Med grønt boliglån får du OBOS-bankens beste rente

Tenker du på å kjøpe ny bolig? Det kan være bra for lommeboka – og en investering i framtiden. Velger du en energieffektiv bolig, kan du få et spesielt gunstig boliglån i banken.

  • Tekst Marius Asp
  • Foto Herman Ekendahl-Dreyer og Åsmund Holien Mo

Å kjøpe en energieffektiv og skånsomt bygd bolig er ikke bare bra for miljø og klima. Det gir i tillegg muligheten til å få grønt boliglån i OBOS-banken.

– Grønne boliglån er ordinære boliglån som ofte blir priset spesielt gunstig i markedet. Du kan søke om lånet hvis du eier eller skal kjøpe en «grønn» bolig, sier Silje Strand Ekelund, leder for personmarked i OBOS-banken.

For å få grønt boliglån må minst ett av tre krav oppfylles:

  • Boligen har energimerke A eller B
  • Boligen er Svanemerket
  • Boligen har sertifiseringen BREEAM Very Good eller bedre

BREEAM er Europas fremste miljøsertifiseringsverktøy for bygninger, og er en garanti om at boligen oppfyller strenge krav til miljø og inneklima.

OBOS har en ambisjon om at alle boligblokkene som utvikles nå og framover skal tilfredsstille kravene for grønne lån.

Kostnadseffektive boliger

Grønne boliger kommer utstyrt med en rekke fordeler.

– Grønt boliglån bidrar til lavere rentekostnader over tid. Men viktigst av alt bidrar en grønn bolig også til lavere kostnader, blant annet fordi de har gode energiløsninger og en svært høy byggestandard som gjør at boligene bruker mindre strøm. De er billigere i drift, rett og slett, sier Ekelund.

Men det er langt fra den eneste gevinsten ved å gå grønt.

– Bor du i en BREEAM-NOR Very Good-sertifisert bolig, for eksempel, får du mange helsebringende effekter på kjøpet, som giftfrie materialer inne i boligen, mer naturlige lyskilder eller tilgang til kjøkkenhager.

Les alt om grønt boliglån
– Over 30 prosent av veksten vår inneværende år kommer fra finansiering av grønne boliger. Det er vi stolte av, sier Silje Strand Ekelund, leder for personmarked i OBOS-banken.

Grønn oppussing

Tilbudet om grønt boliglån gjelder ikke bare for kjøpere av nybolig.

Du kan også søke om grønn finansiering til oppgradering av boligen din, uavhengig av om boligen du eier fra før er kvalifisert som grønn. Grønt oppgraderingslån gis til miljøtiltak i hjemmet, for eksempel installasjon av solceller eller bergvarme.

– Grønt boliglån bidrar til lavere rentekostnader over tid.

Som en av de aller gunstigste bankene på ordinære grønne lån akkurat nå, ønsker OBOS-banken også nye kunder hjertelig velkommen.

– Fordi OBOS-banken er så gunstig priset, ser vi at mange ønsker å flytte lånet sitt til oss. Det hjelper vi mer enn gjerne til med. Med stigende renter er det i det minste greit å velge en så lav rente som mulig, sier hun.

Har du et lån på 2 millioner kroner med en nedbetalingstid over 25 år, betaler du totalt 1,61 millioner kroner i renter gitt en effektiv rente på 5,41 prosent. Den totale lånekostnaden blir da 3,61 millioner kroner.

Sjekk ut grønt boliglån i OBOS-banken

Boliglån til alle

Et grønt boliglån i OBOS-banken er for alle som er medlem, understreker Ekelund.

– OBOS-banken tilbyr dette til alle boliger som kvalifiserer. Vi har ingen andre krav som for eksempel geografi, alder, lånebeløp eller noe annet. Alle får samme gode rente, sier hun.

Kjøper du en bolig i Parsellen i Lillestrøm kvalifiserer du til grønt boliglån. Her bygges det Very Good-sertifisert boliger.
På Fornebu bygges det mer miljøvennlige boliger, både leiligheter og rekkehus, med fine felles hager.
Løren har vært gjennom en stor transformasjon de siste årene og snart står BREEAM-NOR-sertifiserte boliger klare.

Selv om flere andre banker har gode renter på grønne produkter, vil du kunne oppleve at produktene treffer smalt, forteller Ekelund.

– I noen tilfeller må du for eksempel være under 34 år og kjøpe din første bolig for å kvalifisere til beste rente. Slik er det ikke hos oss. I OBOS-banken er et grønt lån et grønt lån, uten liten skrift.

Et populært lån

Silje Strand Ekelund og hennes kolleger i OBOS-banken merker stor etterspørsel etter grønne lån.

– Forespørselen kommer stort sett fra kunder som kjøper nybolig, men også fra kunder som ser potensiale for å gjøre større energiforbedrende tiltak i boligen. At banken nå har etablert grønn opplåning har skapt stor interesse, siden dette ennå ikke er et like utbredt produkt hos våre konkurrenter.

– Over 30 prosent av veksten vår inneværende år kommer fra finansiering av grønne boliger. Det er vi stolte av. Med slike volumer er banken virkelig med på å bygge opp under et grønnere eiendomsmarked, sier Ekelund.

Sjekk om boligen din kvalifiserer til grønt boliglån