Innred med tidløs design

God design tåler tiden, både estetisk og i bruk. Ekspert Mats Linder tipser om gode investeringer for både syn, sjel og pengesekk.

  • Tekst Linn Carin Dirdal
  • Foto Siren Lauvdal
  • Styling Live Berg

– Hvorfor skal man investere i god design? Vel, hvorfor skal man investere i god mat, trening eller turer i skogen? Det handler om velvære, sier Mats Linder.

Linder har skrevet flere bøker om norsk design og kunsthåndverk, og poster jevnlig funn fra designarkivet på nettsiden sin, matslinder.no. Han er lidenskapelig opptatt av å løfte fram den skandinaviske designarven og med det, verdien av god kvalitet.

– Når vi velger god kvalitet minker vi samtidig forbruket og sparer penger på sikt.

1. Ta vare på det gamle. Pass på møblene og plei dem når det trengs, slik at de kan arves igjen og igjen.
2. Kjøp brukt. Let på loppis, det lønner seg for både deg og miljøet.
3. Ta teppet tilbake. Kvalitetstepper er dekorative på gulv og vegg, de demper lyd, varmer og varer.
4. Velg fleksibelt. Et hyllesystem som kan varieres og bygges ut lever i takt med hjemmet. String er en klassiker.

Velg brukt

Tidløs design kjennetegnes av gode materialer, godt håndverk og en enkel, tydelig konstruksjon, ifølge Mats, som råder til å kjøpe brukt. På loppemarked og bruktbutikker kan du finne originalmøbler, som ofte er av bedre kvalitet enn nyere reproduksjoner.

– Det går på håndverk og sammenføyninger, men også materialer. Teak og palisander er robuste treverk som ikke er lov å bruke lenger, men som gir slitesterke møbler. Det lages også tidløse ting i vår tid. Eshu-sofaen av Roger Sveian fra 2003 har et personlig design og en elegant løsning med bein som går opp i rygg og armlene, den burde føres opp som en møbelklassiker.

Og selv om vi prater om objekter, er god, varig design mye mer enn det, ifølge Mats.

– Kanskje kan døtrene mine arve den 30 år gamle sofaen min når de skal stifte bo? Den har historie og er gjenkjennelig for barna. Det skaper trygghet.

Les også: 7 tips til smart oppbevaring

5. Innred med kunst. Det gir en personlig atmosfære. Blomqvist har rimelig, ferdig innrammet grafikk.
6. Tenk funksjon. Velg en lenestol som er sittevennlig og lett å flytte – Ami av Takagi/Homstvedt for LK Hjelle, for eksempel.
7. Gå for gode materialer. Heltre, lær og tettvevde møbelstoffer eldes fint og har god holdbarhet.