Ofte stilte spørsmål om boligsalg

Skal du i gang med boligsalg og trenger noen gode råd på veien? Vi har samlet de oftest stilte spørsmålene om salg av bolig, så du slipper å lure og kan være godt forberedt.

Når på året bør jeg selge boligen min? Hva koster det å selge, og bør jeg pusse opp før salget?

Det hoper seg fort opp noen spørsmål når du skal selge bolig. Det kan være en tidkrevende prosess, men med noen gode svar og råd fra OBOS Eiendomsmeglere er du litt bedre rustet.

Vi har samlet de mest vanlige spørsmålene meglerne våre får når folk skal selge boligen sin:

1. Hva koster det å selge bolig?

Kostnaden for boligsalget varierer avhengig av hva slags bolig og produkter du selger.

– Vi legger uansett ut for alle utleggene som påløper underveis og trekker det fra i sluttoppgjøret, forteller eiendomsmegler Mona Pedersen i OBOS Eiendomsmeglere.

I tillegg til hva det koster å selge, er mange opptatt av hvordan megleren markedsfører boligen.

– Vi skreddersyr mediepakkene slik at vi treffer rett målgruppe. Vi følger kunden digitalt, slik at boligannonsen dukker opp i de digitale kanaler som kunden bruker.

Det kan være nasjonale og lokale aviser, Finn.no og sosiale medier. Boligen blir også markedsført på OBOS’ egne boligsider, hvor vi har 70.000 ukentlige besøkende.

Se prisene hos OBOS Eiendomsmeglere

2. Når er det best å selge bolig?

Tidligere solgte man sjelden bolig i juli og desember, men det har endret seg. Nå selges det boliger året rundt.

Likevel er det fortsatt populært å legge ut boligen sin rett over påske, i det såkalte «vårslippet». Det gjør at interessentene har flere boliger å velge mellom, og prisene kan flate ut.

– Det finnes ingen fasit. Nå er folk så digitale at de følger med uansett hvor de er. Men så klart, tilbud og etterspørsel styrer pris noe. Er det færre lignende boliger på markedet når du selger, kan du få en høyere pris enn hvis du selger samtidig som «alle» andre.

Når det er best å selge, kan også påvirkes av hvilken bolig du har, påpeker hun.

– Om våren og sommeren er folk klare for å være ute og gjerne på jakt etter en solrik balkong. Har du ikke balkong, kan det være bedre å selge om høsten eller vinteren når det er mindre fokus på uteplassen.

Les mer om når du bør selge for å få best mulig pris

3. Hvor mye kan jeg få solgt boligen min for?

Mange spør megler om hva de tror de kan få for boligen sin, og hvem som setter prisantydning.

– Tidligere var det takstmann som satte prisen, men nå gjør megleren det basert på prisen på tilsvarende boliger i samme område, sier Pedersen.

Få gratis verdivurdering

4. Bør jeg pusse opp boligen før jeg selger?

Det avhenger av boligens tilstand. Det er ikke gitt at du får igjen det du legger i det, og kanskje har ny kjøper en helt annen smak enn deg og ønsker å gjøre endringer selv.

– Men du kan gjerne male og freshe opp litt, og utføre gjenstående arbeid. Her er listverk en gjenganger hos mange. Kanskje har du noen eldre innvendige dører som bør skiftes ut?

5. Bør jeg style boligen før salg?

Når du skal selge boligen din, vil du vise den fra sin beste side. Pedersen og kollegene anbefaler ofte å bruke boligstyling, men hvis kunden ikke ønsker det, gir de uansett noen gode råd og tips, eller sender inn en interiørveileder.

– Vi foreslår hvilke ting du bør fjerne før foto og visning. Flere og flere velger å bruke boligstyling. Da får man ofte et bedre inntrykk av boligen, boligen ser mindre personlig og mer objektiv ut, slik at du treffer flere målgrupper: yngre og eldre, enslige og par.

Les mer om hvordan du gjør klart til visning

6. Hva slags info må jeg hente inn til salgsoppgaven?

Selger skal fylle ut og gi opplysninger om boligen i et egenerklæringsskjema. Det kan være arbeid som er gjort, feil og mangler, og annen viktig informasjon.

– Men det er meglers jobb å innhente og formidle alle opplysninger som er relevante for kjøperen.

7. Bør jeg kjøpe eller selge først?

Noen har god økonomi og kan sitte på mellomfinansiering i en periode, mens andre ikke har økonomi til det. Da vil det lønne seg å selge først. Men det kan være stressende å «måtte» finne noe nytt innen du må flytte ut av den gamle boligen.

Kjøper du før du selger, kan banken ta høyde for at du får en dårligere pris enn hva du faktisk kan få.

– Vi pleier å råde selger til å ta kontakt med banken sin og høre hva de anbefaler.

Les mer og finn ut hva som er lurest for deg

8. Hvor lang tid tar det å selge bolig?

Det varierer hvor lang tid det tar å selge en bolig – fra bolig til bolig og område til område.

– Fra selger tar kontakt til vi legger ut boligen for salg, tar det vanligvis cirka 10-14 dager. Og boligen bør markedsføres i 5-7 dager før første visning, så boligen får god eksponering og bli sett av de riktige boligkjøperne.

Tiden avhenger også om selger har klargjort boligen for salg, eller om det gjenstår for eksempel oppussing og rydding. Dersom boligen er klar, går de første dagene til å hente inn dokumentasjon, opplysninger og lignende. I tillegg sørger vi for å avtale tidspunkter for takstmann og fotografering. 

Slik treffer du riktig kjøper →

9. Når kommer oppgjøret etter salget?

Når du selger boligen din, er det kjøpers ansvar at kjøpesum og omkostninger er inne på meglers klientkonto i god tid, før overtagelse kan finne sted.

– Det kan variere litt, men stort sett er pengene på selgers konto i løpet av en ukes tid, sier Pedersen.

Få oversikt over hele boligsalget

Illustrasjon av en blokk i grønnfarge.

Finn ut hva boligen din er verdt

Det er enkelt å sjekke hva boligen din er verdt hos OBOS Eiendomsmeglere – og ikke minst uforpliktende og gratis. Våre erfarne og lokalkjente meglere vet hva kjøpere er på jakt etter, og kan gi deg en realistisk verdivurdering av boligen din.