Godt bomiljø og nærhet til «alt» har lokket folk til blokkene på Hovseter siden 70-tallet

På vestkantens eneste drabantby troner Meklenborg borettslag.

  • Tekst Heidi Røneid
  • Foto og video Sebastian S. Bjerkvik

Meklenborg ble bygget på starten av 70-tallet, en tid da det var boligmangel i Oslo og boligmarkedet var regulert.

– Hovseter var populært – her måtte du ha lang OBOS-ansiennitet for å få tildelt bolig. Det er mange store leiligheter her, både fire og femromsleiligheter, og disse var forbeholdt familier med flere barn, sier arkitekturhistoriker i OBOS, Anne-Kristine Kronborg.

Reidun Ruud og ektemannen har bodd i borettslaget siden det var nytt i 1972.

– Vi flyttet hit fordi det var det som var ledig da vi giftet oss. Vi måtte søke, og jeg hadde OBOS-ansiennitet fra faren min. Vi dro ned til OBOS og trakk hvilken leilighet vi skulle få. Da var det én leilighet jeg håpet at vi ikke trakk, og så trakk vi akkurat den. Men der bodde vi i ti år, sier Ruud.

Betong og badstue

Siden den gang har hun og ektemannen flyttet to ganger innad i borettslaget.

– Blokkene er høye og laget av prefabrikkerte betongelementer som er heist på plass. Denne type arkitektur har blitt kritisert, men jeg liker betong fra 60- og 70-tallet. Den er interessant og tidstypisk. På denne tiden var det stor boligmangel og det gjaldt å bygge fort og holde prisene nede, sier Kronborg.

– I de store borettslagene la man ofte opp til at det skulle være fellesarealer, gjerne i kjelleren eller i første etasje. Det vil man gjerne ha i dag, men den gang var det mulig fordi boligene var finansiert av Husbanken. Meklenborg ble bygget med 15 fellesrom, sier Kronborg.

Godt bomiljø

I ett av disse fellesrommene møtes «Kaffetreffen» to ganger i uka – til nystekte vafler, kaffe og godt selskap.

– Stort sett sitter vi bare og prater og løser problemene folk har – både store og små. Vi har løst verdensfreden mange ganger, sier Ruud og ler.

Hun forteller at det også arrangeres bussturer til Sverige, gåturer og fotballtreninger for beboerne.

– Vi ligger så utrolig fint til ved marka! På vinterstid kan vi for eksempel gå til fots og spenne på oss skiene rett utenfor døren. Det er kjempefint å bo på Hovseter, og miljøet i borettslaget er godt. Ellers hadde jeg nok ikke bodd her i 50 år.