Han sørger for at du kan gå på ski før frokost

Mens de fleste av oss fortsatt sover, starter arbeidsdagen for Per Gulbrandsen i Skiforeningen – for det snør ikke spor, selv om det kan se sånn ut.

  • Tekst Pelle Bohn Aarsbog
  • Foto og video Hampus Lundgren

Det er grytidlig om morgenen, og løypebasen skal preppe den første strekningen i Sørkedalen. Om få timer inntar de første og sprekeste mosjonistene løypene.

– Det er magisk i marka på denne tiden av døgnet. Snøen på trærne fryser til, og lyset fra nattehimmelen er noe helt eget. Det er fredfullt og ikke en sjel å se på flere timer, sier løypebas i Skiforeningen, Per Gulbrandsen.

30 års erfaring

Skiforeningen tilrettelegger for enkelt friluftsliv og aktivitet for alle hele året, og har blant annet ansvar for 2.200 kilometer skiløyper i Oslo-marka. Friluftsparadiset Krokskogen ligger bare 15 kilometer fra Oslo sentrum. Her har Gulbrandsen preppet kvalitetsløyper for skiglade nordmenn i nesten 30 år. Mye har skjedd på disse årene.

– Jobben krever stadig mer ressurser. Hvis løypestandarden var den samme som for 20 år siden, tror jeg det hadde blitt ramaskrik. Folket krever gode og oppkjørte løyper nesten hver dag, sier Gulbrandsen.

Samtidig mener den erfarne løypebasen at det har blitt bedre med tiden. Teknologiutviklingen har sikret løypebasene bedre maskiner og økt komfort.

I julegave fra OBOS fikk Skiforeningen en splitter ny preppemaskin fra Tyskland, og den langvarige sponsoravtalen ble samtidig fornyet. Bekymringen for snøløse vintre i årene som kommer er ikke stor.

– Framtiden er det mange som mener noe om. Vi har alltid hatt skiforhold i Sørkedalen, og jeg tror det kommer til å fortsette. Dessuten produserer vi mye snø, så framtiden ser lys ut, sier Gulbrandsen.

– Fantastisk å se gleden

I hovedstaden er det tjukk tåke, og gradestokken danser rundt frysepunktet. Men noen høydemeter opp, nordvest inn i Nordmarka, er det solfylt, ti minusgrader og perfekte skiforhold med nypreparerte løyper.

– Det er mange som ikke kommer seg ut av bygropa. Det er vår jobb å legge til rette for dem, sånn at enda flere kan oppleve rikdommen Oslos omkringliggende natur har å by på.

– Å kjøre rundt og preparere skiløyper om morgenen gir en god følelse. Du får tid til å tenke, forteller løypebas i Skiforeningen Per Gulbrandsen.
Gulbrandsen synes det er fantastisk å kunne bidra til at folk kommer seg ut og får en fin opplevelse.
– Vi har alltid hatt skiforhold i Sørkedalen, og jeg tror det kommer til å fortsette. Dessuten produserer vi mye snø, så framtiden ser lys ut, sier Gulbrandsen.

I løypene er det mange glade skiløpere og barnehagebarn. Det er tydelig at Gulbrandsen er et kjent fjes de aller fleste hilser på.

– Det beste er å dra ut tidlig når jeg er helt alene, og så møte folk som går i løypene jeg har laget på vei tilbake. Det er fantastisk å se den gleden de får av det, og å bidra til at folk kommer seg ut og får en fin opplevelse, sier Gulbrandsen.