Ny hverdag med digitale garasjenøkler

Farvel til fjernkontroll og nøkkelkoder. Nå sverger Sameiet Hagebyen 2 på Fornebu til det digitale nøkkelsystemet Parqio.

  • Tekst Martine Jonsrud
  • Foto Skjalg Bøhmer Vold

– Det går helt av seg selv, sier Kjetil Stallemo og vinker til bilen som kommer kjørende ned mot garasjeanlegget på Fornebu.

Han er styreleder for sameiet Hagebyen 2, og er svært fornøyd med det nye nøkkelsystemet.

Parqio gir beboerne tilgang til garasjeplassen sin gjennom en app, og tilbyr dessuten skiltregistrering. Det betyr at registrerte biler kan kjøre rett inn i garasjen, uten å måtte trykke på noe i forkant.

– Hverdagen er mye enklere nå både for beboerne og oss i styret. Skiltregistreringen har nok utgjort den aller største forskjellen for oss, sier styrelederen.

Parqio er også integrert med OBOS-nøkkel, som lar deg dele nøkler og åpne inngangsdører med mobilen.

Sparer tid med digitale nøkler

Hagebyen 2 er et sameie som består av 125 boenheter og flere hundre beboere totalt. Mange av dem kjører bil, og trenger tilgang til garasjen døgnet rundt.

– Tidligere måtte du ha egen fjernkontroll eller kode for å komme inn i garasjen. Det var kronglete, og vi brukte mye tid på å programmere og utlevere nye fjernkontroller, sier Stallemo.

Nå kan beboerne kjøre, sykle og gå inn og ut av garasjen så mye de vil, så lenge de er registrert i Parqio. Stallemo forteller at det utgjør en stor forskjell for styret, og at han har fått tilbakemelding fra beboerne om at de er mer fornøyde med denne ordningen.

– Vi betaler omtrent det samme som vi gjorde før, men sparer utrolig mye tid, sier han.

Med Parqio kan beboere og gjester enkelt bevege seg inn og ut av garasjeanlegget, så lenge de er registrert i appen. – Vi i styret sparer mye tid på denne ordningen, sier styreleder Kjetil Stallemo.

Trygg og sikker løsning

Parqio sørger for at hundrevis av porter åpner og lukker seg daglig over hele landet. For Stallemo har tilbudet deres ikke bare spart tid, men også nattesøvn. Sameiet har nemlig en gjesteparkering, som tidligere kunne åpnes med en felles kode.

– Denne koden ble delt ut til gjester uten at vi hadde noen videre oversikt over hvem som hadde tilgang, forteller Stallemo, som føler seg sikrere på hvem som ferdes i garasjeanlegget i dag.

– Nå har vi en helt annen kontroll på hvem som har tilgang til enhver tid. Parqio har vært viktig for sikkerheten og tryggheten her hos oss, forklarer Stallemo.

Les også: OBOS-nøkkel til hjemmetjenesten i Elverum kommune

Parqio er integrert med OBOS-nøkkel, som lar deg dele nøkler og åpne inngangsdører med mobilen. Tilgangene administreres på Styrerommet.no, og samler alle nøklene i én app.

Grønn mobilitet

I tillegg til å tilby nøkkelsystemer for beboere, har Parqio en ambisjon om å kunne bidra til en mer bærekraftig framtid. De ønsker å utnytte halvtomme garasjer, og redusere bilbruk ved å flytte flere tjenester til sluttbrukerne, for eksempel dekkskift eller bilvask.

Kjetil Stallemo og resten av styret har vurdert å bli med på en «airbnb-ordning» for garasjeanlegg gjennom Parqio.

– Vi har diskutert en bildeleordning, og tror flere kunne ha nytte av det også blant beboerne, sier Stallemo, som tror sameiet vil benytte seg av Parqio i lang tid fremover.

– Vi synes rett og slett det fungerer helt supert.

Disse gutta åpner og låser døra med mobilen