Hopp til innhold
Økonomi
  1. Forside
  2. Temasider
  3. Økonomi
  4. Lavere boliglånsrente gir kroner til overs

Lavere boliglånsrente gir kroner til overs

Lavere rente på boliglånet betyr gjerne mer å rutte med på konto. «Forbrukerfrue» Kjersti Grønseth gir deg råd om hva du kan bruke pengene som blir til overs på.

Kjersti Grønseth, også kjent som «Forbrukerfrue», smiler mot kamera

Endelig kom det et etterlengtet kutt i styringsrenta fra Norges Bank. OBOS-banken følger selvfølgelig etter og setter ned rentene på boliglån. Dette gjorde OBOS-banken også i april, selv om det rentekuttet mange forventet fra Norges Bank da ikke kom.

Og hver gang rentene settes ned frigjør det penger i privatøkonomien som du kan bruke på andre ting.

– Selv om det kanskje ikke er så store summer å snakke om i første omgang, er dette penger som du pleide å betale i renter og nå kan bruke på det du vil.

«Forbrukerfrue» Kjersti Grønseth forteller videre at selv en 500-lapp ekstra i måneden, kan bety mye om den brukes riktig. Hun deler ofte gode råd om personlig økonomi på Instagram-kontoen sin @forbrukerfrue.

Datamaskin med budsjett og mobiltelefon med nettbank
Siviløkonom Kjersti Grønseth

Gjennomgå økonomien din

Når økonomien din endrer seg, enten du får bedre eller dårligere råd, anbefaler Kjersti at du tar en gjennomgang av økonomien din.

– Når du plutselig får mer penger i hendene, er det lurt å se hvor du trenger disse pengene mest, før de bare forsvinner i det store sluket.

Ta en sjekk av forbruket ditt de siste månedene, og gå over budsjettet for å se om noe eventuelt bør justeres.

Akkurat hva disse pengene bør brukes til er jo til syvende og sist opp til deg – og dine ønsker og behov.

– Om motivasjonen for ekstra sparing er der, er det topp. Men kanskje er det også nå du skal unne deg den kaffelatten om morgenen, eller det TV-abonnementet du har siklet på, med ekstra god samvittighet.

Her er noen tips til hva du kan bruke de ekstra pengene på:

1. Sjekk om noen av forbrukspostene dine trenger påfyll

– Blir matkontoen ofte tom før lønning, er det kanskje denne posten du nå skal øke, sier Kjersti.

Eller kanskje forsikringene dine har blitt dyrere, drivstofforbruket ditt har økt eller strømkontoen har blitt skral etter vinteren?

Med noen ekstra kroner til overs kan ting som før har gnagd litt ekstra i budsjettet, bli enklere å håndtere.

– Det er jo veldig deilig når penger som du før måtte bruke på boliglån, heller kan gi deg litt mindre hverdagsstress!

Selv benytter Kjersti alltid sjansen når noe i økonomien endrer seg til å justere familiens budsjett.

– Hvis jeg for eksempel får melding om at barnetrygden har gått opp, eller prisen på et abonnement har gått ned, går jeg rett inn og oppdaterer budsjettet, sier hun.

– Jeg er nok over snittet interessert i disse tingene, men det er så gøy når jeg ser at vi kan bruke mer penger på det vi virkelig ønsker å bruke penger på.

– Det kan bety noe så enkelt som at vi unner oss den ekstra kinoturen, eller bytter om til den litt bedre osten i butikken.

2. Bli kvitt forbruksgjeld og kjipe bekymringer

Ekstra penger for hånden kan også lette eventuelle tunge skuldre.

– Har du for eksempel regninger på Klarna, til inkasso eller kredittkortgjeld, er det lurt å bruke de ekstra kronene til å betale ned på disse, sier Kjersti.

Å ha slike ting hengende over seg, er ofte en tung mental belastning. Da er det fint å vite at rentekuttet på sikt kan gjøre regningen til banken lavere.

Om du lenge har tenkt at du bør ha en «krisebuffer», men ikke har klart å fylle den opp ennå, er dette et godt tidspunkt for dette også, råder Kjersti.

– Det er ofte overraskende å se hvor mye en «liten» sum i måneden faktisk kan vokse på kort tid!

3. Boost sparingen din

Om du har klart deg helt fint gjennom både rentetopper og økte matpriser, og ikke ønsker eller trenger å fylle på noen av forbrukspostene, er det lurt å vende snuta mot sparegrisen og sparekontoen.

Kanskje kan du øke den månedlige sparingen din?

– Det er motiverende å se sparekontoen øke med disse «bonuspengene», som du egentlig ikke har måttet gjøre noe for, sier Kjersti.

Et annet godt tips er å bruke denne tiden til å jevne ut eventuelle store forbrukstopper du har gjennom året, tipser eksperten.

Det kan for eksempel være å legge av litt ekstra til strømregningene neste vinter, perioden før jul eller i sommerferien når man ofte bruker mer penger enn ellers.

– Selv har vi en egen strømkonto som vi setter inn en jevn sum på hele året, også om sommeren. De ekstra kronene som blir stående på «strømbufferen» er vi alltid glade for når de høye strømregningene plutselig kommer brått på igjen.

4. Betal ned mer på lånet

En annen fornuftig måte å bruke de ekstra pengene, kan være å øke nedbetalingen på boliglånet ditt.

Ved å betale ekstra hver måned, kan du redusere lånets løpetid. Og jo raskere du betaler ned lånet, desto mindre vil du måtte betale i renter totalt sett.

– Du fortsetter å betale samme beløp i måneden som før, men bonusen er at en større andel går til avdrag i stedet for til renter, sier Kjersti.

5. Bruk dem på noe gøy!

Sist, men ikke minst kan det være rom for å bruke pengene på noe som gir deg glede.

– Nå som vi har vært gjennom en lang og tung periode økonomisk, er det deilig at det endelig skjer noe litt positivt. Det må være lov å feire, sier Kjersti.

– Så lenge man har en sunn balanse mellom kontroll og forbruk, så er jeg helt for at man skal kunne unne seg noe man har lyst på.

Om det er et nytt hobbyprosjekt, en god middag ute eller sparing til drømmeferien, kan pengene du nå får til overs komme godt til nytte, mener eksperten.

– Selv skal jeg putte noen ekstra kroner på datekonto med mannen!

  • Ida Anett Danielsen: Tekst
  • Hampus Lundgren: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler

  • Pakk med smarte økonomitips i feriekofferten

    Økonomi

    I usikre tider med høye renter og svak krone, kan det være lurt å ha litt feriepenger igjen på konto når høsten kommer også.

  • I toppen av dagligbanksjekken

    Økonomi

    I OBOS-banken får du som medlem gratis bankkort og god rente på brukskonto. Dette gjør at vi er på pallen i Finansportalens sjekk av landets dagligbanker.

  • Hva er et budsjett?

    Økonomi

    Et budsjett er en økonomisk plan som gir deg oversikt over inntektene og utgiftene dine. Se tips til hvordan du kan sette opp budsjettet selv.