– Det er livsviktig å lære seg å svømme

Nordmenn er dårligst i Norden på å svømme. Det ønsker Lambertseter Svømmeklubb å gjøre noe med.

  • Tekst Martine Jonsrud
  • Foto Hampus Lundgren

– Er dere klare? Husk å få haka helt ned!

Svømmelærer Even Mikkelsen Bjørgesæter står i bassenget med armene over hodet. Foran ham gjør et knippe tredjeklassinger seg klare til å stupe fra kanten. Én av dem er Tomine (8), som synes mandagene er et av ukas høydepunkt.

– Jeg liker at jeg får være i vann, og at jeg får være med venner, forteller hun.

For Bjørgesæter betyr jobben som svømmelærer mye. Han har vært med i Lambertseter svømmeklubb siden han var liten, og synes alle barn skal få mulighet til å bli trygge i vannet.

– Det er livsviktig å lære seg å svømme. Hvert år dør barn i drukningsulykker, og det er ofte fordi de ikke kan svømme godt nok. Dessuten er det jo veldig gøy, sier han.

– Gir selvtillit

Én gang i uka samles AKS-elevene i svømmebassenget. Her lærer de alt fra å flyte på ryggen til å svømme på dypt vann. Alle elevene går i tredje klasse, og har derfor ikke begynt med svømmetrening på skolen ennå.

Ifølge Siri Bangfil, sponsoransvarlig i Lambertseter Svømmeklubb, er nordmenn dårligst til å svømme i Norden. Kun fire av ti norske tiåringer kan svømme 200 meter. Det kan over 90 prosent av svenske og islandske tiåringer, og 70 prosent av de danske og finske.

– Vi har rett og slett ikke nok bassengkapasitet i Norge, sier hun.

Les også: – Vi «sandwicher» dem ut i arbeidslivet

Seks av ti norske tiåringer kan ikke svømme 200 meter. Det vil Lambertseter Svømmeklubb gjøre noe med.
– Vår oppgave er å gi alle selvtillit gjennom gode mestringsopplevelser, sier Bjørgesæter, svømmelærer i Lambertseter Svømmeklubb.
– Det er varierende hva elevene kan fra før. Noen synes det er skummelt, mens andre er litt tøffere, fortsetter han.

Lang venteliste

Tomine synes det er ekstra gøy å lære nye ting. Nå skal de øve på å stupe fra startblokka, og da er det viktig å holde kroppen strak.

– Jeg syntes det var litt vanskelig, men jeg tror jeg ble litt bedre, sier Tomine.

Siri Bangfil forteller at behovet for svømmetilbud i Oslo er enormt. Derfor er hun glad for avtalen med OBOS, som gir 900 barn gratis svømmeopplæring gjennom AKS.

– Vi har over 1200 barn på venteliste. Det er synd. Alle barn burde få tilbud om svømmeopplæring i tillegg til de få timene de har med skolesvømming, sier hun og legger til:

– Det er ikke bare svømminga, vet du. Det er vennskap som blir etablert, og de lærer det sosiale. Vi er opptatt av å tilby barna alt dette.