Hopp til innhold
En blå el-bil som kommer ut fra en garasje

2G-nettet slukkes. Hva nå?

Finn ut hvordan boligselskapet ditt blir berørt – og hva dere bør gjøre.

Publisert:
mandag 15. januar 2024

GSM-nettet stenges i 2025. Det skjer ikke over natten, men kan få store konsekvenser for boligselskaper med tjenesteleverandører som bare bruker 2G. Det kan påvirke alt fra garasjeporter, trygghetsalarmer, heistelefoner og -alarmer, til husalarmer for innbrudd og brann.

Styreledere bør ta grep

Ketil Høigaard, daglig leder i Parqio, anbefaler styret å undersøke hvilke løsninger som berøres av nedstengningen, og ta grep allerede nå.

– For mange boligselskap kan slike endringer ta tid. Alle er ikke like tekniske, og det kan også være tidkrevende å gjøre innkjøp, inngå avtaler og få alle beboerne over på ny løsning, sier han.

Dere bør finne ut hva slags løsninger dere har i dag. Kanskje har dere garasjeportåpner med støtte for 4G, 5G, WiFi eller Bluetooth? Da trenger dere i så fall ikke å gjøre noe. Hvis ikke, da er tiden inne for å finne ut hvilke digitale løsninger som finnes på markedet.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet:
Informasjon om slukking av 2G-nett i 2025 →

Løsning for framtiden

Et lurt grep er å velge tjenester og løsninger som snakker sammen. OBOS-nøkkel og Parqio sin garasjeløsning kan brukes i en og samme app, og er et eksempel på integrerte løsninger.

– Løsningen er utformet slik at hvem som helst skal kunne bruke den. De som vil kan fortsatt ringe et nummer for å åpne porten, men porten kan også åpnes med app eller helautomatisk med skiltgjenkjenning.

Et annet hensyn å ta er GDPR

– Innsyn og deling av sensitiv informasjon har blitt mye strengere. For eksempel skal ikke informasjon om når beboere låser seg inn og ut være tilgjengelig for administratorer og andre. Når styret har innhentet nødvendig informasjon om nye løsninger, bør det legges fram for beboerne.

– Det er viktig å få med alle i det digitale samfunnet, og velge noe alle kan bruke. Nedstengningen representerer også en gylden anledning til å ta i bruk ny teknologi som kan forenkle og forbedre hverdagen.

Bruk felles e-post

Det er lurt å bruke styrets epostadresse fra Styrerommet i kommunikasjon med leverandører (eksempel: vibbotoppen@styrerommet.no), slik at styret til enhver tid blir korrekt informert selv om det er endringer i styret.

FAKTA
GSM-nettet legges ned

• I 2025 skal 2G-nettet slukkes.

• Å stenge 2G-nettet frigjør frekvensområder og ressurser, som gjør at operatørene kan tilby raskere og mer pålitelig kommunikasjon på nyere teknologier som 4G og 5G.

• Mange boligselskap har eldre GSM-løsninger, for eksempel for å åpne garasjeporter. De må i såfall over på ny teknologi.

Diverse - relaterte artikler

Bilde av tre mennesker som sitter ved et møtebord og smiler

Har du tenkt på hvordan årsmøtet skal gjennomføres i år?

Det nærmer seg årsmøtesesong og planleggingen av gjennomføring er i full gang. Etter to årsmøtesesonger sterkt påvirket av en koronaviruset, har vi endelig mulighet til å treffe hverandre fysisk. Men, er det nødvendig med et fysisk møte i ditt boligselskap?