Et av visningsskiltene til OBOS Eiendomsmeglere på en gressplen.

Slik selger du et dødsbo

Når du skal selge et dødsbo kan det være vanskelig å vite hvor du skal starte. Derfor er det viktig å finne en erfaren megler som kan hjelpe deg med store og små valg gjennom hele prosessen.

– Å selge bolig kan være en emosjonell reise, og noen ganger blir denne reisen en større utfordring når det gjelder salg av bolig til en nær og kjær som har gått bort, forteller Tone Thalberg Andersen i OBOS Eiendomsmeglere.

Andersen har jobbet som eiendomsmegler i over 30 år og har solgt flere tusen boliger, inkludert flere dødsbo. Hun brenner for yrket sitt og får de fleste oppdrag fra gode referanser og anbefalinger.

– Det første du trenger er en skifteattest som utstedes av tingretten. I denne står det blant annet hvem som har gått bort, hvem som er arvingene og hvem som har overtatt boet. I tillegg må du finne ut om det finnes et testament, og det står ofte i skifteattesteten om det er skrevet et testament. Både testamentet og skifteattesten må du ta med deg til megleren din.

 

Foto av Tone Thalberg Andersen som smiler på visning.

 

Privat eller offentlig skifte?

Når noen har gått bort, er det ofte flere arvinger. Da må arvingene velge om de skal ta seg av boet som privatpersoner gjennom et samarbeid, velge ut en representant til å gjøre opp boet på vegne av alle, eller velge et offentlig skifte ved hjelp av en advokat.

– Det vanligste er å velge et privat skifte der en representant fra arvingene får en fullmakt. Da får megleren kun en person å forholde seg til, noe som kan gjøre prosessen mer ryddig og oversiktlig. Representanten kan, på vegne av arvingene, signere dokumenter, gi godkjenninger til annonser og salgsoppgaver, og akseptere bud, forklarer Andersen.

Hvis valget lander på et privat skifte, må alle arvinger signere en fullmakt. Denne fullmakten kan du enten få fra tingretten, eller lage selv med hjelp fra megleren. Fullmakten må alltid ha vitnepåtegninger og de må oppbevares hos megleren inntil salget er ferdig og eiendommen er overlevert.

Valg av megler

Å velge en megler er nesten alltid en beslutning basert på kjemi, erfaring eller en som ser behovet ditt bedre enn andre. Ved dødsbo er det spesielt viktig at megleren har erfaring og kunnskap innenfor slike salg. Det gjelder både kunnskap om hva som kreves av det formelle, men også hvordan man skal klargjøre boligen for markedet, få best mulig pris og et godt gjennomført salg. Et dødsbo består altså ikke bare av innbo og løsøre, men formue, gjeld, dokumentasjoner, rettigheter og forpliktelser.

– Meglere kan også sette deg i kontakt med fagkyndige personer for klargjøring av salg, presiserer Andersen. Det kan være å tømme boligen av stort og smått, levere møbler gjenbruk, rengjøring eller styling av eiendommen.

Husk at du alltid kan ta kontakt med en megler fra OBOS hvis boligen er kjøpt gjennom forkjøpsrett og dere ønsker å overta medlemskapet.

Dette må du huske på

De økonomiske oppgavene

Som nærmeste pårørende er det flere økonomiske avgjørelser du står ovenfor når noen har gått bort. Midt i en sorgprosess må du få oversikt over avdødes gjeld, formue, inntekter og kontoer.

Når banken får inn melding om et dødsfall, avsluttes bankforholdet til den avdøde. Det vil si at kontoer og bankkort sperres for uttak, men kontoene er åpne for innbetalinger. Nettbank, avtalegiro og eFaktura vil også bli slettet. For å få full tilgang til kontoene og midlene trenger banken å få tilsendt gyldig legitimasjon og kopi av fullmakten fra en eller flere arvinger. I tillegg trenger banken en kopi av skifteattesten.

Hvis den avdøde har lån, må dette nedbetales eller overtas av en annen. Dersom boet overtas av gjenlevende ektefelle eller samboer, vil lånet bli registrert over på denne personen. Dette burde skje så snart som mulig, normalt innen seks måneder. Selv om alle kontoer til den avdøde blir sperret, vil lån med automatisk trekk, som for eksempel trekk til boliglån, fortsette så lenge det er penger på konto.

Viktig ved salg av dødsbo

  • Finn fram skifteattesten
  • Finn ut om det finnes et testament
  • Lever både skifteattest og testamentet til megleren din
  • Få oversikt over hvem som er arvinger av dødsboet
  • Arvingene må bestemme seg om de skal selge boligen som privatpersoner gjennom et samarbeid, velge ut en representant eller velge et offentlig skifte
  • Velg en megler som har erfaring og kunnskap innenfor salg av dødsbo
Vi vet hva folk som vil bo i området ditt er på jakt etter når de skal skaffe seg et nytt hjem.

Søk etter megler i nærområdet ditt

Vi vet hva folk som vil bo i området ditt er på jakt etter – og er villige til å betale! Våre dyktige meglere guider deg gjennom hele salget, fra start til slutt.