– Skihopp skal være gøy

I Kollenhopp får barn og unge prøve seg på den spenningsfylte idretten, uten å måtte bekymre seg for utstyret.

  • Tekst Eilert Fredlund Bjander
  • Foto Hampus Lundgren

Det er ikke mye høydeskrekk å spore blant de små krabatene på toppen av bakken. En etter en slipper de bommen som er det eneste hinderet mellom dem og avgrunnen, og en etter en hopper de over avgrunnen og lander trygt på den andre siden.

Instruktør Jørgen Madsen følger nøye med. Han er rekrutteringsansvarlig i klubben Kollenhopp, og lærer barna å sveve og ha det kjekt i hoppbakken.

– Det viktigste vi gjør er å få dem til å ha det moro på ski. Å gi dem positive opplevelser med skihopp og andre aktiviteter.

Og til det er det ypperlige forhold. Sola skinner over Midtstua rekruttanlegg, anlegget som Kollenhopp bruker til å trene både barn og voksne. De har fast trening klokken 18 hver tirsdag.

Jørgen Madsen lærer barna grunnleggende skiteknikk og sørger for at de har det kjekt i bakken.

– Vi holder på med alt fra småhopp til hopp på elitenivå. I tillegg har vi veteranhopp, så du kan begynne hos oss når du er seks år og holde på helt til du er 89 år, smiler Madsen.

Les også: Når livet mellom husene får støtten den trenger →

Hode, skulder, kne og hopp

Han har selv drevet med hopp på elitenivå, men la skiene på hylla for fire år siden. For Madsen er det derfor ekstra givende å lære bort gleden med skihopp til nye entusiaster.

– Vi finner på masse rart, og det koser barna seg med. De kan skrike favorittmaten sin mens de er i lufta, de kan ta high five mens de sitter og kjører nedover, eller synge hode, skulder, kne og tå.

Et av barna i ferd med å «naile» en landing etter å ha hoppet i den minste bakken i Midstulia rekruttanlegg.
Det er ganske bratt på toppen av det største hoppet, ikke at barna lar seg skremme av den grunn.
En av jentene tar seg en pust i bakken i solsteiken, på vei opp bakken for å gjennomføre nok et hopp.
Det er flott utsikt fra Midtstulia, med Oslofjorden liggende utstrakt ved foten av anlegget.
Skulle barna mangle noe utstyr, som eksempelvis hjelmer, har Kollenhopp det de trenger.

For å få med alle tilbyr Kollenhopp gratis utleie av utstyr til de som måtte mangle noe. Det være seg hoppski, hoppsko, bindinger, skidress eller hjelm. Høsten 2023 ga OBOS pengestøtte til denne ordningen gjennom OBOS gir tilbake.

For det er ikke bare lek og moro i bakken, godt utstyr er viktig. De eldre barna hopper eksempelvis i større bakker og lærer mer avansert hoppteknikk. Madsen driller dem også til å fokusere på arbeidsoppgavene sine i de spenningsfylte sekundene på bommen før et hopp.

Noe for alle

Madsen minnes at han selv var litt «gæren» da han var på alderen til barna han nå trener i Kollenhopp. Selv om det er en varierende grad av nivå og seriøsitet hos barna, innebærer skihopp uansett store høyder og bratte bakker.

Madsen mistenker derfor at folk tror man må være gæren, slik han selv var, for å kunne drive med skihopp.

– Men det må man ikke. Man kan være i tvil og kjenne på ulike følelser når man for eksempel sitter på bommen. Det er helt vanlig og ikke farlig.

Og synes noen av barna at det er skummelt, tar Madsen dem med seg i unnarennet, bakken nedenfor hoppet. Der får de kjenne at de har god balanse på de brede hoppskiene uten å faktisk måtte hoppe.

– Det bygger positive opplevelser. Om de vil kan de kjøre ned unnarennet hele dagen, ingen må kjøre over hoppet om det ser skummelt ut. Skihopp skal først og fremst være gøy, avslutter Madsen.

Søk støtte fra OBOS gir tilbake her →