– Det var et stort høydepunkt i mitt liv

Etter flere år i et usikkert leiemarked har Abdi Sheikh og familien funnet sin trygge havn med OBOS Deleie.

  • Tekst Martin Bergesen
  • Foto Leikny Havik Skjærseth

Hvem
Abdi Sheikh, entreprenør.

Hva
Har kjøpt ny bolig med OBOS Deleie.

Hvor
Boligprosjektet MIDT i Lørenskog.

Bli bedre kjent med OBOS Deleie

– Det var en stor lettelse.

Abdi Sheikh har ventet lenge på å kunne puste ut, men nå kan han endelig det. Han og kona har nettopp kjøpt sin første leilighet. Veien hit har vært lang og fylt med uro for paret, som har to barn og har prøvd å spare opp nok penger til å komme seg ut av leiemarkedet.

Mens kona er pedagogisk leder i en barnehage, er Abdi entreprenør og har engasjert seg i fleksible barnehageløsninger og bedre jobbmuligheter for somaliske kvinner. I tillegg jobber han nattevakt som miljøterapeut.

– Du står på som bare det fra den ene jobben til den andre, men likevel er det ikke nok, sier han.

En usikker tid

Abdi har savnet en permanent bosituasjon, for å gi barna stabilitet og trygghet i hverdagen. Og det er vanskelig når man leier.

– Det er et veldig usikkert liv, og det påvirker barna.

Familien bodde tidligere i en familieleilighet i et studenthus mens de etablerte seg. I nærheten hadde de både barnehage og venner. En dag kom imidlertid et vedtak om at alle familiene måtte flytte ut fordi leilighetene skulle stykkes opp i ettromsboliger. Det snudde opp ned på livet til hele familien.

– Sånne situasjoner har skjedd om og om igjen. I morgen kan han som eier leiligheten du bor i bestemme seg for å selge.

Vanskelig vei inn på boligmarkedet

De siste årene har Abdi og kona sett kolleger og venner lykkes på boligmarkedet uten å nå opp selv. Regelen om 15 prosent egenandel har stoppet paret fra å kjøpe noe eget.

De fikk stadig avslag fra Husbanken – enten tjente de for mye eller for lite, samtidig som foreldrene ikke hadde mulighet til å stille som sikkerhetsgaranti. Abdi tror det må en politisk endring til for å hjelpe mennesker i deres situasjon.

– Systemet i Norge var ment for de gode tidene, da alle skulle kunne eie sitt eget hjem med lønna man hadde. Men nå er det 2022 og situasjonen er sånn at ...

Han stopper litt opp.

– Til og med når begge jobber hundre prosent er det fortsatt vanskelig.

OBOS Deleie ble til slutt vendepunktet. Abdi snakker i varme ordelag om ordningen som senker terskelen for å få kjøpt egen bolig.

– Det var et stort høydepunkt i mitt liv.

Selv om familien trives i hovedstaden, falt valget på et nytt OBOS-prosjekt på Skårersletta i Lørenskog hvor de – endelig – har klart å kjøpe en leilighet.