– Vi «sandwicher» dem ut i arbeidslivet

I Sandwich Brothers og Sorbet Sisters har de funnet ingrediensene til en arbeidsintegrering som virkelig smaker.

  • Tekst Pelle Bohn Aarsbog
  • Foto Julie Hrnčířová
  • Video Hampus Lundgren

Klokka bikker 13.00, og gjengen på kantinekjøkkenet går hjem for dagen etter å ha servert og laget mat til hundrevis av studenter. Et nytt mannskap trer inn på kjøkkenet.

Sandwich Brothers og Sorbet Sisters låner kantinekjøkkenet i kjelleren på Høyskolen Kristiania hver ettermiddag. Her lager de økologiske sandwicher og pinneis, med en liten tvist.

Mer enn bare is

Å skaffe seg sin aller første jobb kan være vanskelig. Og hvis du i tillegg er ny i landet, mangler nettverk, og kanskje nettopp har fått opphold, hvordan skaffer du deg jobb da?

Sandwich Brothers og Sorbet Sisters har en unik forretningsmodell. De ansatte er mellom 18 og 25 år, og har nylig kommet til Norge fra land som Syria, Somalia, Irak, Afghanistan og Etiopia. Kontrakten? Den er på ett år.

– Vi «sandwicher» dem ut i arbeidslivet. På veien tilbyr vi arbeidspraksis, kurs og nettverksbygging, sier Rasheed Dodokah (27), HR-leder i Sandwich Brothers.

Gründerbedriften samarbeider med flere butikker for å raskest mulig få de ansatte ut i arbeidslivet etter endt kontrakt. Men for den syriske HR-lederen var det likevel ikke en annen arbeidsgiver som fristet etter det første året.

– Jeg kom til Norge i august 2015, og i begynnelsen var det veldig vanskelig med kulturen og språket. Jeg sendte hundrevis av søknader uten å få svar, men Bydel Gamle Oslo tok kontakt og fortalte at Sandwich Brothers trengte folk, sier Dodakh.

I starten produserte og solgte Dodakh is, på festivaler og arrangementer, men også på gata fra sykkelen sin. Etter to år fikk han personalansvar. Nå har han fått økt tillit som HR-leder.

– Sandwich Brothers er kanskje det beste som har skjedd meg. Is samler folket, og kulturen i bedriften er fantastisk, sier Dodakh.

Sommeren 2016 improviserte gründerbedriften en iskremfabrikk. En sykkel med plass til en stor fryseboks ble brukt for å selge sandwich-is av en gjeng ungdommer på Løkka. Isen solgte ut på få timer, og Sandwich Brothers ble til.
I dag er både utvalget av transportmidler og gründerbedriften utvidet; Nå er også Sorbet Sisters en del av isfamilien.
Sitrallah Ayub Mohammed (21), er en av «søstrene» i Sorbet Sisters. Når hun ikke studerer, lager hun is.
Ingenting samler folk som en god is, mener brødrene og søstrene i Sandwich Brothers og Sorbet Sisters.

Søstrene Sorbet Sisters

Sandwich Brothers er ikke lenger bare en gjeng «brødre», men har utvidet konseptet til å inkludere Sorbet Sisters. Selv om de opererer under to navn, jobber de sammen som en stor familie. En av «søstrene», Sitrallah Ayub Mohammed (21), kom til Norge fra Etiopia for fem år siden.

– Det var vanskelig å være ny i Norge. Men det ble mye bedre etter jeg fikk denne jobben. Jeg trengte å «connecte» med folket og kulturen. Nå kombinerer jeg jobben med studier, og planen er å ta et utvekslingsår i Storbritannia, sier Mohammed.

Hva er det beste med å jobbe i Sorbet Sisters?

– Jeg elsker å møte nye mennesker og lære nye ting. I fjor ble vi faktisk invitert til bryllupsdagen til kronprinsparet, sier hun.

Fikk du lyst til å prøve isen? Her kan du bestille den hjem på døra