Kjøpte leilighet med OBOS Deleie: – Det var som å vinne en premie

Ville budrunder og høye krav til egenkapital holdt Andreas Skagemark ute av boligmarkedet. Nå gleder han seg til å flytte inn i sin flunkende nye leilighet på Vollebekk i Oslo.

  • Tekst Martin Bergesen
  • Foto Jan Tore Eriksen
  • Video NewsLab

Hvem
Andreas Skagemark, nestleder.

Hva
Har kjøpt ny bolig med OBOS Deleie.

Hvor
Vollebekk i Oslo.

Bli bedre kjent med OBOS Deleie

– Jeg kommer opp hit én til to ganger i måneden, og det har jeg gjort siden jeg kjøpte.

På en varm vårdag treffer solskinnet grønne flekker og gule kraner i det nye nabolaget som vokser fram på Vollebekk i Oslo. Det er ett og et halvt år siden Andreas Skagemark kjøpte sin første leilighet her med OBOS Deleie, etter å ha leid i mange år.

Da han kjøpte var det kun et verdipapir og en grop i bakken, men nå har han kunnet se hjemmet sitt spire og gro. Innflyttingen i 2024 nærmer seg med stormskritt. Han peker opp på det ene hjørnet av blokka, enn så lenge er det innrammet av stillaser og grønn duk.

– For to år siden var det bare et hull i bakken, men nå er det utvikling og noe nytt hver gang jeg er her. Litt av fasaden har kommet opp, med balkongdører, vinduer og vegger – man begynner å skjønne at dette faktisk blir et hjem.

Bli bedre kjent med Vollebekk

Andreas kom til Oslo fra Stockholm for ti år siden for å jobbe i hotellbransjen – et opphold som bare skulle vare et år eller to. Men det trakk ut. I dag er han godt etablert som nestleder i Brings avdeling for VIP-kunder. I tillegg har han en god kjerne av venner i byen og en ekstrajobb på Oslo Spektrum for å få med seg konserter.

Ønsket nybolig

For et par år siden fant han ut at han skulle investere i framtiden og kjøpe leilighet. Problemet var boligmarkedet, med ville budrunder og egenkapitalkrav som hadde bikket en halv million selv for små bruktleiligheter i Oslo.

– Det var mye stress, og det var demotiverende å se hvor mye over takst alt gikk.

Samtidig var Andreas nysgjerrig på nyboliger, hvor han slapp styr med visninger og budrunder.

– Man vet nøyaktig hva man får, og det er garantier om noe skulle dukke opp i etterkant.

Egenandel var en utfordring, men da han hørte om OBOS Deleie fra en venninne, øynet han et håp. Med OBOS Deleie var det mulig å kjøpe 50 prosent eller mer av en ny OBOS-leilighet. For resten betaler man et månedlig beløp, tilsvarende markedsleie, til OBOS.

Etter å ha undersøkt mulighetene sine, landet Andreas på en 40 kvadrats toppleilighet med ett soverom i Torgkvartalet borettslag på Vollebekk i Oslo.

– Det ble solgt leiligheter hver uke, de bare forsvant fra nettsiden, så jeg skjønte at det var nå eller aldri. Da jeg fikk bekreftelsen på kjøpetilbudet, var det en lykkefølelse. Det var som å vinne en premie.

Les også: 6 gode grunner til å kjøpe nytt

Vollebekk ligger mellom Risløkka og Lunden hageby i bydel Bjerke, og har i mange år vært kjent som et industriområde. Nå skal dette endres.
Det skal bli godt med fast grunn under føttene i boligmarkedet. – Dette blir mitt hjem i lang tid framover, sier Andreas.
Andreas Skagemark var veldig motivert for å kjøpe ny bolig. – Selv med ventetiden synes jeg det veier opp med det jeg får til slutt.

Måtte flyttet ut av byen

Den følelsen har han ennå, der han titter opp på balkongen som en dag blir hans. I bygget blir det både kafeer og butikker i første etasje og en takterrasse på toppen.

– En slik leilighet kunne jeg aldri kjøpt uten OBOS Deleie. Jeg kunne fått noe mye mindre med lavere standard, og jeg måtte ha flyttet ut av byen.

Noe av det han gleder seg mest til er likevel å endelig ha et separat soverom. Det har han ikke hatt verken i kollektivene eller studioleilighetene han har leid så langt.

– Det skal bli så godt. Jeg merker også at det ikke er verdt å leie for meg lenger. Prisene går bare oppover, og er like høye som lånekostnadene, om ikke høyere. Siden jeg nå får et permanent hjem skal jeg kjøpe ordentlige møbler, noe man ikke investerer i når man bor midlertidig og flytter mye.

Venner på besøk

Ventetiden før innflytting bruker han på å utforske området. Det hender han tar med venner og familie til bistroen i Bjerkedalen, en av flere parker nær leiligheten, eller tester joggemulighetene i området.

– Jeg tror det kommer til å vokse fram et helt nytt miljø her oppe. Da jeg så planene var det ikke så mye å gruble over. Det er nært marka, nær jobben min og det er to minutter å gå til T-banen, så jeg kommer meg raskt overalt.

Framover har Andreas mye på programmet. Leiligheten skal innvies med familie og venner, han skal starte reise-vlog på YouTube og selge egenlagde duftlys på Instagram.

Og han har allerede planene klare for 17. mai i 2025.

– Det er på en lørdag, og da håper jeg det blir en hyggelig sammenkomst på takterrassen.