Hopp til innhold

Loddefjords lille lunge

Sameiet i Bergen har fått en ny vår. Beboerne har blitt bedre kjent med hverandre og fått knasende sprø grønnsaker på bordet – bortimot gratis!

Tre damer står utenfor et sameie og holder på med plantene de har dyrket.

Lett vind rusker dovent i grønne blader, som ser ut til å vinke til hverandre fra ti pallekarmer.

Paprika og poteter. Rosmarin og rødbeter. Persille og purreløk. Litt salat, noen gulrøtter, pluss noen squash-planter som vi snart skal komme tilbake til. Inntil i fjor var det ikke annet enn en grusflekk her, og en benk som knapt var i bruk. Men under en korgfest fikk naboene en god idé.

– Vi er litt kry: Styrelederen jubler over grønt løft i sameiet

Bjørndalsbakken Sameie ligger i Loddefjord, vest i Bergen, og består av tre boligblokker med totalt 54 leiligheter og solfylt utsikt over Bjørndalspollen. Rundt 100 sjeler bor her i skråningen. Jan-Steinar Erichsen (77) har vært styreleder siden de første flyttebilene trillet inn foran blokkene i 2014.

– Vi er litt kry. Dette er en invitasjon til at vi skal kose oss sammen, skape et miljø, komme ut og komme sammen, sier Erichsen. Han tror pallekarmparadiset gjør sameiet mer attraktivt, både for beboerne og for dem som vil kjøpe eller selge.

– Håpet er at unge familier med barn vil flytte inn. Det å inkludere og skape et miljø er også viktig. Det kan få enda flere engasjert i fellesskapet, og få nye til å involvere seg i styret. For sameiet har dette vært en berikelse. Vi trengte noe sånt, sier styrelederen. 

To menn og en kvinne studerer urter og grønnsaker de har dyrket i dyrkekasser.

Fra venstre: Primus motor Bente Hermansen, Gunnar Blumenfeldt, og styreleder Jan Steinar Erichsen er storfornøyde med at sameiet har fått en ny vår.

Kvinne henger opp hageredskap på knagger på en utendørs vegg.

Man må ha orden i sysakene, mener Bente Hermansen.

Felleskjøp, fellesskap og rabatt – slik vokste samdyrkelaget fram

Da korgene var tomme og kvelden over, var ideen om et samdyrkelag født. Siden gikk ting i ekspressfart. En av Bergens tre bybønder kom på besøk med råd om plassering, solforhold og hvilke planter som egnet seg. Et uformelt hagelag ble etablert.

Sameiet søkte Bergen kommune om støtte til urbant jordbruk og fikk innvilget 25.000 kroner. Så dro naboene på storhandling hos Felleskjøpet, der boligselskapene som er forvaltet av OBOS kan nyte godt av en framforhandlet rabattavtale.

– Det gikk veldig fort, sier Bente Hermansen (77), som også er primus motor i samdyrkelaget.

En solfylt maidag i 2024 brettet naboene opp ermene, og viste at den norske dugnadsånden på ingen måte har gått av med pensjon. Ti pallekarmer ble skrudd sammen på grusplassen. I bunnen av hver pallekarm ble det lagt pukk, som siler ut overflødig vann. Deretter ble det lagt en fiberduk, slik at plantejorden ikke skylles bort av bergensregnet. Innsidene av hver karm ble kledd i knotteplast for å øke levetiden på treverket. Så var det bare å begynne å plante.

Foto av uteområdene til Bjørndalsbakken sameie i Loddefjord.

På vårparten i fjor var dette bare en grusflekk med et par lite bruke utemøbler. Nå har den grønne flekken blitt et samlingspunkt, hvis det er fint vær i Bergen, da.

Tilskudd dekket utgiftene

Noen har grønne fingre, andre har det ikke. Selv sier Erichsen at han stiller i sistnevnte kategori.

Det har ikke kostet mer enn glede og litt jobb. Tilskuddet fra kommunen har dekket omtrent alt.

Over karmene med oregano, dill og koriander henger en oversikt over når de enkelte medlemmene i laget skal vanne plantene, noe som neppe er en krevende jobb i Bergen. Hagelaget har noen titalls medlemmer, rundt ti av disse er spesielt aktive.

