Kristina slapp krevende budrunder og fikk endelig kjøpt leilighet

Budrunder kan være nervepirrende og utmattende, men som OBOS-medlem kunne Kristina stresse ned da hun kjøpte sin første leilighet med forkjøpsrett.

  • Tekst Veronika Sørum
  • Foto Hampus Lundgren

Kristina fra Oslo er rykende fersk boligeier. Leiligheten i Stavanger er helt perfekt – 88 kvadratmeter med glassveranda, et større soverom og fint kjøkken.

24-åringen er oljeingeniør, og får leie leilighet gjennom jobben. Men hun vil heller eie sin egen, og har vært på boligjakt siden februar.

– Jeg begynte å gå på visninger og drømte om hvordan jeg skulle møblere, forteller hun.

For å øke sine egne kjøpesjanser, meldte Kristina seg inn i OBOS for å få forkjøpsrett. I september dukket en interessant leilighet opp. Hun var på visning, og meldte deretter inn forkjøpsrett på nettsidene til OBOS. Deretter var det bare å vente.

– Det var mange unge på visning, så jeg krysset fingrene for at ingen av dem hadde lengre forkjøpsrett enn meg.

Les alt om forkjøpsretten

– Forkjøpsrett er veldig smart. Jeg har ei søster på 18 år og hun skal få OBOS-medlemskap i julegave, forteller Kristina.

Slapp budrunden

Da Kristina fikk vite at leiligheten var hennes hvis hun ville, trakk oljeingeniøren et lettelsens sukk.

– Det var utrolig behagelig å slippe en nervepirrende budrunde. Du kan aldri vite hvordan den utarter seg, oppsummerer hun.

Som OBOS-medlem med forkjøpsrett, kan du nemlig overta kjøpet til avtalt pris, såfremt du har vært medlem lengre enn budvinneren, og du har meldt forkjøpsrett innen fristen.

Kristina overtar leiligheten i januar, og har allerede planlagt hvordan hun skal møblere de 88 kvadratmeterne. At hun ble medlem av OBOS, har hun ikke angret et sekund på.

– Forkjøpsrett er veldig smart. Jeg har ei søster på 18 år som har begynt å studere, og hun skal få OBOS-medlemskap i julegave. Nå gleder jeg meg skikkelig til å flytte inn i min egen leilighet.

Slik fungerer forkjøpsretten

Forkjøpsretten er den viktigste medlemsfordelen i OBOS, mener avdelingsleder Mona Johansen i forkjøpsavdelingen i OBOS.

Som OBOS-medlem kan du abonnere på boligsøk, og få varsel om alle boliger du er interessert i på e-post. Boligsøket finner du på obos.no eller i OBOS-appen.

– Her vil du alltid få beskjed om det er boliger for salg innenfor det området eller den prisklassen du er interessert i, forklarer Johansen.

Boligene som er ute for salg blir liggende fem hverdager på nettsidene til OBOS. Det er viktig at du husker å melde forkjøpsrett innen fristen.

Rundt 30 prosent av alle boliger som selges, blir kjøpt ved hjelp av forkjøpsretten.

– Det er ikke bindende å melde seg på, og du kan melde interesse for flere boliger samtidig. Vil du trekke deg, kan du enten gjøre det selv digitalt, eller takke nei hvis OBOS tar kontakt og spør om du vil kjøpe boligen, sier avdelingslederen.

Les også: Slik fikk Kim-Leander kjøpt leilighet uten å oppfylle kravene til boliglån

Ikke gi opp – meld interesse

For å kunne melde forkjøpsrett, må du også ha gyldig finansieringsbevis. Tidligere måtte du laste opp finansieringsbevis per bolig du meldte interesse til. Nå holder det å laste opp finansieringsbeviset én gang, så fremt det er gyldig.

– Vi har også en SMS-tjeneste for hver enkelt bolig. Det er som en budrunde, der du får SMS-varsel når det har kommet inn noen med lengre forkjøpsrett enn deg.

Johansen oppfordrer alle til å melde interesse for en bolig, uavhengig om det står noen foran deg i køen.

– Det hender at ganske mange melder seg, for eksempel ti stykker, og så er det nummer ti som ender opp med boligen til slutt.

Bli bedre kjent med forkjøpsretten