Hopp til innhold
Styrearbeid
  1. Forside
  2. Temasider
  3. Styrearbeid
  4. Unngå økonomiske fallgruver ved rehabilitering

Unngå økonomiske fallgruver ved rehabilitering

Hvordan planlegger man rehabilitering uten at felleskostnadene skyter i været? OBOS-banken hjelper boligselskap å ta smarte økonomiske valg med likviditetsanalyse, enten dere skal bytte kledning eller totalrehabilitere bygget.

Spalten er skrevet av Haldis Hansen, seniorrådgiver i OBOS-banken Bedriftsmarked.

Hver dag får jeg samme spørsmål fra boligselskaper: Hvordan kan vi planlegge store prosjekter uten at felleskostnadene løper løpsk? Svaret er ofte enkelt. Start med en likviditetsanalyse.

En likviditetsanalyse er som en værmelding for økonomien. Den gir oversikt over hvor mye penger som trengs, hvor store lån dere bør ta opp, og hvor mye felleskostnadene eventuelt må økes. Slik unngår dere økonomiske overraskelser – enten det gjelder nytt gjerde eller full rehabilitering.

Vi lager ofte flere scenarier. Skal dere bare bytte kledning, eller også etterisolere og bytte vinduer? Det koster mer, men økningen i felleskostnader er ofte mindre dramatisk enn mange frykter. Analysen viser virkningene i kroner og øre. På den måte kan styret ta gode valg og legge fram alternativer for generalforsamlingen.

Vi kan også regne på ulike løpetider på lån, eller om det lønner seg å slå sammen gamle og nye lån. Og skulle planene endre seg underveis, justerer vi analysen fortløpende.

Et viktig styringsverktøy for økonomisk kontroll

Likviditetsanalysen er mer enn tall. Det er styrets verktøy for å sikre trygg økonomi og forutsigbarhet for beboerne. Ta kontakt, så hjelper vi dere med å finne den beste løsningen. Fra bestilling tar det bare 7 til 10 dager før analysen er klar. Kombinerer dere den med en vedlikeholdsplan og prioriteringsliste, har dere alt dere trenger for å ta smarte beslutninger.

Vi henter budsjett fra OBOS Eiendomsforvaltning og prosjektkostnader fra OBOS Prosjekt, eller fra dere. Det viktigste rådet mitt er å finne balansen mellom bruk av egenkapital, lån og økning i felleskostnader. Husk, det er ikke alltid lurt å ta opp mest mulig lån. Ofte kan smartere lånebetingelser eller sammenslåing av lån gjøre prosjektet lettere å håndtere.

En god tommelfingerregel er å ha oppspart egenkapital tilsvarende 10 til 15 prosent av årlige felleskostnader.

Grønn utvikling og godt samarbeid

Flere styrer blir mer kostnadsbevisste, og interessen for energitiltak øker. Etterisolering og nye vinduer kan gi lavere energikostnader og mulighet for grønne lån. Med en god plan kan selv boligselskaper med stram økonomi gjennomføre nødvendige prosjekter uten store hopp i felleskostnadene. 

I OBOS-bankens bedriftsmarked jobber vi bare med boligselskaper. Sammen med OBOS Prosjekt og OBOS Eiendomsforvaltning gir vi dere helhetlig rådgivning, både økonomisk og teknisk. Vi tilpasser løsningen til deres behov, og følger dere hele veien.

Jeg kjenner ingen andre banker som tilbyr denne typen rådgivning. Det er vi stolte av, og det gir trygghet for dere. 

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler