Hopp til innhold
Stearinlys på et bord

Unngå brann

Desember er måneden for selskapeligheter, stress og brann. Her er råd dere kan dele med beboerne for å unngå at farlige situasjoner oppstår.

Publisert:
mandag 4. desember 2023

Det er flest boligbranner i desember. Det skyldes i hovedsak økt bruk av levende lys nær gardiner og julepynt, tørrkoking ved matlaging og gammel elektrisk julepynt.

– Vi ser absolutt en økning i antall branner i advents- og juletiden, dette er på grunn av økt bruk av levende lys og mye matlaging. Men det skyldes også at vi øker varmen på elektriske og oljefyrte ovner, som i mange tilfeller er gamle, sier branningeniør Bente Dagestad i Fredrikstad brann- og redningskorps.

Hun anbefaler at styret råder beboere til å være ekstra oppmerksomme hvis de har gamle, eksterne ovner, og kun bruke fastmonterte ovner når ingen er hjemme. Gamle elektriske gjenstander, som adventsstaker og lyslenker er årsak til mange av branntilfellene, og det kan være lurt å informere beboerne om å bytte gamle lyslenker. Det finnes gode alternativer til de gamle elektriske lysene, blant annet LED-lys som er mer brannsikre og miljøvennlige.

Brann på grunn av matlaging er også hyppigere i julen, det kan derfor være lurt å tipse beboerne om å installere en komfyrvakt. Den består av en strømavbryter og sensor som er plassert bak komfyren eller i sikringsskapet. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utløses en alarm. Om ingen reagerer på denne, blir strømmen til komfyren kuttet.

Nyhet! Boligselskaper som er forvaltet av OBOS får rabatt på årlig kontroll av brannsikkerheten hos Norsk Brannvern →

Minn beboerne om brannfare og tiltak

  1. Sjekk batteriet i røykvarsler og bytt batteri ved behov. Det anbefales å bytte batteri én gang i året.
  2. Vit hvor du har slokkeutstyr og kjenn til rømningsveier
  3. Mange branner starter på komfyren – følg med. Komfyrvakt er en smart investering, den kutter strømmen ved brannfare.
  4. Pass på levende lys. Ikke ha åpne flammer nær gardiner og tørre naturmaterialer.
  5. Brannhemmende spray kan brukes på juledekorasjoner, men hovedregelen er å ikke forlate rom med levende lys.
  6. Gamle og slitte elektriske produkter, skjøteledninger, forgreninger og overbelastning på el-nettet kan utløse brann. Er det på tide kjøpe nye lyslenker til juletreet?
  7. Gamle olje- og vifteovner bør kun brukes under tilsyn. De må ikke tildekkes med tøy, og husk å tørke av støv.
  8. Ring 110 ved brann.

TIPS!

Hos Brannvernforeningen finner du blant annet info om brannvern i hjemmet med en sjekkliste som kan llastes ned og henges på oppslagstavla.

Her finnes også nedlastbare brosjyrer om brannvern på mange språk.

HMS - relaterte artikler

Mor og barn på lekeplass på Løren

Har dere kontroll på lekeplassen?

Hvis det skjer noe med et barn på en lekeplass, så er det eieren av lekeplassen som står ansvarlig. Derfor er det viktig at alle som eier en lekeplass sørger for at de følger regler og forskrifter.