Kjøpte drømmehuset med én ukes ansiennitet

Tor Helge Uglum meldte seg inn som OBOS-medlem. Uka etter ble han og kona Wenke lykkelige eiere av en enebolig i Kongsberg ved hjelp av forkjøpsrett.

  • Tekst Veronika Søum
  • Foto Jan Tore Eriksen

– Her skal verandaen til besta og besten være.

Tor Helge Uglum (58) sitter på kne ved siden av barnebarna Filip (7) og Vilje (5) og peker, mens to digre gravemaskiner flytter jord på den andre siden av gjerdet.

Foreløpig er det bare en byggeplass, men her på Stertebakke Allé på Gamlegrendåsen i Kongsberg skal det snart stå ferdig seks eneboliger fra OBOS Block Watne.

Den dansk-svenske gårdshunden Max (2) svinser omkring. For ham er lykken en pinne, og det er det flust av i dette området. Skogen med stier og lysløype ligger nemlig bare et steinkast unna.

Forkjøpsrett på enebolig

Hundre meter fra byggeplassen bor Tor Helge og kona Wenke i en kjedet OBOS Block Watne-enebolig de kjøpte i 2017.

– Vi har rikelig med plass til oss to, men vi ønsker garasje, større bodplass og eget vaskerom, forklarer Tor Helge.

Husdrømmen får paret nå realisert – med god hjelp fra forkjøpsretten. Muligheten er nær sagt en godt skjult hemmelighet, siden hele 80 prosent av OBOS-medlemmer ikke vet at de også har forkjøpsrett på nye boliger fra OBOS Block Watne, ifølge den siste medlemsundersøkelsen.

Tor Helge og Wenke visste heller ikke om muligheten før de fikk beskjed fra salgskonsulenten.

Da fristen for å melde forkjøpsrett nærmet seg, bestemte paret seg for å ta sjansen og melde seg inn i OBOS. Bare én uke inn i medlemskapet, hadde de sikret seg drømmehuset med forkjøpsrett.

– Nå får vi plass til hele slekta, og barnebarna kan få hvert sitt rom når de kommer på besøk!

Sjekk ut boligene i Stertebakke Allé

Kvalitetstid med besten

En diger lastebil med henger kommer for å hente jord og stein. Tor Helge tar et barnebarn i hver hånd, og geleider dem opp bakken og ut av byggeområdet.

Fra takterrassen i sin nåværende bolig har han full oversikt over byggeplassen, og han og hunden Max tar seg ofte en runde innom tomta for å se hvor langt prosjektet har kommet.

Til daglig jobber Tor Helge med ledelse og salg i Felleskjøpet. Ofte sitter han på hjemmekontor. Da har han mulighet til å hente barnebarna på skolen og i barnehagen, og de elsker å være på besøk hos besten.

– Det første Filip gjør når han kommer inn døra, er å spørre om han kan overnatte, sier Tor Helge med et stort smil.

– De dagene som er dårlige her, er som en solskinnsdag på Vestlandet, fortelle Tor Helge.
Tor Helge og Wenke flytta fra Sogndal til Kongsberg på grunn av Filip og Vilje. Det har de ikke angret på.
Det er kort vei til skogen fra Stertebakke Allé, til stor glede for barnebarna.

Flytta nærmere barnebarna

Det var barnebarna som førte ham og Wenke til Kongsberg. Opprinnelig er de fra Sogndal, der de fortsatt har hus. Men da deres eneste datter etablerte seg på Kongsberg, og i tillegg ventet barn, bestemte de seg for å flytte etter. Og har ikke angret et sekund.

– Det er en koselig plass, spesielt med tanke på at du er rett ved naturen. Og været er mye bedre. De dagene som er dårlige her, er som en solskinnsdag på Vestlandet.

Med hunden Max har Tor Helge utforsket alle skogsveiene i området. Her er det fullt mulig å gå en lang skogstur, eller en mindre luftetur i lunsjen. Så lenge det er en pinne for Max å hoppe etter.

Med nytt hus som snart er innflyttingsklart, har ikke Tor Helge mye å klage på:

– Vi trives veldig godt.

Bli bedre kjent med Stertebakke Allé