Hele Norges rådgiver

Live Nelvik kan gå helt i kjelleren hvis en episode av det populære radioprogrammet «Lørdagsrådet» bare blir middels.

  • Tekst Silje Pileberg
  • Foto Einar Aslaksen

Hun kunne egentlig tenkt seg å være lege. Da en av døtrene hennes nylig måtte sy, ville hun helst sitte med øynene tett på og se på fettet som piplet ut fra såret.

– Men hvis jeg var fastlege ville jeg nok bare tatt inn to pasienter om dagen! Jeg syns det er så gøy å snakke med folk.

Live Nelvik ble programleder i stedet. Hun verken syr eller opererer, men det å hjelpe andre har vært Nelviks hovedgeskjeft i mange år. I «Lørdagsrådet» på NRK P3 får hun nemlig inn spørsmål etter spørsmål. Hun og et panel diskuterer seg fram til det beste rådet. Noen av sine egne leveregler prøver hun også å snike inn.

– En gang jeg var på Gardermoen kom det en ung fyr bort til meg og spurte om jeg ville ha hjelp med kofferten. Han hadde tatt med seg moralprekenen jeg hadde hatt i «Lørdagsrådet», om at vi må ha med oss blikket.

Tre morsomme damer på samme scene

I disse dager forbereder Nelvik showet «3 for 1» på Latter i Oslo, sammen med humorkollegaene Pernille Sørensen og Kristine Riis. De har kjent hverandre lenge. Riis og Nelvik studerte journalistikk sammen i Volda og sendte den gangen inn en humor-auditionteip til P3. Det ble et startskudd for dem begge.

Pernille Sørensen spiller på sin side kona til Tore Sagen i NRK-serien «Side om side». I virkeligheten er Sagen Nelviks ektemann.

– Det er koselig, synes jeg, at selv om man er gift, får man kysse to. Og så er det meg og Pernille!

– Når tre morsomme damer kommer sammen, hvordan er det da?

– Det er mye lag på lag med prating. Hvis noen synes at noe er gøy, sier en annen at «ja, da kan vi gjøre sånn, og sånn». Det er mye sprudlende energi og iver.

De skriver mye; deler dokumentene mellom seg og kommer med innspill til hverandres ideer. Mye vil bli skrelt bort, bare det beste skal med.

Sikre deg billetter til «3 for 1» med OBOS-rabatt

– Er fallhøyden større enn i et radioprogram?

– Nei, vet du, jeg tar ingenting for gitt. Jeg kan gå helt i kjelleren hvis jeg føler at en episode av «Lørdagsrådet» bare ble middels.

– Det å gi radioråd til nordmenn i årevis, har det påvirket måten du ser livet på?

– Det er en ukentlig påminning om at livet går opp og ned. Og det skal det også gjøre! Jeg kan ikke tenke meg noe kjedeligere enn en perfekt asfaltert rett motorvei.

Hvis du har en klump i magen på grunn av noe du havna i, og så løser det seg – da blir du så glad etterpå, forklarer hun.

– Og så går du videre. Alt er ikke så farlig. Det trenger ikke å være angst, panikk, alle de medisinske ordene. Noe kan også bare være litt fælt og så gikk det over.

– Det er en ukentlig påminning om at livet går opp og ned. Og det skal det også gjøre! Jeg kan ikke tenke meg noe kjedeligere enn en perfekt asfaltert rett motorvei.

Live Nelvik

Store og små pupper

– Tenker du på at du kan påvirke folk som programleder?

– Ja, akkurat de tingene er jeg bevisst på. Vi har for eksempel mange unge lyttere, og jeg har oppfordret folk til å dusje mer offentlig. For sånn ser vi ut! Vi har gåsehud, tørr hud, store og små pupper.

Ordet «makt» er vanskelig for henne å bruke.

– Men den «makten» jeg har, bruker jeg heller til å snakke om sånt enn om hvilken hudkrem som funger på meg.

Les også: – Å jobbe med drømmen hver eneste dag er et stort ansvar

Tuller med alvoret

Live Nelvik har utforsket flere deler av livet sammen med publikum. I NRK-programmet «Dama til» testet hun kjærestetilværelsen med kjendiser som Leo Ajkic, Eyvind Hellstrøm og Kristian Valen.

I «Lives oppdragelsesreise» angrep hun forventningene som stilles til foreldre i dag. Metoden var humor, som vanlig. Nelvik er selv mor, til tre jenter på fire, sju og ti år.

– Du er gift med en komiker. Hvordan er det hjemme hos dere?

– Det er jo på en måte ganske tøysete. Ikke sånn at vi snubler i ting og kler oss ut. Men terskelen for hva man kan tulle med er lav. Vi parodierer hverandre mye og tuller med hverandres svake sider. Det er mye morsommere enn å ta en alvorsprat.

– Er barna deres morsomme, også?

– Det er litt tidlig å si. Men det ser lyst ut!

Se utvalgte Latter-show med rabatt