Marokkansk arkitektur på Hellerud

Hvordan få et stort borettslag til å fremstå intimt og interessant? Svaret ligger i marokkanskinspirerte Sankthansfjellet borettslag.

  • Tekst Heidi Røneid
  • Foto og video Sebastian S. Bjerkvik

Sankthansfjellet borettslag ligger i bratt terreng med fantastisk utsikt på Haugerud i Oslo. Borettslaget ble bygget på 60-tallet, en periode da bolig var mangelvare.

– Hele Groruddalen og drabantbyer generelt er bygget på gamle jordbruksområder. Etter hvert ble de beste tomtene, de flate jordene, tatt. I tillegg ble man på 60-tallet mer bevisst på å spare dyrkbar jord. Så da måtte man ta i bruk det bratte terrenget, sier arkitekturhistoriker Anne-Kristine Kronborg.

Borettslaget ble bygget i det som omtales som norsk boligarkitekturs gullalder.

– Da var det ikke snakk om unike og eksklusive eneboliger, som vi vanligvis tenker på som arkitekttegnet, men storskala boligbygging - boliger for helt vanlige folk, sier hun.

Fant løsning på utfordringene i Marokko

Den bratte tomten bød på flere utfordringer. Boligene og bomiljøet måtte fungere godt, samtidig måtte kostnadene holdes nede. Løsningen fant arkitektene Paul Cappelen og Torbjørn Rodal på en studiereise til Marokko.

– Der oppdaget de en tradisjonell marokkansk boligarkitektur, med små murhus som lå tett oppover skråningene. I utgangspunktet var boligene like, men de opplevdes ikke monotone. Tvert imot opplevdes de som rike og varierte, noe arkitektene synes var interessant, sier Kronborg.

Ideene tok de med til Norge og tilpasset dem norske forhold.

– Alle vinduene er samlet på én vegg, som gjør at husene kan grupperes på flere måter. På den måten klarte man å utnytte den bratte tomta og få variasjon i bebyggelsen. Rekkehusene har to etasjer, med soverom i første etasje og stue og kjøkken i andre. Hver bolig har en liten privat uteplass på bakkeplan, som kan minne om et atrium, og soverommene ligger ut mot atriet.

Sankthansfjellet borettslag er kjent for sitt gode bomiljø

Maren Lyssand har bodd i borettslaget siden 2015.

– Vi kjøpte her på grunn av arkitekturen, jeg er veldig glad i funkishus. Det må være helt perfekt å vokse opp her, det synes i alle fall vi for vårt barn. Husene er innadvendte, med atriet og en balkong, her får du privatliv hvis du ønsker det. Men så fort du beveger deg utenfor er det sosialt, sier hun.

Sankthansfjellet er kjent for et godt bomiljø, med mange barnefamilier og aktiviteter.

– Borettslaget ligger ved Marka og vi benytter oss mye av den. Vi overnatter ofte ute. Utsikten er fantastisk. Vi ser Holmenkollen og hele Groruddalen. Her er det sol til ti-elleve om kvelden, og om sommeren kan vi virkelig nyte solrike dager på balkongen eller i hagen med naboene, sier hun.