Hopp til innhold

Er du bekymret for økonomien din?

Rentene stiger kraftig, samtidig som matvareprisene øker. Det kjennes på lommeboka. Her er seks grep du kan ta for å få endene til å møtes.

Alle merker økte renter på lommeboka, men hvordan du merker det er avhengig av den økonomiske situasjonen din. Noen sliter mer enn andre, sier Bjørn Kristian Wisting i OBOS-banken.

Etter rekordlave renter under pandemien, er boliglånsrenten på full vei opp. Fra en bunn på rundt 1,5 prosent, forventer Norges bank at den vil stige til 5,4 prosent i 2024. Det er nær en firedobling.

La oss se på hvor stor forskjellen kan være i kroner og ører:

Hvis du hadde et annuitetslån på to millioner, en nedbetalingstid på 25 år og en effektiv rente på 1,5 prosent, var det månedlige terminbeløpet ditt 8034 kroner.

Øker renten til for eksempel 5,24 prosent, stiger de månedlige lånekostnadene til 12 008 kroner. Det er en ekstrautgift på nesten 4000 kroner i måneden, ikke medregnet rentefradrag.

Så hva kan du gjøre hvis du sliter med å betjene lånet ditt? Det finnes noen grep du kan ta, forteller Wisting. Her er seks tips til hva du kan gjøre.

 1. Stram inn forbruket ditt

  Med høye strøm-, mat- og drivstoffpriser har mange husholdninger allerede kuttet ned på utgiftene. Hvis du ikke allerede har gjort det, er dette en god tid til å skaffe deg oversikt og se hvor du kan stramme inn.

  – Det viktigste er å være bevisst på hva du bruker penger på. Kanskje er det noen abonnementer du ikke trenger? Et annet tips kan være å ukeshandle og planlegge måltidene, sier Wisting.

  Hvis du har forbruksgjeld med høy rente, kan det være lurt å betale ned denne gjelden først.
 2. Sjekk om du kan øke nedbetalingstiden

  Har du en nedbetalingstid på mindre enn 30 år? Da kan du øke nedbetalingstiden for å kutte de månedlige lånekostnadene. Det kan hjelpe deg i en stram økonomisk situasjon.

  La oss si at du har et grønt boliglån på to millioner kroner med en nedbetalingstid på 25 år. Øker du nedbetalingstiden til 30 år betaler du 1050 kroner mindre i måneden.

  Det er imidlertid verdt å merke seg at du da betaler mer i rente totalt sett gjennom nedbetalingsperioden, siden du betaler renter over flere år.
 3. Flytt boliglånet

  Har du boliglån i en bank med høy rente? Se om du kan spare penger ved å flytte lånet til oss.

  Slik flytter du boliglånet til oss
 4. Søk om avdragsfrihet

  Hvis du har en belåningsgrad på under 60 prosent, kan du søke om avdragsfrihet. Det betyr at du bare betaler rentene og at du ikke betaler ned på lånet.

  Hvis belåningsgraden din er høyere, kan du likevel søke om avdragsfrihet for en kortere periode. Da vurderer banken om du har en midlertidig forverret betjeningsevne som gjør at du kvalifiserer til avdragsfrihet.

  Vær likevel bevisst på at jo mindre du betaler ned på lånet, desto lenger må du betjene det og jo mer må du betale over hele nedbetalingsperioden.

  Les mer og søk om avdragsfrihet
 5. Bind renten

  Dersom du ønsker mer forutsigbarhet, kan du vurdere å binde renten på hele eller deler av lånet. Da vet du nøyaktig hvor mye du kommer til å betale ned på boliglånet hver måned.

  Å binde renten bør være noe du gjør for økonomisk forutsigbarhet, og ikke for å spare penger. Flytende rente har nemlig vist seg å lønne seg i det lange løp.

  Les mer om fastrentelån
 6. Ta kontakt med oss hvis du får problemer

  Hvis du merker at du vil slite med å betjene lånet ditt de neste månedene, er det bedre å ta kontakt med oss tidlig. Sammen kan vi se på hvilke muligheter du har.