Derfor bør du ha personforsikringer

Du forsikrer bunaden og mobilen, men hva med deg selv? Personforsikringer er det siste du bør kutte ut, selv i tøffe tider.

I Dine penger-spalten gir Øistein Gamst Sandlie, administrerende direktør i OBOS-banken, deg tips og råd om personlig økonomi.

De fleste av oss har en eller annen type forsikring. De vanligste forsikringene vi har er innboforsikring, bilforsikring og husforsikring. Og i de siste årene har stadig flere forsikret verdifulle eiendeler som mobilen, PC og bunad. Felles for disse forsikringene er at de dekker skade på tingene, sånn at du slipper å betale en stor sum den dagen uhellet skjer.

Likevel er det én viktig forsikring som flere av oss overser – den som sikrer det mest dyrebare, nemlig egen inntekt og helse. Hvorfor er det sånn?

En ubehagelig sannhet

Det kan være ubehagelig å tenke på muligheten for å bli rammet av sykdom eller ulykke, og mange anser sannsynligheten for slike hendelser som lav. Men når katastrofen skjer, kan de økonomiske konsekvensene være betydelige.

Selv om vi i Norge har gode velferdsordninger, dekker de ikke alltid alt. Derfor er det avgjørende å forsikre eget liv og egen helse, akkurat som du forsikrer hjemmet ditt eller bilen din.

Når er personforsikringer viktig?

Ofte blir personforsikring vurdert i forbindelse med boliglån. Den dagen du skal ta opp et boliglån sammen med kjæresten din, er det viktig å tenke på hva som skjer hvis en av dere plutselig mister evnen til å betjene lånet. Det er ikke en hyggelig tanke, men livet er ikke forutsigbart.

Hvis du dere har barn sammen er det enda viktigere å vurdere konsekvensene av tapet av inntekt. Vil familien klare seg med begrensede utbetalinger i tilfelle en uventet skade eller død? Hvis svaret er nei, bør dere definitivt vurdere personforsikringer.

Er du alene og blir ufør på grunn av skade eller sykdom, vil Nav normalt dekke 100 prosent av inntekten din det første året, men kun opp til seks ganger grunnbeløpet i Folketrygden. Deretter reduseres dekningen til 66 prosent av 6G. Dette betyr at langvarige uføretrygd maksimalt kan være 442.449 kroner per år, uavhengig av tidligere inntekt.

En betydelig reduksjon i inntekten kan tvinge deg til å endre livsstilen drastisk. En personforsikring med god dekning kan derimot bidra til å opprettholde din økonomiske trygghet, selv i utfordrende situasjoner.

Les mer om OBOS Personforsikring

Skaff deg oversikt

Mange av kundene våre i OBOS-banken tror at de er forsikret gjennom arbeidsgiveren sin. Dessverre oppdager vi altfor ofte at disse forsikringene ikke gir tilstrekkelig dekning for å opprettholde den livsstilen de har i dag.

Som både bankansatt, ektemann og far til to barn, vil jeg sterkt anbefale deg å nøye vurdere hvilke forsikringer du faktisk har. Ta kontakt med arbeidsgiveren din, gå gjennom forsikringene sammen med forsikringsselskapet og familien din, og få full oversikt over hva dere har av dekninger.

Svarene og beløpene du finner kan være overraskende, men de gir deg kunnskapen du trenger. På den måten kan du ta de riktige grepene for å sikre din økonomiske trygghet hvis det utenkelige skulle skje deg eller dine.