Økonomi

En gyllen mulighet i et ellers mørkt marked

Boligmarkedet står stille, «alle» sitter på gjerdet og kaster bekymrede blikk på renta. Folk venter, nøler og venter litt til, og nettopp derfor kan det lønne seg å faktisk slå til.

Det er ingen hemmelighet at det er nedgangstider. Kjøpekraften til folk flest minker i takt med at prisene og rentene stiger.

Men ikke alle prisene stiger. Den enorme prisveksten som boligmarkedet har opplevd de siste årene har stagnert, og begynt å synke igjen.

Det er en bølgedal som kan være verdt å utnytte før boligprisene er ventet å stige igjen i 2025.

– Om du har et langsiktig perspektiv og ser for deg å bo en stund, kan boligkjøp nå være en god investering. Det er kjøpers marked, så de som har råd kan gjøre en smart handel, forteller Silje Strand Ekelund, direktør i OBOS-banken.

Se boliger som er klare for overtakelse →

– Det er kjøpers marked, så de som har råd kan gjøre en smart handel, forteller Silje.
Rentehevinger, usikkerhet blant kjøpere og høye byggekostnader har ført til at igangsettingen av nye boliger er nede på halvparten av hva den burde være.
– I Norge kjøper vi bolig for å bo og leve. Det vil alltid være klokt å investere i bo- og levekår, sier Marte Herje Strømme, analytiker i Prognosesenteret.

Hun utdyper at mange kunder kontakter dem for å fortelle om de pressede økonomiske situasjonene de står i. Men de ringer også for å spørre om boligkjøp, og hvor de kan plassere pengene sine best mulig.

Selv om Ekelund tror at boligkjøp nå kan være en god investering, tipser hun mulige kjøpere om å selge sin gamle bolig først.

– Har kundene høy belåningsgrad, anbefaler vi at de vurderer å selge før de eventuelt kjøper nytt. Slik kan de unngå usikkerhet og dyr mellomfinansiering.

Alternativt kan de benytte seg av OBOS Boligbytte, hvor man bytter inn nåværende bolig mot en helt ny fra OBOS. Da vet de med sikkerhet at boligen blir solgt og akkurat hva de får for boligen.

Les også: Når er det best å selge bolig? →

Gøy på «landet»

Men hva med gruppen som ikke har bolig fra før?

Unge i etablering er gruppen som sliter mest med å komme seg inn på boligmarkedet. De fleste har kort og godt ikke råd, og dette gjelder særlig for de som vil bo i storbyene.

– Vi anbefaler å utvide horisonten litt. Må du bo sentralt eller kan du flytte ut av sentrumskjernen? Ved å finne en fin bolig utenfor sentrum kan du spare mye penger.

– Da kan det være verdt å sitte ti minutter ekstra på bussen, forklarer Ekelund.

Ekelund tilføyer at en annen mulighet er å kjøpe sammen med noen. Da blir det også enklere å få råd til noe som er mer sentralt.

– Det er billigere å kjøpe én treromsleilighet enn to ettromsleiligheter. Og da kan man i tillegg dele på husholdningsutgiftene, avslutter hun.

Les også: Flyttet utenfor Oslo – fikk større plass uten lengre reisevei →

Trangt om plassen

Det er dog ikke bare for ungdommen det er vanskelig å skaffe seg bolig i storbyene.

Samtidig med at folk fra hele landet strømmer til bykjernene, og særlig Oslo, bygges det tilsvarende lite.

På OBOS sin boligkonferanse høsten 2023, luftet politikere og fagfolk sin bekymring over at boligutbyggingen nesten har stoppet opp.

Rentehevinger, usikkerhet blant kjøpere og høye byggekostnader har ført til at igangsettingen av nye boliger er nede på halvparten av hva den burde være, sett i lys av forventede behov.

– Vi må bygge omtrent 29 000 boliger hvert år for å holde tritt med den demografiske utviklingen, forklarer Marte Herje Strømme, analytiker i Prognosesenteret.

Se 6 gode grunner til å kjøpe nytt

– Prognosene våre tilsier imidlertid kun igangsettingstillatelse for 21 000 nye boliger i år.

Hun tilføyer at de nye boligene tar opp mot to år å ferdigstille. Når det i år er startet på så få boligbygg, vil det om et par år være langt færre boliger enn hva etterspørselen skulle tilsi.

– Dette vil presse opp prisene på nye boliger. Flere må da se til bruktmarkedet, som igjen vil føre til at prisene presses opp der også, konkluderer Strømme.

Men innen det eventuelt skjer, ser det ut til at boligprisene vil fortsette å dale i 2024.

Så mens befolkningen sitter på gjerdet og avventer utviklingen, er det nå mulig å kjøpe seg bolig for en billigere penge enn før.

Kanskje er ikke boligdrømmen så langt unna likevel, nedgangstidene til tross.

Denne saken ble først publisert i OBOS-bladet nr. 5 2023.

Se innflyttingsklare boliger