Hopp til innhold

Seniorer i fellesskap

I Bølgelengden skal beboerne bestemme hva som skal på menyen, og det er ikke bingo og kjøttkaker. Framtidens seniorboliger er nemlig akkurat som de eldre selv – spreke, moderne og der det skjer.

Illustrasjon av boligprosjektet Bølgelengden og T-banen Lambertseter

– Bølgelengden er som et slags kollektiv der man aldri er alene. Det er midt i blinken for eldre, for det er mange som er ensomme. Her kan man bare ta heisen ned til biblioteket, ta en kaffe og slå av en prat med noen andre når man har lyst, sier Reidar Selbekk (81).

Sentralt og sosialt

Den pensjonerte psykologen sitter på Kaffebrenneriet, et steinkast fra sin nye leilighet i Bølgelengden på Lambertseter. Han og kona bor i et hus rett nede i gata, men neste sommer tar de over leiligheten i det nye seniorkonseptet til OBOS.

Leiligheten deres ligger i sjette etasje, har to soverom og en privat balkong. I tillegg har de tilgang til fellesområder med kjøkken og bibliotek, og et uteområde med syrinlund, boulebane og sitteplasser. Det var nettopp dette konseptet – og beliggenheten – som tiltalte ekteparet.

Reidar Selbekk står lent inntil en benk på Kaffebrenneriet

Neste sommer tar Reidar Selbekk og kona over en leilighet i Bølgenlengden.

Reidar Selbekk sitter ved et bord med en kaffekopp foran seg

– Beliggenheten er ideell. Det er veldig sentralt, og vi har barn og barnebarn like ved, forteller Selbekk.

Reidar Selbekk går ute blant grønt gress og grønne trær

– Det er ensomheten som knekker mange eldre. Dørstokkmila blir høyere med alderen, så vi eldre må ta grep og holde koken.

– Beliggenheten er ideell. Lambertseter Senter ligger på den andre siden av veien, med butikker, kafeer, vinmonopol og kino, og både T-banen og Flybussen går rett utenfor døra. Det er veldig sentralt, og vi har barn og barnebarn like ved, forteller Selbekk.

– Jeg liker også konseptet godt. I Bølgelengden har vi kjøpt vår egen leilighet og kan bevare privatlivet vårt, samtidig som vi har tilgang til fellesarealer og et sosialt opplegg som ser veldig bra ut.

– Samarbeidet med Diakonhjemmet Omsorg+ skaper dessuten en trygghet. Det å ha mennesker rundt seg når det trengs, oppleves både trygt og sosialt. Sånt er verdifullt når man blir eldre.

Aktiv og reiseglad

Reidar Selbekk er en travel pensjonist. Han spiller golf nesten hver dag, er med i diverse sosiale klubber og reiser utenlands flere ganger i året.

Det er ensomheten som knekker mange eldre. Dørstokkmila blir høyere med alderen, så vi eldre må ta grep og holde koken.

– Kona og jeg tar gjerne noen turer til Spania og Portugal i løpet av vinteren. Vi kan jo ikke sitte og glo i veggen mens oppkjørselen fyller seg opp med snø.

Snart slipper Reidar å tenke på snømåking, gressklipping og vedlikehold. Han gleder seg til å få bli kjent med sine nye naboer, og er spent på hvilke aktiviteter som tilbys på Bølgelengden.

– Jeg har hørt at det blir en egen boulebane på takterrassen, så det høres bra ut. Jeg er allerede med i en petanqueklubb i Frognerparken og vi spiller en gang i uka, uansett vær. Det er sosialt og hyggelig. Det er viktig at vi eldre kommer oss opp av godstolen!

Les også: Rom for hele livet i Bølgelengden

Illustrasjon fasaden til boligprosjektet Bølgelengden

Boligene i Bølgelengden er blant annet tilrettelagt med lave dørterskler og fargevalg tilpasset synet til eldre, men uten de typiske håndtakene på vegger og røde snorer for å unngå sykehjemspreg.

Trygghet, selvstendighet og fellesskap

– Bølgelengden på Lambertseter er OBOS sin pilot med seniorkonsept. Om 15 år er 40 prosent av OBOS sine medlemmer over 65 år, så vi må være i forkant, sier Trine Hauglund Overgård, prosjektleder i Bølgelengden.

Arbeidet med Bølgelengden startet allerede i 2017, med et stort innsiktsarbeid og flere dybdeintervjuer der vi spurte medlemmene hva de ønsket seg i et slikt seniorprosjekt.

– Trygghet, selvstendighet og fellesskap er viktige stikkord. Mange svarte at de ville bo hjemme så lenge som mulig, men samtidig ha den ekstra tryggheten som helsepersonell i nærheten er. Derfor inngikk vi et samarbeid med Diakonhjemmet Omsorg.

Boligene i Bølgelengden utvikles i samarbeid med Diakonhjemmet Omsorg+, med en husvert som er til stede dag og kveld. De 61 seniorboligene har god standard, private balkonger og felles takterrasse. Beboerne får også tilgang til felleslokaler med bibliotek, kjøkken og utgang til flotte uteområder.

Se hva Bølgelengden har å by på

Lambertseter var den første drabantbyen som OBOS bygget, og med seniorkonseptet Bølgelengden er vi tilbake til røttene våre.

Trine Hauglund Overgård, prosjektleder for Bølgelengden

Prosjektleder Trine Hauglund Overgård står foran et leilighetsbygg

Skiller seg ut

– Bølgelengden retter seg spesielt mot seniorer som vil ha en ny leilighet de kan bo i lenge – selv om det etter hvert skulle bli behov for litt ekstra pleie og omsorg for at hverdagen skal fungere.

– Snittalderen på de som har kjøpt i Bølgelengden er 75 år. Mange er enslige og noen har en partner som har dårlig helse, forteller Trine.

