Flytta tilbake til barndomsparadiset på Begbyåsen

Nå bor han like ved der trehytta sto som barn. Og i etasjen over har kompisen flyttet inn.

  • Tekst Martin Bergesen og Torgeir Gjendem Mortensen
  • Foto Jan Tore Eriksen

– Jeg har alltid ønsket å komme meg tilbake hit.

André Solvang (36) har hatt en lang vei hjem til Begby i Fredrikstad.

Her bodde han som barn. En gang i tida lå trehytta hans på Begbyåsen, med «den flotteste utsikten i Fredrikstad», hvor han og vennene kunne leke i timevis.

De siste 15 årene har han bodd i Skjærviken, på Gudeberg og sist på Gressvik – altså på den andre siden av sentrum – mens han lengtet tilbake til Begby.

For et og et halvt år siden gjorde han noe med det, og kjøpte leilighet i de nye boligblokkene på Granitten i Begbyåsen, og i januar fikk han flytte inn i sitt nye hjem.

Akkurat der trehytta lå.

– Det var nesten samme utsikt som jeg har fra leiligheten min, sier André.

– Utsikten var fin da, og den er fin nå.

For sikkerhets skyld har kompisen Emil Opedal (33) kjøpt leilighet i etasjen over. Er det snakk om den koseligste leilighetsovertakelsen hittil i 2022?

Finn drømmeboligen i Fredrikstad

Da André skuet ut fra trehytta si som barn, hadde han utsikt mot Fredrikstadbrua. Den samme utsikten har han fra sin flunkende nye leilighet i Begbyåsen.

Brenner for Begby

Sikkert er det i hvert fall at en lokalpatriot har flyttet hjem.

– Jeg brenner for Begby, sier André.

– Her er det rolig og fint, med lite bråk og trafikk. Og så er det kort vei til sentrum, uten at man bor i sentrum.

André har ventet lenge på å kunne kjøpe noe i området, men prisene har vært høye. Han har merket et generasjonsskifte i området – mange på samme alder som ham kjøper nå husene til foreldrene sine.

For ham ble svaret en flunkende ny OBOS-leilighet, med 17 kvadratmeter balkong og sol til langt utpå ettermiddagen inkludert.

– Granitten borettslag trigget alt jeg var ute etter, sier han.

– Bygget er nytt, jeg har lysløypa rett bak her, butikken rett ved siden, og rett i nærheten er skole, golfbane og barnehagen hvor jeg og Emil jobber.

På sykkel tar det bare 15 minutter fra Begbyåsen og ned til Fredrikstad sentrum.
Fra balkongen har både André og Emil gode solforhold hele dagen.
Begbyåsen i Fredrikstad er et helt nytt boligområde, med flott utsikt mot byen og nærhet til naturen.

To gode naboer

Lørdagen etter at han skrev under kjøpekontrakten, overrasket André kompisen med nyheten da de var ute på båttur sammen.

– Han skrøt av stedet, og det fristet, sier Emil.

– Jeg endte opp med å sende mail til OBOS allerede på den båtturen. Seks dager senere hadde jeg også signert kontrakt.

Emil, som opprinnelig er fra Hamar, har bodd i Fredrikstad de siste seks årene. Nå har han funnet veien til «Fredrikstads fineste område», som han kaller det. Fra en leilighet på den andre siden av elva med bråk og støy har han funnet roen her.

– Det er veldig deilig at alt er nytt og fungerer som det skal, man slipper å pusse opp og kan bare flytte rett inn, sier han.

– Med marka som nærmeste nabo er det lettvint å komme seg ut i naturen, og Gamlebyen er bare en kort sykkeltur unna.

– Og så er det veldig fine solforhold. Det er tidlig på året, men jeg har allerede brukt balkongen. Og så er det hyggelig med en kompis som nærmeste nabo. Da er det enkelt å møtes for å spise pizza eller se fotball på TV.

I etasjen under Emil føler André at han er akkurat der han skal være, én måned etter å ha flyttet inn der den gamle trehytta en gang lå.

– Jeg titter ut av vinduet og klyper meg i armen, for dette er en helt ny hverdag, sier han.

– Garasje under blokka, kamerat i overetasjen og jeg kan sykle til jobb. Før tenkte jeg alltid på hvor jeg skulle flytte neste gang. Nå har jeg landet. Det er her jeg vil bo.