Oppfylte ikke kravene til boliglån – kapret drømmeboligen likevel

Med OBOS på laget har Kim-Leander Thorsen (31) endelig fått en fot innenfor boligmarkedet.

  • Tekst Torgeir Hågøy
  • Foto Helge Hansen

Hvem
Kim Leander Thorsen (31), lageransvarlig.

Hva
Har kjøpt ny bolig med OBOS Deleie.

Hvor
Sandsliåsen i Bergen.

Bli bedre kjent med OBOS Deleie

Med høye boligpriser er det utfordrende for mange å komme inn på boligmarkedet. Egenkapitalkrav på 15 prosent, og et lånetak på fem ganger inntekt, gjør det enda vanskeligere. Kim-Leander Thorsen (31) var i samme situasjon som mange andre – uten hjelp fra foreldre var det vanskelig å få en fot innenfor.

– Jeg har vært på jakt etter egen bolig i et års tid, men finansiering har gjort det vanskelig å finne noe, forteller Kim-Leander.

Mange unge opplever at det er vanskelig å få finansering og kjøpe bolig på egen hånd. Tall fra SSB viser at nesten 50 prosent av boligkjøperne mellom 20 og 30 år får hjelp av foreldrene. Tallet er nesten like høyt for de som er i aldersgruppen 30 til 40 år. Som OBOS-medlem, fant Kim-Leander en løsning hvor han kunne kjøpe bolig helt alene – med OBOS Deleie.

Nyhet: Storsatsing på OBOS Deleie gjør det mulig for mange flere å komme seg inn på boligmarkedet

Halverer finansieringsbehovet

Med halvt finansieringsbehov og krav til egenkapital kjøpte Kim-Leander sin første bolig i Bergen, med OBOS Deleie.

– Helt genialt. Jeg kjøper halve leiligheten og så kjøper OBOS den andre halvparten, forteller Kim-Leander.

I stedet for å leie av en kamerat, leier han nå den resterende delen.

– Denne andre halvparten leier jeg av OBOS. De har ingen planer om å flytte inn, så jeg bruker hele leiligheten og får endelig flytte for meg selv, sier Kim-Leander.

Realiserte boligdrømmen

Den store fordelen med denne måten å kjøpe bolig på, er at kravet til egenkapital halveres. Og ikke minst, lånebehovet halveres, som gjør det langt enklere å komme innenfor kravet om et lån som ikke overstiger fem ganger inntekt.

– Jeg jobber som lageransvarlig hos Power, men selv med fast jobb og stabil inntekt var det umulig for meg å få nok lån til å kjøpe egen bolig, sier Kim-Leander.

Jakten på egen bolig så derfor litt mørk ut, før hans far kom over OBOS Deleie som finansieringsalternativ.

– Han tipset meg om dette og sa at det kanskje kunne være en mulighet. Jeg sjekket det ut og meldte raskt min interesse. Og det gikk veien, smiler Kim-Leander.

– Jeg gleder meg veldig til å bo for meg selv. Det blir stor stas. Økonomisk er det selvsagt også en stor fordel å være en del av boligmarkedet, i stedet for å stå utenfor. Og når jeg får råd til det kan jeg kjøpe meg ytterligere opp. Ambisjonen min er at jeg skal eie 100 prosent av leiligheten om fem år, forteller Kim-Leander.