Kjersti Grønseth står ute med vinterkåpa på.
Økonomi

5 tips som bedrer økonomien i utfordrende tider

Gjør 2024 litt lettere for lommeboka med Forbrukerfrues spare- og økonomitips.

Om du kjenner på trangere økonomi for tiden, er du ikke alene.

Men til tross for høyere boliglånsrenter, dyrere strøm og økte matvarepriser, er det også noe positivt i «dyrtiden» vi er inne i, ifølge siviløkonom Kjersti Grønseth, kjent som @forbrukerfrue på Instagram.

– Vi kan lære mye av å være i en utfordrende økonomisk periode, og bli bedre rustet til å håndtere vår egen økonomi og eget forbruk i framtiden, sier Grønseth.

– I tillegg er det viktig å huske på at dette faktisk går over, og at det blir bedre tider!

Her er Forbrukerfrues fem beste tips for å få mer ut av pengene i 2024:

1. Spar på konto med god sparerente

Med høyere boliglånsrenter følger også høyere renter på innskudd. Det betyr at det er lenge siden det har vært så lønnsomt å spare penger på bankkonto som nå.

Om du allerede har en sparekonto, hvor du for eksempel sparer opp til en buffer eller oppussing, bør du derfor sjekke om pengene står på den kontoen du får best rente på, tipser Grønseth.

Selv har hun flere sparekontoer i OBOS-banken, med 4,25 % rente fra første krone, som blant annet er øremerket bufferkonto og kjærestetur.

– Renteinntekten utgjør ikke nødvendigvis så stor sum, men det er beløp man ofte glemmer og som blir en fin bonus på slutten av året.

2. Stram inn der du bruker mest

Om du ønsker å spare penger, men ikke har noe igjen når måneden er over, er det lurt å gå over utgiftene dine for å se hvor du bruker mest – og hvor du eventuelt kan kutte forbruket.

Bruker du mest penger på mat, går du over hva du har kjøpt og prøver å stramme inn der du kan. Lag handleliste og gjør ukeshandling, så unngår du unødvendige småkjøp og «lommetyvene». Det kan også være mye penger å spare ved å følge med på kampanjer i butikkene og bruke ulike rabattkort.

– Så lenge du kjøper varer du uansett ville kjøpt, er det lønnsomt å slå til på slike tilbud. Vi passer for eksempel alltid på å handle tørrvarer, som vi vet vi bruker mye av og som har lang holdbarhet, sier Grønseth.

Prøv mer prisvennlige alternativer på varer du ofte kjøper, som toalettpapir og ost, som ofte varierer veldig i prisnivå. Kanskje smaker den litt billigere osten like godt?

Et godt tips er å sjekke ingredienslisten, tipser Forbrukerfrue. Produktet har ikke nødvendigvis dårligere kvalitet bare fordi det er billigere, ofte kommer det til og med fra samme produsent som de dyrere variantene. Prøver du en ny type i stedet for å bare kjøpe «den samme gamle», har du plutselig kuttet i ostebudsjettet på et blunk.

I tillegg er «jakten på strømmeabonnement» en klassiker. Har du flere enn du egentlig trenger? Og er nå tiden for å prioritere det ene du ikke klarer deg uten?

Les også: Sjekk hvor mye Forbrukerfrue mener du bør ha i «krisebuffer»

3. Utfør «spare-stunts»

Trenger du å spare opp en sum raskt, er et «spare-stunt» en fin måte å booste sparekontoen på, ifølge Forbrukerfrue.

– Sist klarte vi oss en hel uke ekstra uten å handle mat! Det er også noe tilfredsstillende ved å se hvor kreativ man kan være, og hvor mye spennende vi faktisk kan lage av få ingredienser vi allerede har i kjøleskapet eller fryseren.

– Hjemme hos oss kjører vi av og til «tomt kjøleskap-challenge», der vi i stedet for å handle mat skal bruke det vi allerede har.

Forbrukerfrue og familien har også innført noe de kaller «droppe-sparing».

– Det betyr å droppe noe vi vanligvis unner oss i en periode, for eksempel snacks til helgen, og så setter vi tilsvarende sum vi ville brukt inn på sparekonto i stedet.

Det er mange gode grunner til å velge OBOS-banken

4. Det aller beste «sparetipset»

– Mange glemmer at det å øke inntekten sin kanskje er den største sparehacken av dem alle, sier Grønseth.

– Å påvirke lønnen din hvis du kan, er viktig. Kanskje 2024 er det året du skal bytte jobb eller tørre å være på i lønnsforhandlinger?

Du kan også skaffe deg ekstra inntekt ved å jobbe litt ekstra i en periode om du har mulighet til det, ta ulike småjobber eller leie ut boligen, bilen eller verktøyet som står og støver i boden.

Klarer du å øke inntekten, og samtidig ikke øke forbruket ditt, har du plutselig mye større økonomisk handlingsrom.

5. Dra nytte av nye vaner

I perioder der renter og priser øker og økonomien blir trangere, er det lurt å prøve å skille mellom hvilke faktorer som er innenfor og utenfor din kontroll, råder Grønseth.

– Det er dumt å stresse med ting du ikke kan gjøre noe med. Prøv heller å trene opp musklene du faktisk kan gjøre noe med, som for eksempel å minske forbruket ditt. Jeg tror vi har godt av å tenke mer dynamisk om egen økonomi, og måtte klare oss med mindre penger i perioder.

Å ta ansvar, få økonomisk oversikt og å lage seg noen nye vaner er både bra investert tid og energi, ifølge siviløkonomen. Om det så er å kutte ut ting som sluker penger, sette opp et ordentlig budsjett eller å begynne å ukeshandle.

– Det handler om å øve seg på å se ulike muligheter. Det tankesettet er verdifullt i seg selv!

Og ikke få panikk om du ikke klarer å spare akkurat nå, råder Forbrukerfrue.

– Med noen nye rutiner og vaner på plass, får du raskt mer å rutte med når det blir bedre økonomiske tider igjen. Så lenge du klarer å holde på vanene, da!

Se alle spareproduktene vi tilbyr i OBOS-banken