Fest for fuglene

For hagenovisene har veien blitt til mens de har snublet av gårde. En av erfaringene er å ha litt avstand når man planter. Squashen vokste seg så stor at den har skygget for både paprika og chili.

– Det samme gjaldt tomatene. Plantene ble helt enorme og var plantet for tett. Vi er helt grønne på dette hele gjengen, og prøver og feiler, sier Erichsen.

Den vesle oasen har ikke bare gledet beboerne. Nabolagets fugler inviterte seg selv tidenes hagefest i sameiet, og plyndret med seg alt av jordbær, rips, blåbær og stikkelsbær. Bærnett står definitivt på handlelisten foran neste sesong.

Nå prater naboene – og potetene står for tur

Erichsen forteller at kona Astrid finhakker urter fra hagen, pakker dem i små plastposer og slenger dem i fryseren. Så ligger de frosne godsakene klare til å strøs over middagen like før servering. Hermansen forteller at det ikke bare er kos, men også litt matnytte.

– Det blir jo mat som ikke bare er til pynt. Vi plukker squash og henter tomater når de er modne. Jeg brukte stangselleri før helgen, stekte den og hadde den i en omelett, med squash, grønnkål og urter fra hagen. Det ble en nydelig omelett, sier Hermansen.

Hun legger til at også eggene kom fra hønsene til datteren, og at det er noe helt annet å spise det man lager selv. Det er stas med knasende friske grønnsaker, som umulig kunne vært mer kortreist. Likevel tenker Hermansen at det sosiale er viktigst.

Kvinne med solbriller holder noen urter i hånda som hun lukter på.

Bjørg Røe er en av ildsjelene bak hagelaget, og stortrives mellom plantene.

Nærbilde av en hånd som studerer en squashplante.

Fra pallekarm til middagstallerken – squashen er snart klar for høsting.

Nærbilde av urten Oregano.

Tørket oregano fra glass på pizzaen? Ikke her i gården...

Nærbilde av grønnkål.

Grønnkål har blitt en favoritt hos Bente Hermansen. – Legg den på bakepapir, ta på litt olje, salt og pepper, og legg den i ovnen, så får du crunchy chips. Utrolig godt, tipser hun.

– Vi vil at folk skal inkluderes. Folk sitter i hver sin blokkleilighet og aner ikke hvem naboen er. De snakker ikke med noen, og hilser ikke. Jeg har aldri snakket med så mange naboer som etter at vi begynte med dette, sier hun.

For nå er det blitt andre tider i den solfylte skråningen i Loddefjord.

Folk kommer ned, setter seg på benken og prater. Jeg vet ikke hva alle heter, men det er utrolig hyggelig. Nå prater naboene med hverandre, og slår følge ned til kjøpesenteret. Det er helt magisk.

Både Erichsen og Hermansen er tindrende klare på at prosjektet ikke bare skal videreføres, men også utvides. Hagelaget har allerede kastet øynene på plenen ved siden av pallekarm-kolonien. Denne morgenen har Erichsen sendt ut melding til alle beboerne, om at de som skal kvitte seg med jord fra inne- eller uteplanter oppfordres til å levere jorden, slik at den kan brukes igjen. Og den jordflekken mellom de to øverste blokkene, er ikke den perfekt til å sette poteter?

  • Paal Kvamme: Tekst
  • Helge Hansen: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler

  • Nå blir bookingsystemet i Vibbo helautomatisk

    Forvaltning

    Nye funksjoner i Vibbo forenkler betaling og tilgangsstyring for fellesarealer. Mobilnøkkel blir også integrert.

  • Slik fikser du treigt og ustabilt nett

    Forvaltning

    Visste du at plasseringen av ruteren din kan ha svært mye å si for stabiliteten på det trådløse nettet? Dette er grepene som gir deg bedre nett.

  • Dugnadsfesten

    Forvaltning

    Bruktmarked, ansiktsmaling og pølsegrill – er dette det som skal til for å øke oppmøtet på den årlige dugnaden?