Kvinne og barn som står på en gressplen
Byutvikling

En by i byen

– På sommeren føles det som at jeg er i Spania når jeg går rundt i nabolaget på Løren. Folk sitter under parasoller på torget og nyter tapas og god drikke.

Jonna Thorsteinsen smiler. Hun er daglig leder i den populære butikken Green Kids and Moms på Løren – en secondhand-butikk hvor man kan selge og kjøpe brukte dame- og barneklær og barneutstyr. Butikken ligger midt på Løren, i et koselig område hvor du finner kafeer og restauranter side om side. Hun har drevet butikken i tre år, og den har blitt veldig populær.

– Da jeg skulle åpne en barnebutikk, gjorde jeg en del research i forkant. Jeg fant raskt ut at det er mange barnefamilier som bor i Løren-området og regnet med at det var et godt sted for en slik butikk, og det viste seg å være riktig.

Sterkt fellesskap

En kø av barnevogner triller inn og ut av butikken, og vitner om at dette også er noe kundene på Løren setter pris på.

– Dette er et aktivt nabolag med et sterkt fellesskap og mange hyggelige mennesker. Det merker jeg godt både i butikken og på lokale Facebook-sider. Folk hjelper hverandre, de låner og gir bort til andre som trenger. Jeg trives veldig godt i nabolaget. Det skjer noe nytt hele tiden, og det kommer stadig nye kafeer, butikker og boliger.

Les også: 5 grunner til å besøke Løren

Johanna gjorde mye research før hun valgte å åpne barnebutikken Green Kids and Moms på Løren.
Butikken er en secondhand-butikk hvor man både kan selge og kjøpe brukte klær og utstyr.
Nå har hun drevet butikken i tre år, og den har allerede rukket å bli svært populær.

Løren er en del av Hovinbyen, Oslo kommunes store byutviklingssatsing som skal transformere et stort område fra industri til attraktivt og fremtidsrettet sted å bo. Hele området oppgraderes og tilpasses et moderne byliv med urbane kvaliteter. Kaffebrenneriet og Uma Sushi ligger vegg-i-vegg med butikken til Jonna, og Peppes Pizza ligget i en koselig trebygning rett over veien.

På Løren Torg er det et nærsenter med blant annet matbutikk, apotek og bokhandel, og nye tilbud dukker stadig opp. Simone Sæterhagen har bodd på Løren i snart ti år, og hun setter stor pris på alle tilbudene og det gode naboskapet.

– Det er deilig å ha så mange gode tilbud i nærområdet. Vi har alt vi trenger, og om det er noe vi ikke finner her så er Storo Storsenter og sentrum bare en kort T-banetur unna. Det er dette jeg liker så godt med Løren, at det er sentrumsnært, men likevel tilbaketrukket, sier Simone.

Boller og god drikke

Simone flyttet til Løren med samboeren sin i 2014. De har bodd i tre ulike leiligheter etter hvert som familien har økt i størrelse. Simone og samboeren har tvillingdøtre på 6 år og en sønn på 3. Nå bor de i et såkalt townhouse rett ved Lørenparken. Parken ble anlagt i 2005, der Løren leir tidligere lå. Her finner du lekeapparater, blant annet Norges største klatrenett, og en skulpturpark med et 20-talls bronseskulpturer med Ibsens dramatikk som tema.

– Selv om Løren er en stor bydel, så kaller vi det et nabolag. Det er et varmt og godt fellesskap, og en god blanding av alle typer mennesker – fra studenter og par til familier og enslige.

– Det er mange fine lekeplasser her, og noen ganger tar vi en runde fra lekeplass til lekeplass med barna. Vi tar med kaffe på termos og stopper kanskje innom og kjøper en bolle på Baker Hansen eller noe godt på Grains. Senest nå i helgen tok vi voksne et glass på Fryd på torget. Det er en veldig hyggelig restaurant med uteservering, og man møter alltid noen kjente.

Løren er et aktivt nabolag, med flere grønne lunger, og til og med en egen skulpturpark med et 20-talls bronseskulpturer.
Simone Sæterhagen har bodd på Løren i snart ti år og stortrives. – Selv om Løren er en stor bydel, så kaller vi det et nabolag. Det er et varmt og godt fellesskap.
Det er mange fine lekeplasser i nabolaget på Løren. Simone tar ofte med seg barna og går fra lekeplass til lekeplass.
I Løren botaniske har du det moderne bylivet tett på, samtidig som det er enkelt å ta en pause fra den hektiske hverdagen. Uteområdene skal fylles med nyttevekster som frukttrær, bærbusker og urter, og hvert gårdsrom får et eget drivhus.

Moderne byliv i Løren botaniske

Et steinkast unna Simones bolig, ligger det nye boligprosjektet Løren botaniske. Prosjektet kombinerer det moderne bylivet med behovet for å kunne ta en pause fra det. Her skal Nordr og OBOS bygge 377 nye boliger med grønne gårdsrom og dyrkbare uteområder. Løren botaniske blir dermed en viktig del av den grønne transformasjonen på Løren.

Løren botaniske har blitt godt mottatt, og mange har fått mulighet til å kjøpe egen bolig ved å benytte seg av ordningene OBOS Deleie og Bostart. Leilighetene er moderne med lyse overflater og god takhøyde, som gjør rommene luftige og lyse. Uteområdene i Løren Botaniske skal være for alle. Nærheten til det grønne vil være en fellesnevner, og bruksområdene varierer fra dyrking til lek og opphold. På de grønne takterrassene kan du nyte både utsikten og egne grønnsaker fra plantekassene.

Bli bedre kjent med Løren botaniske

Stemningsfull atmosfære

Denne sommerdagen er gartnerne fra U.Reist på jobb i gårdsrommet. U.Reist jobber for å ta naturen inn i byene og byggene, og gi folk en større nærhet til jorda, kretsløpene og hverandre. De har fått oppdraget med å etablere spiselige områder for samdyrkelag på tak og bakke.

– Jeg er fra landet selv, og jeg synes det er deilig å slippe å bruke bil for å handle eller ha tilgang til aktiviteter og grønne områder. Vi bruker alle tilbudene i området, men det er fortsatt ting jeg har til gode å oppleve. I mange år har det blant annet blitt arrangert skulpturvandring i Lørenparken, forteller Simone.

– Det har jeg aldri vært med på, så det må jeg få med meg!