Hopp til innhold

Himmelsk løsning

Etter å ha bodd i OBOS-leiligheter nærmest hele livet, har Lars skapt drømmeleiligheten på Tveita – en ettroms på hjørnet i 13. etasje!

Bilde av kjøkkenet som har skap med røde fronter og fliser på veggen. Det står et spisebord og stoler på kjøkkenet.

– Hele poenget med denne flytteoperasjonen var å betale litt mindre og leve litt mer. Jeg hadde bodd de siste ti årene på 76 kvadratmeter på Grünerløkka, og tenkte at jeg ville ha en toroms på Tveita. Denne leiligheten vurderte jeg faktisk ikke å dra og se på engang, for jeg trodde at den ville være altfor liten, forteller Lars Hamli (49).

Etter å ha brukt våren i fjor til å gå på visninger i området, var det faren som overbeviste ham.

– «Kom igjen, vi stikker bare og ser», sa han, og da jeg kom inn hit og fikk se den fantastiske utsikten, var det den som ble avgjørende, sier Lars.

Pusse opp? Sjekk fordelene dine som OBOS-medlem

Bilde av Lars som sitter ved spisebordet med en kaffekopp i hånda.

– Jeg har ikke savnet Løkka ett sekund. Jeg kjente ikke til Tveita fra før, så jeg var veldig spent, men jeg har en helt annen livskvalitet nå. Alle som bor her er så hyggelige, sier Lars.

Fra spisebordet har man utsikt over byen.

Kjøkkeninnredningen er fra Reform Copenhagen. På veggene gikk Lars for en lys blåfarge, kombinert med vinrøde vinduskarmer. Bordet Artek er designet av Alvar Aalto, mens lampa Splügen Bräu er fra Flos. Stolen har Lars’ oldefar lagd.

Mellom marka og byen

Den 46 kvadratmeter store hjørneleiligheten ligger i 13. etasje i de såkalte Tveita-blokkene, som ble tegnet av arkitekt Hans Backer Fürst for OBOS på 1960-tallet.

– Jeg har en forkjærlighet for modernistisk arkitektur og drømte om å bo høyt i blokk – og disse blokkene er jo ikoniske. Jeg regnet på det, og ved å selge leiligheten min på Løkka og kjøpe her, fikk jeg nullet ut lånet mitt samtidig som jeg satt igjen med en liten gevinst. Da var det ingenting å lure på. Neste dag var leiligheten min, forteller Lars.

Etter å ha bodd i OBOS-leiligheter så å si hele livet, på henholdsvis Keyserløkka, Holmlia og Grünerløkka, følte han det var en mening med at han kunne fortsette trenden i den lille toppleiligheten. Ikke minst elsker han beliggenheten.

Blokkene ligger midt mellom marka og byen. Det er bare 15-20 minutter til Lutvann, og banen tar ett kvarter til Jernbanetorget. Jeg bruker omtrent like lang tid til jobben på Grünerløkka nå som jeg gjorde da jeg bodde der og bare ruslet bort.
På kjøkkenbenken står det to riskokere og flere urteplanter.
Riskokerne passer godt inn i miljøet på kjøkkenet.

Fra blått til rosa

Det første Lars gjorde da han overtok leiligheten, var å få hjelp av venner til å rive alle veggene og åpne opp til ett stort rom. Fra gulvet fjernet de to lag med laminat og ett med gammel linoleum.

– Leiligheten var ikke akkurat var et oppussingsprosjekt, men den hadde små rom og var hvit og streit, og jeg følte at den trengte en kjærlig hånd. Jeg hadde lyst til å pusse den opp med farger og materialer som passer til bygget her, forklarer Lars.

Han så seg ut en fargepalett inspirert av 60- og 70-tallet, og fikk hjelp av en fargekonsulent til å ta de endelige valgene.

– Jeg er ikke redd for å bruke farger og var særlig inspirert av arkitekt og maler Le Corbusier – modernismens mester. Jeg visste at jeg ville ha linoleum på gulvet og hva slags fliser jeg ville ha på kjøkkenet, men jeg var innom så mange forskjellige fargekombinasjoner at jeg trengte noen råd. «Jeg hører du skal ha blått gulv, du skal ikke heller ha rosa, da?» spurte fargekonsulenten. «Jo, det kan jeg godt!» svarte jeg. Jeg var veldig åpen og følte meg ikke låst til noe.

Les også: Anne Birgit og Kristoffer sparte tusenvis av kroner på oppussing

Stua er godt møblert med en blå sofa, en stol, et sofabord og i hjørnet står det en retro sykkel.

Alt fra sofaen til den gamle sovjetiske sykkelen han har kjøpt på nettet, passer inn i Lars’ fargepalett. Bordet er designet av Sven Markelius, og lineoleumsgulvet i fargen Cotton er fra Tarkett.

Bildet av en bokhylle som står siden av et vindu med utsikt over byen.

– Concorde-modellen består av 2089 legoklosser. Jeg trodde jeg skulle kose meg med den i mange måneder, men jeg brukte bare halvannen dag, sier Lars. Skjenken er fra USM Haller.

En innfeldt bokhylle i tre kan åpnes og bli til et skrivebord.

– Jeg er veldig fornøyd med hjemmekontorløsningen. Kanten nederst kan til og med vippes inn slik at jeg får plass til føttene mine – alt ved sovealkoven er gjennomtenkt på alle plan, sier Lars.

Soverommet har blå vegg og blått sengetøy.

Den smarte sovealkoven i bjørk tegnet Lars i samarbeid med en kamerat, før han fikk en møbelsnekker til å bygge den. Her er det oppbevaring til og med i sengegavlen. Lampa Kaiser er designet av Christian Dell.

Smart sovealkove

Slik ble leiligheten fylt med farger som rosa, lyseblått og gult. På kjøkkenet valgte Lars en eikeinnredning med fronter i oransje linoleum, og over benken gikk han for stående keramikkfliser i stripemønster.

For å bevare en mest mulig åpen romløsning, droppet Lars soverom. I stedet tegnet han og en kamerat en sovealkove som også rommer innebygde skuffer, skap og hyller, i tillegg til et skrivebord. Hele leiligheten er innredet med en kombinasjon av designermøbler og bruktskatter med et nikk til 60-tallet.

Jeg synes det er viktig å bruke elementer fra riktig tidsepoke. Til og med Concorde-flyet som jeg har bygd en modell av, er fra 1969, gliser Lars.

Sammen med den smarte sovealkoven, er han aller mest fornøyd med de modige fargevalgene han tok under oppussingen.

– Ja, jeg er stolt av at jeg turte å stå i det og kjøre fargepaletten helt ut! Jeg pusser aldri opp for å selge. Jeg pusser opp for meg selv – sånn som jeg liker det.

  • Hanne Aardal: Tekst
  • Pernille Münster: Foto
  • Live Berg: Styling

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler

  • Sparte tusenvis av kroner på oppussing av soverommet

    Hjemme

    Anne Birgit og Kristoffer brukte medlemsfordelene sine da soverommet ble pusset opp, og satt igjen med 5000 kroner. Se resultatet før og etter!

  • Tok sats i ny by

    Hjemme

    Bente Trøan og Arne Larsen hadde ingen tilknytning til Tønsberg, men flyttet likevel dit da de ville ut av travle Oslo. Det er de glad for i dag.

  • Få mer ut av uteplassen

    Hjemme

    Bruk fordelene du har som OBOS-medlem og spar penger på å forvandle uteplassen til drømmeplassen!