seg til å flytte inn i ny leilighet i Løren botaniske. Det hadde de ikke hatt råd til uten OBOS Bostart.

Et par og en katt sitter på en benk på en liten balkong.

Tekst: Daniel Guanio.
Foto: Jan Khür.


– Tingen er at mannen min trenger heis! Han orker ikke å gå fem etasjer, sier Karl Andre Bertheussen og ler.

Karl er avdelingsleder på en barneskole i Oslo, synger i kirkekor og er snart nyslått boligeier. Det siste året har han og ektemannen Max leid en toromsleilighet i femte etasje på Carl Berner. Før det bodde de flere år i storbyene Montreal og Beijing. Ved siden av jobben på Steen & Strøm, tar Max sporadiske oppdrag som makeup-artist. Det innebærer mange turer opp og ned trappene til leiligheten med tungt utstyr. Heis ble derfor et viktig kriterium for den nye boligen. I tillegg ønsket de litt større plass. Det snevret inn mulighetene i et brennhett boligmarked. Etter å ha søkt rundt etter leiligheter, kom de over en annonse for en leilighet med OBOS Bostart i borettslaget Løren botaniske.

– Jeg stoppet jo først og fremst opp fordi prisen på boligen var lavere enn det jeg er vant med. Hva er det som ligger bak her, liksom? sier Karl.

– Vi eier jo leiligheten

Karl og Max klikket seg videre i annonsen og fant at prisen lå lavere fordi leiligheten er en del av OBOS’ Bostart-ordning. Det betyr at du på utvalgte boliger får mulighet til å velge mellom to priser: Bostart-pris og ordinær pris.

– Bostart-prisen ligger lavere fordi OBOS har rett til å kjøpe tilbake boligen når vi flytter ut. Så vi eier jo leiligheten, men med en liten klausul, sier paret. Ønsker OBOS å kjøpe boligen når du skal selge, får du prisen du betalte justert etter boligprisindeksen til Eiendom Norge. Har det vært en prisøkning i markedet, får du overskuddet. Det er en helt «fair deal», synes Karl.

– Vi får den lokale prisoppgangen på leiligheten, i tillegg til samme sum som vi kjøpte den for, sier han.

Dette er OBOS Bostart

  1. illustrasjon av et nøkkelknippe

    Med OBOS Bostart kjøper du boligen til en lavere pris enn ordinær markedspris. Du eier likevel hele boligen.

  2. Illustrasjon av et kakediagram

    I bytte har OBOS rett til å kjøpe tilbake boligen hvis du skal selge – og salgsomkostningene betaler du til OBOS.

  3. Illustrasjon av mange gullmynter stablet oppå hverandre

    Er det en prisøkning i boligmarkedet er det du som får overskuddet.

Mange sliter med å kjøpe egen bolig

Høye boligpriser, særlig i de store byene, gjør det vanskelig for mange å komme seg inn på boligmarkedet – selv om de har fulltidsjobb.

– Stadig færre med normal inntekt har råd til å bo i byene. For mange handler det ikke bare om jobbmuligheter eller studier, men om at man ønsker å bo i byen fordi man trives. Her er det nærhet til alt fra apotek og legevakt, til kulturtilbud og arrangementer og et yrende liv, sier Max, før han blir halvveis avbrutt av samboeren:

– Max kommer fra det han kaller en liten by i Kina, med fem millioner innbyggere, ler Karl.

For ham er det også betenkelig at Oslo, en by hvor så store deler av befolkningen er single, har et boligmarked som i stor grad ekskluderer de som ønsker å kjøpe leilighet på egen hånd.

– Vi er jo heldige nok til å være to personer med relativt god økonomi, men for folk som er alene blir det i praksis umulig å kjøpe seg en leilighet i Oslo uten noen form for støtte.

Se boligprosjektene våre som tilbyr OBOS Bostart


Nytt liv på Løren

Nå gleder paret seg først og fremst til å flytte inn i den nye leiligheten. Den har selvfølgelig heis, mer boltreplass og ligger i et nytt OBOS-borettslag på Løren.

Borettslaget har fått navnet Løren botaniske, og er et område med frodige grøntarealer og innslag av natur for beboerne. Karl og Max følger spent med på utbyggingen – og liker det de ser:

– Det bygges en park ved et av byggene som går i flukt med Lille Løren park, og det tilrettelegges for felles parsellhager og drivhus for beboerne. I tillegg er det grønt på alle takterrassene!

Har du også lyst til å bo i en splitter ny bolig på Løren? Vi har flere leiligheter for salg i Løren botaniske, som til slutt kommer til å bestå av cirka 390 leiligheter fordelt på syv bygg. Med i planen er også en barnehage med fire avdelinger. På de grønne takene blir det felles takterrasser med gode solforhold, dyrkemuligheter og flott utsikt over området. Utvalgte boliger selges også med OBOS Bostart og OBOS Deleie.

Et par på et kjøkken, hvor den ene personen holder en katt.

Max og Karl på kjøkkenet i leiligheten på Carl Berner. De gleder seg til å flytte inn i en helt ny leilighet i Løren Botaniske. Foto: Jan Khür.

Bo godt på Løren botaniske