Digitale nøkler til hjemmetjenesten

Elverum kommune ser mot framtiden. De samarbeider med OBOS-nøkkel i utrullingen av digitale nøkler til trygghetsalarmbrukere.

  • Tekst Martine Jonsrud
  • Foto Skjalg Bøhmer Vold

– Vi ønsket oss en bedre og mer framtidsrettet løsning for administrasjonen, i tillegg til sikker adgang til boliger som benyttes av mottakere av helse- og omsorgstjenester, sier rådgiver for velferdsteknologi i Elverum kommune, Åshild Sæther Engen.

Det siste året har Elverum kommune testet digitale nøkler i et pilotprosjekt, som de har koordinert med OBOS. 50 brukere av hjemmetjenesten har fått tilgang til digitale nøkler.

– Kommunen har testet digital tilgang til private dører og fellesdører, både i eneboliger, kommunale omsorgsboliger og OBOS-leiligheter, forklarer Sæther Engen.

Piloten har vist at hverdagen er blitt enklere for både brukere og ansatte. Denne høsten skal derfor alle brukere med trygghetsalarm i Elverum kommune få digitale nøkler på fast basis.

– Det har fungert veldig bra. Alt foregår jo ved hjelp av smarttelefoner i dag, så dette er en del av trenden.

Alt om OBOS-nøkkel

Elverum kommune samarbeider med OBOS-nøkkel i hjemmetjenesten. – Vi ser mot framtiden, sier Åshild Sæther Engen fra Elverum kommune.

Naturlig samarbeid

Da Elverum kommune bestemte seg for å teste digitale nøkler, var det spesielt én ting som var vesentlig.

– For oss ble det ikke riktig at vi som kommune skulle eie låsen på en privat dør. Derfor begynte vi å se i markedet etter en løsning der hvor brukerne selv var eier av låsen, og at vi som kommune kunne få tilgang fra dem, forteller Sæther Engen.

Det var i denne sammenhengen at Åshild Sæther Engen og kollegene i Elverum kommune kom over OBOS-nøkkel og leverandørene Unloc og Careium.

– Vi må være sikker på at når vi går ut med en sånn løsning for brukerne våre, så er det trygt. OBOS har mye erfaring med digitale løsninger og vi drar i samme retning. Et samarbeid med dem ble derfor naturlig, sier Sæther Engen.

Les også: Disse gutta åpner og lukker døra med mobilen

Fra 50 til 500 brukere

Nå som digitale nøkler rulles ut i Elverum kommune, vil hele 500 brukere få nytte av tjenesten. Deretter kan det være at tilbudet utvides.

– Dette er framtidens bruk av nøkler. Vi som kommune ønsker å være framoverlente og følge med på hvordan samfunnet utvikler seg.

Åshild Sæther Engen, rådgiver for velferdsteknologi i Elverum kommune

Hun understreker at det beste med digitale nøkler er enkelhet og sikkerhet.

– Det er viktig å ha med seg i prosessen at ikke alle brukere er vant til den digitale verden foreløpig, så man må ha løsninger som tar høyde for dette også. Men det at det blir flere og flere som skaffer seg digitale låser gjør at våre kommunale tjenester må tilpasses til at dette er framtidens løsning, sier Sæther Engen.

Dette er OBOS-nøkkel