– En nydelig løsning for unge som vil inn på boligmarkedet

Med hjelp fra OBOS Deleie kan førstegangskjøperen Herman glede seg til å flytte inn på vakre Begbyåsen – med Fredrikstads kanskje beste utsikt. Men han måtte selge klokka si for å få det til.

  • Tekst Torgeir Mortensen
  • Foto Hampus Lundgren

Hvem
Herman (21), bilselger og mekaniker.

Hva
Har kjøpt ny bolig med OBOS Deleie.

Hvor
Furukrona i Fredrikstad.

Bli bedre kjent med OBOS Deleie

– Det blir ny by, ny jobb og ny leilighet. Det føles ut som om livet mitt begynner på nytt. Det er litt skummelt, men det skal bli veldig morsomt og lærerikt også.

OBOS-medlem Herman Børresen står på Begbyåsen i Fredrikstad, rett ved der hans nye leilighet står ferdig neste år, og skuer utover den nye hjembyen sin.

– Her ser jeg helt ned til Kråkerøy. Utsikten er fantastisk, sier han.

Nesten hele livet har han bodd i Moss. Nå starter et nytt kapittel i Plankebyen, en drøy halvtimes kjøretur unna. Etter å ha vært lastebilsjåfør i et par år, har han fått jobb i familiebedriften som har startet opp i byen. Her skal han fikse og selge biler.

Men vel så viktig for det nye livet hans, blir den flunkende nye leiligheten i OBOS-prosjektet Furukrona.

– Jeg hadde ikke hatt råd uten OBOS Deleie. Da måtte jeg ha spart i flere år til.

Kjøper halve boligen

Det var faren hans – og nå kollega og sjef – som tipset om ordningen som gjør det mulig å kjøpe leilighet uten å ha mange hundretusener oppspart. Med OBOS Deleie kjøper han halve leiligheten, men bor i hele. Resten eier OBOS. Så kan han kjøpe seg opp senere, når han selv ønsker.

Siden eierandelen er mindre, blir kravet til egenkapital lavere. Herman har selv klokkertro på at dette kan hjelpe mange inn i egen bolig.

– Det er i hvert fall en helt nydelig løsning for unge som meg, som vil inn på boligmarkedet.

21-åringen finansierer hele kjøpet selv – uten økonomisk støtte fra foreldrene. En del av egenkapitalen hentet han fra salget av den kjære Rolex-klokka si. Helt siden han fikk øynene opp for klokker i niende klasse har han kjøpt, byttet og solgt armbåndsur. Det har vært en lukrativ hobby. Investeringen på noen tusen kroner har åttedoblet seg i verdi. Gevinsten går inn i boligen sammen med sparepenger han har satt av etter mye overtidsarbeid som sjåfør.

Selve kjøpsprosessen beskriver han som enkel og rett fram.

– Alt gikk veldig raskt. Dagen etter at jeg hadde snakket med faren min, var jeg på telefon med OBOS. Det tok ikke lang tid før jeg fikk kjøpt, sier han.

Les om ulike finansieringsløsninger hos OBOS-banken →

Noe helt eget

Selv om han er mossing, er Herman på en måte hjemme igjen. Faren Rino vokste nemlig opp på Begby, og i ungdomstiden pleide han å kjøre motorcross i Begbymarka, bare et steinkast unna der de nye bolighusene i Furukrona skal bygges.

Her får Herman en toromsleilighet med drøyt 50 kvadratmeter boltreplass – og en stor markterrasse. Han er allerede godt i gang med å planlegge hvilke møbler han skal fylle den med, blant annet en grill og en sofagruppe i rotting.

Mest av alt gleder han seg til å vri om nøkkelen til sin helt egen leilighet.

– Det skal bli deilig at det er mer stille, og jeg kan være mer for meg selv. Samtidig kan jeg ha kompiser over på besøk for å finne på ting. Og så bor ikke foreldrene mine langt unna heller, så det blir uansett veldig greit.