På tide å pusse opp fasadene?

I alle år har beboerne i Sørås borettslag pusset opp fasadene på egenhånd, men denne gangen satte de ut arbeidet.

  • Tekst Pelle Aarsbog
  • Foto Marie von Krogh

Sørås borettslag ligger værutsatt til på Åsen i Stavanger. Borettslaget ble bygd i 1956 og består av 24 boenheter. Rekkehusene har bindingsverk av tre, og fasadene er i hovedsak med trekledning av varierende årgang fra byggeår og fram til 2020.

– Vi overflatebehandlet alle seks rekkehus, i tillegg til overflatebehandling av rekkverk og skillevegger på terrassene i borettslaget. Alle tak og takrenner ble renset og rengjort, sier Morten Håvarstein, prosjekt- og byggeleder i OBOS Prosjekt, som var bindeleddet mellom borettslaget og totalentreprenør.

Oppdraget pågikk sommeren 2021, men nøkkelen til et vellykket prosjekt starter lenge før første malestrøk.

– Vi startet forberedelsene av prosjektet i februar med forventningsavklaringer og utarbeidelse av tilbudsgrunnlag, tilbudsbefaring med entreprenører, oppklarende møter og kontraktsforhandlinger, sier Håvarstein.

Skepsisen har snudd

Styreleder Øystein Lunde har bodd i borettslaget siden tusenårsskiftet, men har vært en engasjert styreleder de siste fire årene. Med jevne mellomrom – cirka hvert femte år – har beboerne overflatebehandlet fasadene på egenhånd. Dette er første gang borettslaget setter ut arbeidet.

Styremedlem Len Atle Langvik (t.v.) og Styreleder Øystein Lunde er storfornøyde med de nyoppussede fasadene.
– Noen av beboerne var skeptiske på forhånd, men vi er godt fornøyde nå når vi ser resultatet, sier Lunde.
Det hyggelige borettslaget på Åsen i Stavanger har fått helt nye farger på fasadene.

– Vi har innsett at det er for stor risiko når beboerne selv skal opp på stiger og male fasadene. Det er bedre at profesjonelle tar seg av arbeidet, selv om det koster litt ekstra. Samtidig var det viktig for oss at alt foregikk på riktig måte, sier Lunde.

Valget falt på OBOS Prosjekt, etter litt diskusjon mellom beboerne.

– Vi hadde noen runder internt i borettslaget før vi tok beslutningen om å bruke OBOS Prosjekt, og ble sammen enige om budsjett, sier Lunde.

Sikkerheten ivaretatt

OBOS Prosjekt er opptatt av at sikkerheten blir ivaretatt i alle prosjekter. I tillegg fritar det styret for en del arbeid og ansvar. Oppstår det problemer underveis, er prosjektlederen bare en telefonsamtale unna.

– Prosjektlederen har fulgt oss opp tett. Det ble satt av penger på forhånd til uforutsette ting, men alt har vært innenfor de økonomiske rammene som ble avtalt og gitt på forhånd. Vi fikk også tilbakemeldinger på hvordan vi lå an gjennom prosjektperioden, sier Lunde.

– Det er bedre at profesjonelle tar seg av arbeidet, selv om det koster litt ekstra, sier styrelederen i Sørås borettslag.

For å komme til alle overflater på fasadene må arbeiderne ha tilgang til beboernes boliger.

– Derfor er det viktig med god prosjektstyring, sånn at arbeidet oppleves både smidig og effektivt for de som bor i husene, til minst mulig sjenanse. Det er folks privatliv vi snakker om her, sier prosjektleder Håvarstein.

Fornyet tillit

Snart skal Sørås borettslag i gang med et nytt rehabiliteringsprosjekt, og OBOS Prosjekt har fått fornyet tillit.

– Det er alltid hyggelig når kunden blir hos oss. Det tyder på at vi har gjort en god jobb, sier Håvarstein.