Egen bolig er en god investering

Boligmarkedet vil alltid svinge, og det er viktig å tenke langt fram når du kjøper et sted å bo. Gjør du det, er det sjelden feil å investere i egen bolig.

  • Tekst Birgitte Dørum

Å kjøpe bolig er den største investeringen de flest av oss gjør, og boligmarkedets opp- og nedturer er alltid et hett tema. Sissel Monsvold er sjeføkonom i OBOS, og hun mener det er klokt å tenke et stykke fram når du kjøper bolig.

– Jeg mener det er naturlig å ha minst et treårsperspektiv, sier Monsvold.

Tenk langsiktig

– Et boligkjøp er noe de aller fleste av oss gjør når vi har behov for et sted å bo, og vi planlegger gjerne å bo der i flere år framover. Historien viser at boligmarkedet svinger, og nettopp derfor er det viktig å ha en lang tidshorisont på en slik investering, sier Ingunn Randa, direktør for bank og boligkjøpsmodeller i OBOS.

Ikke nok egenkapital til å kjøpe bolig? Les om hvordan du kan komme deg på boligmarkedet

– Selv om boligprisene går opp og ned, vil det sjelden bli feil å investere i egen bolig, mener Monsvold.

Før du låner til et boligkjøp er det i disse dager selvfølgelig ekstra viktig å vurdere om du har en trygg jobbsituasjon og stabil inntekt. Oppsiden er at det blir litt lenger mellom de elleville budrundene i en kjøligere marked.

– Situasjonen vi er i nå vil kanskje medføre at det er litt færre om beinet.  Dermed øker muligheten for å få kjøpt drømmeboligen, sier hun.

Gode råd

Skal du kjøpe bolig er det viktig å tenke over behovet ditt både nå og et stykke fram i tid. Sørg for å ha god oversikt over økonomien din, og tenk nøye gjennom om inntekten din vil være stabil i tiden som kommer. Det er lurt å ta kontakt med banken, både for å få vite hva du kan låne, og for å få gode råd med tanke på økonomien din.

– Dette er de samme tingene som man alltid skal tenke på når man kjøper bolig, men kanskje de fleste av oss akkurat nå gjør disse vurderingene litt grundigere enn før, sier Randa.

– Selv om boligprisene går opp og ned, vil det sjelden bli feil å investere i egen bolig, mener Monsvold.

Sjekk ut ledige boliger

På Fornebu vokser det fram et naturlig byliv, og her skal det bygges cirka 7000 boliger i årene framover.
Oksenøya ligger solrikt og lunt til vest på Fornebu, tett på naturen og byen.
OBOS Block Watne bygger ulike typer boliger i store deler av landet. Som OBOS-medlem har du forkjøpsrett på disse.
Som OBOS-medlem får du også forkjøpsrett på nye boliger fra Solon Eiendom.
På Vollebekk bygger vi 1000 unike hjem i rolige og trygge omgivelser, men også sentralt.
Kværnerbyen har blitt transformert fra en gammel industritomt til cirka 1800 boliger med flotte grøntområder.
Ulven er en helt ny bydel under utvikling. Totalt kommer det cirka 2000 boliger og 4500 arbeidsplasser i årene som kommer.

Det å eie egen bolig gir forutsigbarhet og frihet i bosituasjon – du kan bo så lenge du vil, du bestemmer hva som skal gjøres med boligen og er uavhengig av andre.  Det er også mest lønnsomt å eie dersom du skal bo der lenge. Skattemessig er det gunstig å ha boliglån.

Og så lenge du bor i boligen i et av de to siste årene før du selger, betaler du ikke skatt på eventuell gevinst ved boligsalget. 

Trygt å kjøpe av OBOS

OBOS har bygget boliger i over 90 år, og har lang erfaring fra svingninger i markedet. OBOS har også en solid kapitalbase som gir mulighet til å levere boliger med god kvalitet uavhengig av om vi er i en økonomisk opp- eller nedkonkjunktur.

– Det betyr at hvis du kjøper en ny bolig av OBOS kan du være trygg på at vi kommer til å levere, selv om ferdigstillelse kanskje er et par år fram i tid, sier Randa.

Se 6 gode grunner til hvorfor det er lurt å kjøpe nytt