Hopp til innhold
søt liten hvit valt ligger i sola i gresset

Hva er lov tilknyttet dyrehold?

Er det opp til hvert enkelt boligselskap å bestemme hva som er lov av dyrehold? Noen har fritt dyrehold og andre har innført restriksjoner og forbud. Finn ut hva som gjelder når, og hvilke forutsetninger som må ligge til grunn.

Publisert:
fredag 19. mars 2021

Ikke alle er kjent med hva boligselskapet kan bestemme når det gjelder dyrehold. Svaret er at både borettslag og eierseksjonssameier kan innføre restriksjoner og forbud mot dyrehold.

Restriksjoner skal være nedfelt i husordensregler eller vedtekter

Forutsetningen er imidlertid at dette er nedfelt i husordensregler eller vedtekter, hvis ikke er dyreholdet i utgangspunktet fritt. Et slikt dyreholds-forbud kan imidlertid ikke være absolutt, beboer vil ha rett til å holde dyr dersom han eller hun har gode grunner for å holde dyr og dyreholdet ikke er til sjenanse for andre beboere.

Ansvarlig dyrehold 

Selv om det ikke direkte følger av loven er det alminnelig lagt til grunn at eventuelle restriksjoner gjelder dyr som med en viss rimelighet kan oppfattes å være av sjenanse, i praksis hunder eller katter. Rene innedyr som aldri er ute av boligen – slik som hamstere, marsvin, gullfisk etc. – kan borettslaget eller sameiet aldri operere med generelt forbud mot.

Vær for øvrig oppmerksom på at selv om borettslaget eller sameiet generelt har fritt dyrehold, vil uansvarlig dyrehold som påfører andre unødvendig eller urimelig skade eller ulempe kunne følges opp som mislighold.

Tips:
Legg ut informasjon om hva som er lov når det gjelder dyrehold på Vibbo.

Juss - relaterte artikler

To gutter spiser grillmat på en uteplass

Grilling på balkongen

Det fins ingen lover eller forskrifter som omhandler grilling på balkongen, og hverken borettslagsloven eller eierseksjonsloven sier noe om dette.