– Tenkte det var umulig å klare å kjøpe egen bolig

For bare noen måneder så Karl Erik Horndalsveen langt etter det å eie sin egen bolig. I dag eier han en splitter ny leilighet i Oslo. Løsningen? OBOS Bostart.

  • Tekst Veronika Søum
  • Foto Pernille Münster og Anne Valeur

Hvem
Karl Erik Horndalsveen (27), musiker.

Hva
Har kjøpt ny bolig med OBOS Bostart.

Hvor
Ulvenparken borettslag i Oslo.

Bli bedre kjent med OBOS Bostart

Vi møter Karl Erik Horndalsveen (27) i hans splitter nye leilighet i Ulvenparken borettslag i bydel Alna i Oslo. På veggene henger instrumenter, plater og kunst han er glad i. Favorittmøbelet er den grønne IKEA-sofaen. Å ha en sofa som ikke må brukes som seng er skikkelig luksus, synes musikeren.

– Jeg er den yngste i min generasjon i familien, og alle søsknene og søskenbarna mine har kommet seg inn på boligmarkedet. Derfor ble jeg tidlig obs på det å skaffe meg en egen bolig, og begynte å følge aktivt med for fire, fem år siden, forteller han.

Selv om interessen var der, var det å ha råd til å kjøpe egen leilighet noe ganske annet. 27-åringen saumfarte Finn.no og sjekket jevnlig ut andre muligheter. Han hadde penger på BSU-kontoen, men ikke nok egenkapital, og det var begrensa hvor mye foreldrene kunne hjelpe til med.

– Det er dyrt å leie i Oslo i utgangspunktet, derfor trenger det ikke være så stor forskjell på å betale en utleier som å betjene et boliglån. Det vanskeligste er å komme seg inn på markedet.

– Jeg tenkte det var umulig å klare å kjøpe egen leilighet.

Da Karl Erik Horndalsveen oppdaget Ulvenparken var han solgt, og med hjelp av sin fars ansiennitet og OBOS Bostart, fikk han realisert boligdrømmen på Ulven.
– Jeg trives veldig godt – det er overraskende sentralt, naboskapet er bra og det har blitt et veldig fint og spennende område.
– Det er et område som er i vekst, og har en positiv utvikling. Det er alltid noe nytt som popper opp her, det er spennende!

Kom seg inn på boligmarkedet med OBOS Bostart

Fra stua kan Horndalsveen se over mot leilighetene på motsatt side, der stadig nye flytter inn. Selv har han nå bodd i den 42,5 kvadratmeterstore leiligheten siden august, og er veldig fornøyd med å endelig kunne eie sitt eget. Det klarte han med hjelp av OBOS Bostart – og sin fars ansiennitet.

– Det ble en perfekt overgang fra studentboligen min på 17 kvadratmeter, som jeg uansett måtte ut av. Jeg hadde ikke klart det uten OBOS Bostart og min fars ansiennitet i OBOS.

Karl Erik vurderte mye fram og tilbake hva OBOS Bostart faktisk ville si for han. Han endte på at selv om han ikke kan selge leiligheten på det åpne markedet, er det uansett en god investering.

– Hvis jeg hadde fortsatt med å leie, ville jeg betalt masse penger ut i ingenting. Nå betjener jeg et lån som bygger egenkapital. Bare det å betale et lån framfor å betale en utleier er kjempepositivt, sier den nybakte 27 år gamle boligeieren.