– Vi har flyttet mye, nå kjøper vi for å bli

På Ulven fikk Steffen og Iselin endelig foten innenfor døra. Nå gleder de seg til mer plass i Ulvenkroken, og til å se bygningen reise seg.

  • Tekst Martin Bergesen
  • Foto Hampus Lundgren

– Det blir hyggelig å kunne invitere fem-seks stykker på middag uten at man er nødt til å bli kreativ for å få plass.

Steffen Johansen (31) og samboer Iselin Ryen (27) vandrer gjennom OBOS' visningssenter på Ulven og kjenner litt på hvordan det nye hjemmet deres skal bli.

Utenfor er det kjølig, men her inne vandrer de gjennom det lune hjørnet hvor byggesteinene til den framtidige leiligheten deres – et off-white kjøkken her, et grått baderomsgulv der – står utstilt.

I 2025 flytter paret opp til utsikt mot Ekeberg i niende etasje av boligprosjektet Ulvenkroken, som er under oppføring rett over gata fra visningssenteret.

– Det blir gøy å se at bygningen reiser seg, sier Iselin.

– Og så har man jo noe å glede seg til i kjipe stunder.

Les også: Nå blomstrer Ulven

Roen på Ulven kombinert med nærheten til Oslos byliv er et stort pluss for Steffen og Iselin, som ikke hadde lyst til å flytte lenger ut for å få råd til noe eget.

Har kjøpt halve, men skal bo i hele

Mens Steffen er fra Sarpsborg og jobber med lyd- og videoinstallasjoner, kommer Iselin fra Åmot og er visuell designer. Begge har fått kjenne på den dyre tiden vi er inne i – husleia i leiligheten på Tøyen gikk nylig opp med nesten tusen kroner. Som så mange andre er paret i en situasjon hvor de fint kan betjene et huslån, men ikke har egenandelen på plass.

Dermed begynte de å vurdere de ulike boligaktørenes løsninger for førstegangskjøpere i deres situasjon. De kom fram til at OBOS Deleie var det som ga mest mening.

– De andre alternativene var gjerne å leie i flere år før vi fikk mulighet til å kjøpe oss inn, sier Steffen.

– Her fikk vi foten innenfor døra med en gang. Alternativet var å spare et par-tre år til. Eller så kunne vi kjøpt oss noe mindre på et sted vi ikke har lyst til å bo.

Iselin sier at to soverom og nærhet til byen var viktige krav for dem.

– Så jeg tror egentlig vi ville leid og ventet til vi hadde nok egenkapital, hadde det ikke vært for OBOS Deleie.

Paret har foreløpig kjøpt 50 prosent av leiligheten de flytter inn i om to år.

– Og så kan det hende vi kjøper oss opp 20 eller 30 prosent kort tid etter overtakelse, sier Steffen.

Les om ulike finansieringsløsninger hos OBOS-banken

I Ulvenkroken kommer det 180 nye moderne leiligheter. Med fokus på store grøntområder og sittegrupper, blir det et sosialt og godt nabolag.

Rolig, men sentralt

Med kollektivtransport er Ulven bare ti minutter lenger unna sentrum enn der de bor nå, midt på Tøyen. Det kommer godt med. Paret er glad i bylivet, det å dra ut og oppleve nye restauranter, finne seg en god film på kino eller utnytte nærheten til marka. Som Steffen sier:

– Det er mulig å oppdage noe nytt selv om du har bodd her i ti år.

Og i takt med at Ulven reiser seg skal det bli mye mer å oppdage i nærområdet. Steffen jobbet tidligere rett i nærheten ved kjøpesenteret Økern Portal og har sett området utvikle seg fra et trafikkert ødeland med gule gresstuster til i dag, hvor en ny del av byen vokser fram med blant annet teater, brukthandler, delikatessebutikk, hundefrisør, uteservering og alt mulig annet.

– Det kommer til å skje mye her på veldig kort tid, sier Iselin.

– Og om to år vil Ulven være veldig mye mer etablert.

Fordel å kjøpe nytt

Leiligheten de har kjøpt er på rundt 55 kvadratmeter, cirka det samme som de har i dag, men med en planløsning som utnytter arealet på en helt annen måte.

Paret ser for seg at det blir en annen ro over å bo på Ulven.

– På Tøyen er det litt masete til tider, spesielt om vi har vinduet åpent om sommeren, sier Steffen.

– Her oppe er det mye stillere.

Planløsningen gir dem et ekstra rom, så når de flytter inn skal det bli et kontor- og hobbyrom. Da slipper de at den ene av dem må løpe inn på soverommet for å ha videomøter når begge har hjemmekontor. De kjenner også på fordelene ved å kjøpe nytt, sammenlignet med å måtte gjøre en stor oppussing. Som Iselin sier:

– Da er det helt ferdig når vi flytter inn.

Les også: 6 gode grunner til å kjøpe nybolig

– Det er mulig å oppdage noe nytt selv om du har bodd her i ti år, sier Steffen. På Ulven gleder de seg til å bli kjent med en helt ny bydel.

Kjøper for å bo lenge

Og når de først trår over dørterskelen er det for å bo. Lenge. Dette skal bli et hjem.

– Vi har flyttet mye, og nå kjøper vi for å bli, sier Iselin.

– Likevel, tenker man lenger fram i tid, så er det en investering. I borettslaget vi flytter inn i skal de lage barnehage, og det skal bygges skole i nærheten.

Fra de bestemte seg til kjøpet var i boks, gikk det kjapt – så kjapt at de nesten ikke har rukket å kjenne på at de er blitt boligeiere.

– Men det var en veldig lettelse. Du går jo og tenker på at du skal komme deg inn på dette vanskelige boligmarkedet.

Steffen tror følelsene kommer snikende etter hvert. Nå om dagen sitter de og studerer detaljer i informasjonen de blir tilsendt, for eksempel kjøkkenet og toalettet på takterrassen.

– Dere blir litt nerdete på detaljene?

– Ja, de neste to årene er det jo alt vi har, sier Steffen.

Se hva vi bygger og selger på Ulven