Pakk årets feriekoffert med smarte økonomitips

I usikre tider med høy inflasjon og økte renter, kan det være lurt å ha litt feriepenger igjen på konto når høsten kommer også.

I Dine penger-spalten gir Øistein Gamst Sandlie, administrerende direktør i OBOS-banken, deg tips og råd om personlig økonomi.

Sommeren nærmer seg og for mange av oss står ferien for døra. Noen har allerede lagt ferieplaner og skal kanskje til utlandet på ferie.

Det er viktig å kose seg i ferien, men har du tenkt over hvor mye penger du kommer til å bruke i løpet av ferieukene? I år vil jeg oppfordre alle til å ha litt ekstra god kontroll på forbruket. I usikre tider kan det være lurt tenke over hvor mye som står igjen på konto til høsten.

Store summer på konto i sommer

Rett før ferien starter utbetales feriepengene. Disse pengene utbetales uten skattetrekk, fordi du automatisk betaler litt ekstra skatt på øvrige lønninger resten av året.

Får du penger igjen på skatten, betales sannsynligvis også disse pengene ut før ferien. Dette betyr at mange har ekstra mye på konto når ferien starter.

Følelsen av å ha god råd, kombinert med at vi har fri fra jobb, kan føre til at mange øker forbruket sitt. Spesielt når vi reiser utenlands, og skal betale i annen valuta, mister vi noe av følelsen over hvor mye vi bruker. Og med en krone som nå er svakere enn på mange år blir det desto viktigere å holde et øye med forbruket.

Før tok vi med oss kontanter eller reisesjekker når vi dro på ferie. Da måtte vi planlegge hvor mye vi skulle bruke i forkant, og kunne enkelt telle hvor mye penger vi hadde igjen i lommeboka. Nå holder de aller fleste heller oversikt i mobilbanken.

Men for mange gir ikke betalingskort den samme følelsen av å bruke penger som kontanter. Det gjelder særlig med kredittkort, hvor pengene ikke trekkes fra konto før fakturaen betales, gjerne flere uker senere. Det gjør at vi fort kan bruke mer penger enn vi hadde planlagt.

Hvert år bruker mange flere måneder på å betale ned kredittkortgjeld fra sommerferien – ofte med svært høy rente. De færreste ønsker å betale ned på en dyr kredittkortregning i november for en ferie de hadde i juli.

Les også: Gode råd til bruk av kort i utlandet

Bruk feriepengene smart

Enten du skal feriere i Norge eller utlandet er mitt råd at du bestemmer deg på forhånd hvor mye du skal bruke på årets ferie.

Pengene du har tilgjengelig og ikke planlegger å bruke i ferien, bør du sette på en bufferkonto. Da oppleves ikke pengene like tilgjengelig som når de står på brukskontoen.

Du kan også holde løpende oversikt over forbruket ditt i mobilbanken.

Bruk gjerne kredittkort hvis du foretrekker det, men sørg for at du setter av noe av feriepengene til å betale kredittkortregningen når ferien er overstått.

Skal du ta ut kontanter i minibank, bør du bruke vanlig bankkort, da de fleste banker beregner renter fra første dag ved kontantuttak fra kredittkort. Slik unngår du unødvendige rentekostnader.

Klarer du i tillegg å sette av noe av feriepengene til sparing? Det kan komme godt med når høsten kommer og nye utgiftsposter melder seg.

God sommer!

Gå til OBOS-banken