Dame som går tur med hund på Ladestien i Trondheim i sola.
Byutvikling

Fra industri til grønn bydel

Det frodige og moderne nabolaget Jarlheim vil åpne Trondheim sentrum for enda flere.

En av Trondheims mest spennende bydeler akkurat nå, er Nyhavna. Blant flere prosjekter under utvikling i havneområdet, er boligprosjektet Jarlheim et av de mest ambisiøse og omfattende.

Her, i hjertet av Nyhavna, kommer det rundt 650 OBOS-boliger i løpet av de neste årene.

Med nærhet til naturen og sjøen, et stort parkanlegg like utenfor døra og gangavstand til kjøpesentre, restauranter, nisjebutikker og andre urbane gleder, blir Jarlheim et komplett nabolag når det er ferdigstilt. De første får etter planen flytte inn allerede i 2027.

– Jarlheim er jo allerede en del av sentrum, med tanke på hvor kort vei det er til alt. Det er denne retningen byen vokser i, sier Stian Nergård, prosjektsjef i OBOS Nye Hjem.

På historisk grunn

Nyhavna er rik på historie og kulturminner. Bydelen gikk fra å være et landsted til å bli et industriområde tidlig på 1900-tallet, og Jarlheim ble faktisk truffet samtidig som det tyske ubåtbunker-anlegget Dora ble bombet av de allierte styrkene i 1943.

De siste 30-40 årene har bydelen vært et næringsområde preget av kontorer, lagre og Leos Lekeland. I årene framover vil området nok en gang endre karakter, sier Arve Heggem, prosjektdirektør i OBOS Nye Hjem.

– Det kommer til å bli mye hyggeligere i Nyhavna det neste tiåret, lover han.

Hold deg oppdatert på utviklingen av Jarlheim

Prosjektdirektør Arve Heggem, utviklingsdirektør i Dora Eiendom Kristian Hogstad Lund og prosjektsjef Stian Nergård ønsker å skape et nabolag med rom til både de yngste og de eldste.

Stort og grønt

I hjertet av Jarlheim finner vi et sammenhengende uteområde med parkanlegg, gangstrøk og leke- og oppholdssoner for store og små. Det store parkanlegget, som inkluderer uteareal til en barnehage, utgjør hele sju mål.

– Uteområdet er kanskje det aller viktigste ved prosjektet, og noe av det som vil gjøre det unikt i Trondheim. Samtidig har vi store miljøambisjoner for byggeprosessen og de ferdige byggene. Vi forholder oss ikke bare til krav fra myndighetene og EU, men også fra oss selv. OBOS-navnet forplikter, forteller Heggem.

For alle livets faser

Tanken på å ha alt vi trenger samlet i én bydel, appellerer til stadig flere av oss – uansett livsfase. Et viktig mål ved Jarlheim er at nabolaget skal romme alle, fra de yngste til de eldste, enten du er i etableringsfasen, har et hektisk familieliv eller nyter rolige dager som pensjonist.

I tillegg til den store parken planlegges det derfor treningssenter, kafé, spisesteder og spesialbutikker inne på området.

– Vi har alltid en ambisjon om så stor variasjon i sammensetningen av beboere som mulig. De som flytter inn på Jarlheim får uansett mindre behov for å bevege seg med bil. For småbarnsfamilier er det selvsagt ekstra gunstig å ha barnehage, skole og arbeidsplass i nærheten av boligen, sier Heggem.

Nærhet til natur, kulturliv, skole og arbeidsplasser vil gjøre Jarlheim til et perfekt nabolag for alle som ønsker å bruke bilen mindre.
Like utenfor døra på Jarlheim finner du Ladestien, byens mest populære tursti, og kort vei til flere badeplasser.
– Jarlheim blir en grønn bydel på alle måter, også i byggeprosessen, sier Heggem.
Det planlegges enda flere kaféer, spisesteder og spesialbutikker i området.

Flytter folk mot sentrum

Når Jarlheim står helt ferdig om ti års tid, kommer nabolaget til å gjøre noe med bybildet i Trondheim.

– Jarlheim flytter enda flere folk mot sentrum, noe alle prosjektene i området er med på å bidra til. Siden det kommer en del næring med utadrettet virksomhet her, blir dette et sted man drar til fordi det er fint og hyggelig, forteller Nergård.

I tillegg vil det fortsatt være en del kontorarbeidsplasser her.

Heggem sier seg enig.

– Jarlheim blir ikke bare en boligbydel, men et område med aktivitet gjennom hele dagen, og føyer sammen byen som en sammenhengende urban del fra Lade til Midtbyen. Den vil også forandre hvordan Solsiden opererer sammen med byen mot øst.

Meld interesse og hold deg oppdatert på Jarlheim