Hopp til innhold
Blomstereng, bildet er tatt av Jenő Szabó fra Pixabay

Har dere en hageflekk til overs?

Hva med å bruke den til å lage en vakker blomstereng og samtidig være med på en redningsaksjon for villblomster og pollinerende insekter?

Publisert:
mandag 22. mars 2021

Blomsterenger er levende natur og kulturskatter, som er nyttige for våre innsektsvenner og fugler, og til glede for forbipasserende. De bidrar også til et bedre biologisk mangfold i nærmiljøet.

Blomsterenger gir mat og husrom til et mangfold av insekter, og til frøspisende fugler som samles i frøstanden på høsten. Mange pollinerende insekter er på sterk tilbakegang i vår fauna, og noe av årsaken til dette, er mangel på blomsterenger. Gjør vi et lite bidrag for å endre dette, gjør vi en god gjerning for våre små venner som sliter.

Hvordan komme i gang?

En blomstereng kan anlegges i liten eller stor skala. For eksempel i et miniformat i en blomsterkasse, på deler av plenarealet i hagen, eller i randsoner av en større plen i et boligselskap. Alt hjelper. Det kan bli en fryd for det menneskelige øyet og sinn, og til nytte for alle.

Å anlegge en blomstereng med en villflora krever imidlertid noen forberedelser. Forarbeidet er viktig for et godt resultat.

Gresstorven og uønskede arter fjernes og vekstjorda bør være næringsfattig. Dette kan gjøres ved for eksempel å bruke en jordfres til å  blande inn en del grov og fin grus. Er jorda for næringsrik vil uønskede arter fort invadere blomsterengen og utkonkurrere de artene vi ønsker.

Mer informasjon

Under finner du lenker til mer informasjon som kan være til hjelp i oppstarten og underveis.

NIBIO - etablering av blomstereng

Norsk Botanisk Forening - lag din egen blomstereng

OBOS - utemiljø og grøntanlegg

Hageglede.no - hvordan lykkes med blomstereng

Rabattavtaler

LOG og Hageglede

Gjennom vår samarbeidsavtale med LOG og Hageglede kan vi tilby boligselskapene 20 % på bestilling av blomsterengfrø i Hageglede.no. Dette kommer i tillegg til en pågående vårkampanje med 3-for-2. Se hele blomsterengutvalget her.

Bruk rabattkode OBOSBLOMSTERENG for å få rabatten.

For andre spørsmål eller råd kan LOG kontaktes.

Maxbo

Gjennom avtalen med Maxbo får dere opptil 15 % rabatt på alt til uteområdet, hage og dugnad. Gå inn på Styrerommet under Leverandører og avtaler for mer informasjon.

Felleskjøpet

På Felleskjøpet kan dere kjøpe alt fra jord, bark, hekk og til gressklippere og anleggsmaskiner. De har produkter til alle boligselskap uavhenging av størrelse. Gjennom deres OBOS-nettbutikk kan man enkelt gjøre bestillinger og få varene levert i tide til både såing og dugnad. Bestill på felleskjopet.no/obos.

Utemiljø - relaterte artikler

Illustrasjon av fasade og gårdsrom av hus 3 i Løren botaniske på vinterstid.

Vinterforberedelser

Plutselig blir det kuldegrader. Det lønner seg å være forberedt. Unngå at vannet fryser! Her er noen tips til enkle vedlikeholdstiltak for å sikre en problemfri vinter.
Solceller på taket til et bygg i Oslo sentrum.

Uendelig energi fra solen

Lokal kraftproduksjon blir en nøkkelbrikke i framtidens energisystem. Solway gjør det enklere å komme i gang.