Boligene i Bølgelengden ligger en etasje opp fra gateplan, med næringslokaler og butikker på gateplan. Det er heis ned til garasjen, og varmekabler ved blant annet innganger utendørs, sørger for at beboerne ikke behøver å bekymre seg over is og snø på vinteren. Lambertseter Senter og T-banen er et steinkast unna, og det er også fine turområder i nærheten. Men hva med leilighetene – hva skiller disse fra andre typiske seniorboliger?

Illustrasjon av uteområde med pergola og grønne planter i Bølgelengden borettslag.

Det er tilrettelagt for flere sosiale soner i Bølgelengden, både inne og ute. Her kan beboerne samles rundt kaffe og te, være med på aktiviteter og få hjelp til praktiske ting av borettslagets egen husvert.

– Dette er aldersvennlige leiligheter der det er gjort noen tiltak som for eksempel gode fargekontraster og skikkelige håndtak på baderoms- og kjøkkeninnredningen. Det vil være fine fellesarealer med aviser, kaffe og te i første etasje, og en hyggelig terrasse med muligheter for å slappe av eller være i aktivitet.

– På terrassen blir det dyrkekasser for dem som vil, en sansehage med syrinlund, sitteplasser under pergola for dem som vil slappe av og en boulebane for dem som vil være i aktivitet.

– Det mest spesielle med Bølgelengden er husvertene fra Diakonhjemmet. Ensomhet er et problem blant mange eldre, men i Bølgelengden vil det alltid være noen å snakke med. Husvertene vil også legge opp til aktiviteter som gjør at alle kan være med i et fellesskap, forteller hun.

Hamid Reza Irai sitter ved et bord

Hamid Reza Irai er daglig leder ved Diakonhjemmet Omsorg+, og gleder seg til å treffe beboerne som skal flytte inn i Bølgelengden.

Hamid Reza Irai står foran en bokhylle

Etter nesten fire års drift i Diakonhjemmet har Irai og kollegene fått mange innspill og tilbakemeldinger de vil ta med seg inn i prosjektet.

Hamid Reza Irai sitter på en stol i et rom med flere sittegrupper

– Når jeg blir gammel så vil ikke jeg at andre skal bestemme hva jeg liker – det må de eldre få bestemme selv, sier Irai.

Ikke bingo og kjøttkaker

I fellesområdet på Diakonveien Omsorg+ sitter Hamid Reza Irai. Han er daglig leder for Omsorg+ som er en boform for eldre over 67 år. Det er Hamid Reza Irai og hans kolleger som skal drifte seniorboligene og jobbe for de som skal bo på Bølgelengden.

Etter nesten fire års drift i Diakonveien, har han fått mange innspill og tilbakemeldinger som han tar med inn i Bølgelengden. Stikkordene er fleksibilitet, variasjon og trygghet.

Det er veldig mange som mener å vite hva de eldre liker. «De eldre liker bingo og kjøttkaker», sier de, men vet du hva de eldre helst vil spise? Pizza! Og bingo er ikke så veldig populært, forteller Hamid Reza Irai.

– Når jeg blir gammel så vil ikke jeg at andre skal bestemme hva jeg liker – det må de eldre få bestemme selv. Vi har en idé om å gjøre ting litt annerledes, og vi vil at de eldre skal få velge og vrake enten det handler om mat, trening eller aktiviteter. Vi er opptatt av å tilpasse tilbudet til beboerne, sier han.

Hamid Reza Irai gleder seg til å treffe beboerne i Bølgelengden, og bli kjent med hver og en.

– Vi kommer til å invitere alle som flytter inn i Bølgelengden til uformelle samtaler for å kartlegge hvem de er, hva de liker, hvilke interesser de har og hvilket trinn de er på i «helsetrappa» – altså hvordan de har det med helsa.

– Etter disse samtalene lager vi en statistikk og legger til rette for de aktivitetene og tjenestene de ønsker seg. Så lager vi en plan ut ifra hva beboerne ønsker seg slik at de føler seg involvert. Seniorboliger er ikke et sykehjem, men et sted der beboerne bestemmer.

Fasaden til byggkonstruksjonen til boligprosjektet Bølgelengden

Byggingen av prosjektet er godt i gang, og boligene vil stå klare for innflytting fra tredje kvartal 2025.

Variasjon er viktig

– Hvilke av de mest populære aktivitetene tar dere med videre til Bølgelengden?

– Variasjon er viktig, og hver dag vil det være en kombinasjon av faste og fleksible aktiviteter. De mest populære aktivitetene hos oss har så langt vært konserter, kurs, foredrag og filmkvelder med popkorn og et glass vin. Den sosiale biten er kjempeviktig. At folk ikke føler seg alene i aktivitetene, forteller Irai.

Ingen skal være alene om de ikke selv vil.

Se ledige boliger i Bølgelengden

  • Caroline Korsvoll: Tekst
  • Leikny Havik Skjærseth: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler

  • Boligmarkedet 2025: Dette er spådommen

    Kjøpe bolig

    Økte boligpriser og lønninger, senka egenkapitalkrav og renter. Her er økonomirådene og spådommene for 2025 fra sjeføkonom Sissel Monsvold.

  • Det gode familielivet i byen

    Kjøpe bolig

    Venner i oppgangen, kort vei til det meste og et rikt serverings- og kulturtilbud. Familielivet i byen har sine fordeler, mener Kristin Sköld.

  • Starter et nytt kapittel som 88-åringer

    Kjøpe bolig

    Svein og Unni skulle bo i eneboligen sin resten av livet. De siste årene skjønte de derimot at de måtte finne noe enklere, men ingenting appellerte til dem. Så dukket Bølgelengden opp.