Spar tusener med et enkelt grep

Å bytte bank kan være blant de beste sparegrepene du gjør i år.

  • Tekst Torgeir Gjendem Mortensen
  • Foto Åsmund Holien Mo

– Det er enkelt og kjapt og kan spare en familie for tusenvis av kroner, sier Silje Strand Ekelund, leder for personmarked i OBOS-banken.

Økte boliglånsrenter og kraftig prisvekst på mat, strøm og drivstoff har fått mange til å stramme inn forbruket. Noen sliter med å få endene til å møtes. Andre er i gang med å avbestille dyre abonnementer, dropper å kjøpe den faste kaffekoppen på vei til jobb eller slutter å unne seg luksus i hverdagen.

Å bytte bank er imidlertid noe som både kan monne og som kanskje ikke merkes på livskvaliteten i det hele tatt, forklarer Ekelund.

– I beste fall kan du lene deg tilbake og spare et par måneders matbudsjett hvert eneste år. Helt uten å gjøre noe mer, sier hun.

Mer å tjene på å bytte bank enn strømleverandør

For å tegne et bilde på hvor mye det er å spare, sammenligner Ekelund bank med strøm.

– Alle prater naturlig nok om strømprisene om dagen. Men hvis vi sammenligner prisen mellom den dyreste og den billigste leverandøren med spotpris, er det vanskelig å spare stort mer enn 2000 kroner i året. Flytter du banktjenestene dine, kan du spare ti ganger så mye, sier hun.

Ekelund drar fram et regnestykke: Si at du har en bank med høye gebyrer og null-rente på lønnskontoen. Med en gjennomsnittlig årslønn på 550.000 kroner kan du da spare i overkant av 3000 kroner i året ved å bytte til OBOS-banken. Har du i tillegg et boliglån på to millioner kroner*, kan du spare mer enn 20.000 kroner på grunn av lavere rente, ifølge tall fra Finansportalen.

– Da begynner det virkelig å gi utslag for mange familiebudsjetter, sier hun.

Bytt til OBOS-banken
Silje Strand Ekelund, leder for personmarked i OBOS-banken, tror mange har hørt og vet at det er lurt å bytte bank. Likevel kan terskelen føles for høy. Men med en trangere økonomi for mange, tror hun dette er et perfekt tidspunkt til å ta grep, for her kan det være mye å spare.

Mye penger å spare

Det kan være mye å spare i praksis også, ikke bare i teoretiske regnestykker. Det viser en fersk undersøkelse fra YouGov, utført på oppdrag fra OBOS-banken.

Kun syv prosent tror at de kan spare mer enn 5000 kroner i året på å bytte bank. Samtidig svarer én av tre av dem som faktisk har byttet bank at de sparer enda mer.

Én av ti forteller at de sparer mer enn 12.500 kroner.

Når du skal sammenligne bankene, råder Ekelund deg til å se på totalpakken. Ikke kun på en av brikkene i puslespillet.

– Hvilke gebyrer har banken? Hva er boliglånsrenten og innskuddsrenten? Og hvor mye tillit har du til banken?

Så enkelt er det å bytte bank

Lett å få oversikt

Forbrukerrådets Jorge Jensen er tydelig på at det kan være mye å spare på bankbytte.

– Ja, uten tvil. Samtidig vet vi at det å bytte bank kan høres ut som et strev for mange, sier han.

Det er imidlertid ikke så vanskelig å få oversikt over hva som finnes i markedet, mener han. Finansportalen.no, som er en tjeneste av Forbrukerrådet, gir deg full oversikt over bankprisene i Norge.

Jensen trekker fram to typer banker, som pleier å tilby rimelige priser over tid.

– Det er banker som med rette kan kalles «utfordrer-banker», og det er banker som satser på å tilby spesielt gode tilbud til medlemmer i fagforeninger eller boligbyggerlag.

– Er man del av et slikt innkjøpsfellesskap, vil man få stabilt gode betingelser. Det er fordi administrasjonen i innskjøpsfelleskapene fremforhandler langvarige fordeler for sine medlemmer, sier han.

– Som OBOS-medlem får du gratis bankkort, rente på lønnskontoen og gode betingelser på lån og sparing. Du får også en rekke andre medlemsfordeler som gjør at du kan spare penger i hverdagen – også på strømmen.

Silje Strand Ekelund

Sunnere familieøkonomi

Ekelund tror mange har hørt – og egentlig vet – at det er lurt å bytte bank. Likevel kan terskelen føles for høy.

Men med en trangere økonomi for mange, tror hun dette er et perfekt tidspunkt til å ta grep.

– Det er ikke uvanlig å ha hatt samme bank i flere tiår, uten å ha sett seg rundt etter hvor mye det er å spare andre steder. Jeg tror det er i ferd med å snu. Å bytte til en bank med gode betingelser, er et godt steg på veien mot en sunnere familieøkonomi.

– Som OBOS-medlem får du gratis bankkort, rente på lønnskontoen og gode betingelser på lån og sparing. Du får også en rekke andre medlemsfordeler som gjør at du kan spare penger i hverdagen – også på strømmen, sier Ekelund.

Bli kunde i OBOS-banken

*Priseksempel: Renten på Grønt boliglån er 5,39 %. Låner du 2 millioner over 25 år, koster det totalt 3,66 millioner kroner. Effektiv rente 5,57 %. Kostnad 1,66 millioner kroner.