Basketkollektivet

Mens foreldrene er på jobb, forvandles skoleferien til en uke med fellesskap, mestring og trepoengere på Ullern Basket Camp.

  • Tekst Magnus Berg
  • Foto Jan Tore Eriksen
  • Video NewsLab

– Det beste med basket camp er å drible, score mål og være med venner. Kose seg!

Leran er kanskje bare 10 år, men spretter likevel ballen lekende lett mellom beina før han bråstopper og skyter den mot kurven. Swish!

Sammen med 114 andre gutter og jenter bruker han hele den siste uken av sommerferien på skytetrening, forsvarsøvelser, lek og moro i Ullern flerbrukshall.

Ullern Basket var en av de som søkte og mottok støtte fra OBOS Jubel i 2022. Med midlene har klubben kunnet redusere påmeldingsavgiften, slik at enda flere barn mellom syv og 16 kan spille basketball i skoleferiene.

Ønsker ditt lag eller din forening støtte? Her kan dere søke

Basketfeberen har tatt av i Norge de siste fem årene. På samme tid har antall aktive spillere økt fra 10 000 til 20 000.
– Det viktigste er å skape et trygt miljø hvor barna trives, kan få nye venner, blir sett og opplever mestring, sier Ståle Frey, sportslig leder i Ullern Basket.
Ståle Frey og Ullern Basket hadde egentlig satt strek for påmeldingen – likevel har det rent inn med forespørsler helt fram til første treningsdag.
– I år er det endelig mange jenter påmeldt – 28 totalt. Det er kjempegøy, forteller Ståle.

Fra Kringsjå og LA til Ullern

Årets deltakere har fått utdelt hver sin treningstrøye i mørkeblått, som det står Ullern Basket Camp på. Los Angeles Lakers-shortsen til Leran levner likevel liten tvil om hva som er favorittlaget i USA.

Hvem som er det store forbildet, er heller ikke noe spørsmål:

– LeBron! Han er den største!

For Leran var det nyinnspillingen av nittitalls-klassikeren Space Jam, med nettopp LeBron James i hovedrollen, som gjorde at han fikk basketdilla. For Ullern Baskets sportslige leder Ståle Frey, var det en trening på Kringsjå i 1974.

– Jeg oppdaget ikke basket før jeg var 16. Vi var en vennegjeng som stoppet opp for å se på juniorlaget til Ullern trene ved Idrettshøgskolen. Plutselig spurte de om vi ville være med – etter det har jeg vært hekta.

Etter 49 år og 65 landskamper er Ståle fortsatt i klubben. Nå er målet at enda flere unge skal bli bitt av basketbasillen.

Les også: Fra forbudte ramper i skogen til egne skatehaller

Se mer fra campen i videoen under ↓

– Et tilbud for alle

– Målet med campene er at enda flere skal forelske seg i basketball. I tillegg skal de som vil bli bedre, få god oppfølging. Ikke alle trenger å ha et mål om å bli best. Noen er med fordi bestevenninna er med, og det er selvfølgelig også helt greit.

Ullern Basket arrangerer camper i både vinterferien, høstferien og den første og siste uken i sommerferien. Støtten fra OBOS Jubel betyr at klubben har kunnet kjøpe inn utstyr, trøyer, flere baller – og i tillegg kreve en lavere påmeldingsavgift fra foreldrene.

– I år er det endelig mange jenter påmeldt – 28 totalt. Det er kjempegøy! Det er kanskje de som er mest fornøyde i år, for de er vant til å være noen få som sjelden får ballen når de spiller med gutta.

– Vi vil at det skal være et tilbud for alle, og da kommer støtten fra OBOS godt med, sier Ståle.

Sponsorsjef i OBOS, Rasmus Aarflot, forteller at OBOS ønsker å støtte lag og foreninger som skaper varig aktivitet, sosial inkludering og senker barrieren for deltagelse – enten det skyldes økonomi eller andre forhold.

– Her vet vi av erfaring at basketballen har en unik posisjon. Sporten er særlig god til å rekruttere barn og unge som kanskje ikke nødvendigvis har funnet sin idrett tidligere, sier Aarflot.

– Nå oppfordrer vi OBOS-medlemmer til å komme på banen og tipse ildsjeler, lag og foreninger om å søke midler til det de brenner for!

Søk om støtte fra OBOS Jubel