Hopp til innhold

Er 5G eller fiber best?

Trådløs infrastruktur eller fiberkabler, hva er optimalt og hvorfor? Her får du svarene som kan gjøre valget enklere.

En tekniker setter opp fiberkabler i en boligblokk.

5G, fiber, hybridfiber, hastighet, tilgang og kapasitet. Det er mye å finne ut av når du skal velge hva som gir deg best tilgang på internett i boligen din.

Mens fiber er et kablet nettsystem, er 5G en trådløs infrastruktur. Begge deler har fordeler og ulemper, avhengig av hvordan og hvor du bor, og hvilken type bolig du har.

5G-nettet ble åpnet i mars 2020, og skal være landsdekkende før sommeren i 2024. Det betyr at du skal få tilgang til 5G så å si hvor enn du måtte befinne deg i landet.

– 5G er neste generasjons mobilnett, slår Frank Tuhus fast. Han er løsningsarkitekt i Cisco, et selskap som leverer utstyr til både mobilnett og fibernett.

5G: Topp på hytta

Sammenlignet med 4G har 5G-nettet høyere hastighet, bedre kapasitet og nesten ingen forsinkelse, og er tilgjengelig både på mobil og via trådløst bredbånd. Derfor trenger du ikke mer enn en bredbåndsruter for å få tilgang til 5G i hjemmet ditt. Den må installeres av en leverandør.

Da er kanskje 5G-nettet alt du trenger? Vel, skal du bruke nettet hjemme, har 5G imidlertid en klar utfordring – det er mye som kan forstyrre dekningen.

Les mer om OBOS Nett

Ulempen er at moderne bygg ofte er så tette, at signalet som blir videresendt av radiomasten utenfor ikke trenger gjennom bygget. Da kan det bli utfordrende å se på TV for eksempel.

Frank Tuhus, løsningsarkitekt i Cisco

Foto av Frank Tuhus

Problemet kan delvis løses ved å bygge ut 5G innendørs ved at en leverandør setter opp en ekstra radio inne i bygget deres.

Likevel kan det være trøblete å få nok kapasitet via 5G-nettet i et borettslag eller sameie med mange leiligheter, forteller Tuhus.

– Samtaler går fint over 5G-nettet. Utfordringen er hvis alle skal streame eller se på tv samtidig, sier han.

Har du hytte, bor i et område med få brukere eller et sted der det kanskje ikke bygges ut fiber, kan 5G derimot være helt optimalt.

En tekniker holder en rull med fiberkabel.

Fiberkabelen har kjerne i glass, og sender signalene med lys – i lysets hastighet. Dette gir en tilnærmet uendelig kapasitet og hastighet.

En tekniker på vei opp trappa i en blokk han jobber i.

Med fiber får du kabel hele veien til hjemmet ditt, mens 5G-nettet har fiberkabel til radiomast som deretter sender trådløst signal til hjemmet.

En tekniker står på en stige og forer fiberkabel gjennom veggen til en leilighet.

Kabelen trekkes fra noden i kjelleren og opp gjennom etasjene. Fiber er kablet infrastruktur, godt egnet i blokker.

Fiber: Enorm hastighet og stabilitet

I motsetning til 5G, som er et trådløst system, er fiberbredbånd en fysisk kabel. Den første norskproduserte fiberkabelen ble satt i prøvedrift mellom to telefonsentraler i Oslo i 1980. Levetida på en fiberkabel er beregnet til å være mellom 40 og 50 år.

For å bygge ut fiber, trekkes det kabler til hver enkelt husstand. Kabelen sikrer deg god stabilitet fordi nettet får være helt uforstyrret – uten å måtte dele kapasiteten med andre.

Fiber er derfor veldig godt egnet i blokker eller leiligheter med betong og armering i veggene, hvor det kan være dårlig mobildekning.

Dessuten sikrer kabelen deg et lynhurtig nett, med en nær sagt uendelig kapasitet. Hastighet er i tillegg like høy når du laster noe opp, som når du laster noe ned.

Hybridfiber er en mellomløsning, der fiberkabelen kobles sammen med en eksisterende kobberkabel. Det kan gi deg like høy nedlastingshastighet, men lavere fart til opplastning.

Fiber eller 5G?

  • Mens 5G-nettet er fiberkabel fram til radiomast og deretter trådløst signal til hjemmet ditt, er fiber kabel hele veien.
  • 5G har høy hastighet ned og lavere opp. Fiber er like lynrask begge veier.
  • Mens fiber er uforstyrret og har svært god stabilitet, påvirkes 5G-dekningen av fysiske hindringer og andres nettbruk.
  • Fiber krever ofte graving inn til boligen. 5G er trådløst.
Mann i signalgul jakke med OBOS OpenNet-logo på

Klar anbefaling

Fiber krever graving fram til boligen, og kabelen må fysisk gjennom veggen på bygget. Kanskje finnes det allerede en føringsvei det er lett å slippe en kabel i, hvis ikke må du borre.

– Hvis du har en enebolig er det flere av fiberoperatørene som lar deg gjøre en egeninnsats, for eksempel den gravejobben som må til over egen tomt, sier Tuhus.

Selv om fiber er en fysisk kabel, trenger du likevel en ruter i boligen din. De aller fleste har trådløse enheter hjemme, som mobiler, datamaskiner og høyttalere. Disse bruker det trådløse nettverket Wifi, som sender internett rundt i hjemmet ditt uten at du trenger å ha kabler overalt.

– Derfor er det nødvendig å ha en ruter hjemme, uavhengig om du har 5G eller fiber.

Så, hva er egentlig best av fiber og 5G? Frank Tuhus er ikke i tvil.

– I et leilighetskompleks med mange mennesker, er fiber definitivt det beste valget. Foreløpig er en kablet versus en trådløs infrastruktur det beste for de fleste.

Be om tilbud på fibernett

  • Veronika Søum: Tekst
  • Hampus Lundgren: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler

  • Borettslagene ettermonterte heis i blokkene

    Forvaltning

    Ettersom beboerne i Grøndalsbakken og Mastmoen borettslag har blitt eldre, har behovet for heis gradvis meldt seg. Med hjelp fra OBOS Prosjekt har det endelig blitt installert heis i begge borettslagene, etter 50 år uten.

  • Etablerte elbilladere for 344 garasjeplasser

    Forvaltning

    Flere av beboerne i Sandaker borettslag i Oslo ønsket seg mulighet til å lade elbilen i garasjen. Med hjelp fra OBOS Prosjekt har det nå blitt tilrettelagt ladeinfrastruktur for alle de 344 garasjeplassene.

  • Skiftet ut sanitæranlegg og rehabiliterte våtrom

    Forvaltning

    For Sameiet Theresesgate 16 HJK i Oslo var det på høy tid å skifte ut sanitæranlegget. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med OBOS Prosjekt, og førte til en fem års tiltaksplan for sameiet.