I hjertet av Vollebekk
Fra visjon til virkelighet på Vollebekk: Vollebekk Torg har blitt et naturlig og populært midtpunkt i nabolaget.
Vollebekk er en grønn og urban bydel som det satses på. Det er stille, men også kort vei til sentrum, og torget er hjertet i nabolaget. Nå skal hele 2000 kvadratmeter fylles med næring som gjør at beboerne trives og har det de trenger i hverdagen i umiddelbar nærhet. Matbutikk og flere restauranter er på plass, og snart kommer også kvalitetsbakeriet Håndbakt.
– Det er i ferd med å bli det nabolaget som vi har jobbet for å skape helt fra begynnelsen, sier Kine Steien, prosjektsjef for Vollebekk Torgkvartal.
En viktig møteplass
Prosjektsjefen og teamet hennes har hatt en klar visjon fra starten av; å bygge mer enn bare boliger på Vollebekk. Steien er ansvarlig for utviklingen av bygulvet – den delen av et nabolag som tilhører oss alle, altså butikker, serveringssteder, gallerier og andre servicetilbud på gateplan. Drømmen er at Vollebekk Torg skal bli et sted som ikke bare beboerne på Vollebekk vil bruke, men som også tiltrekker seg folk fra områdene rundt.
– Nabolagene skal finne et fellesskap og skape et nærmiljø, og i den forbindelse er Vollebekk Torg en viktig møteplass. Torget har blitt et naturlig midtpunkt som bidrar til godt samhold og naboskap.
Nærhet og nabolag
Steien og temaet hennes ønsker seg aktører som utfyller hverandre og spiller hverandre gode, og som deler deres tanker om blant annet gjenbruk og bærekraft. Mange av leietakerne som nå etablerer seg på torget har en relasjon til området, og deler engasjementet og verdiene til Steien og co.
– Et godt eksempel er håndverksbakeriet Håndbakt. De har fokus på økologiske råvarer, de er opptatt av sosial bærekraft og i å spille nabolaget godt, forteller Steien.
– Familiebedriften Tærud er også fra området, og har drevet forretning her i snart 100 år. I vår åpnet de pizzarestauranten Midtpunktet på torget, og den har blitt veldig populær blant beboerne, fortsetter hun.
Den vietnamesiske restauranten Com & Pho åpner også snart dørene på torget.
Lokal familiebedrift
– Det var egentlig ikke en del av planen min å ta over familiebedriften, men tanken på å legge ned var trist, så vi bestemte oss for å satse og videreføre navnet, forteller Martin Tærud og smiler.
I 2016 ble han daglig leder i Haakon Tærud A/S og siden den gang har familien åpnet restauranten Paviljongen i Bjerkedalen Park, og for noen måneder siden den nye restauranten Midtpunktet på nettopp Vollebekk.
Martin Tærud sitter ved ett av bordene på «Midtpunktet», med utsikt mot torget på Vollebekk. Da de fikk spørsmål om å åpne en restaurant på Vollebekk Torg nølte de ikke.
– Vi har faktisk sett på akkurat dette lokalet i flere år. Familien vår har både bodd og drevet forretning i dette området i flere generasjoner, og vi så at nabolaget trengte et spisested og en møteplass.
Å se at folk hygger seg og setter pris på det vi gjør, er det som alltid har drevet meg og familien. Jeg synes også det er fint å kunne bygge opp arbeidsplasser, og vi har en del ungdom fra området som jobber her, forteller han.
– Planen for framtiden er å fortsette å skape steder der folk trives, og gjerne i utviklingsområder som her på Vollebekk.
Les også: Clas og Lise har funnet leiligheten de vil bo i resten av livet
Inspirasjon og påfyll
På den andre siden av torget skal Jenny Andersen snart åpne en splitter ny Håndbakt-filial. Det populære håndverksbakeriet er 100 prosent økologisk drevet og det er Norges første plantebaserte surdeigsbakeri.
Naturlige materialer, treverk, planter og rustikke elementer er kjennetegnet for interiøret og stemningen i filialen de har på Tøyen. Det er samme interiørarkitekt som skal utvikle kafeen på Vollebekk.
– Folk går på steder som Håndbakt for å bli inspirert, få påfyll og unne seg det lille ekstra. Det er nettopp stemningen og energien som skaper Håndbakt. Dette skal være et sted for å kjøpe morgenkaffen, ha hjemmekontor, spise brunsj i helgene og ta et glass med venner.
Hun understreker at det er stor forskjell på å åpne kafé i et nabolag og i sentrum.
– Det er noe helt annet å drive en kafe i et nabolag, og det er dessverre ikke så mange som tør å åpne slike kafeer på Oslo øst.
Det er alltid en risiko å åpne på et nytt sted, men jeg har stor tro på alt som skjer og skal skje på Vollebekk framover.
Viktige og riktige valg
Når man bygger opp et nytt sted fra «ingenting», er det viktig å lytte til hva beboerne og nabolaget ønsker seg. I 2020 gjennomførte OBOS en medvirkningsprosess for å hente inn lokalkunnskap for å kunne forstå stedet bedre, informere om hva som er planlagt og få innspill på spesifikke planer. Dette påvirker også arbeidet framover, selv om det alltid er vanskelig å gjøre alle til lags.
– Vi ønsker å imøtekomme behovene så langt det lar seg gjøre, men det krever et visst næringsgrunnlag å oppfylle alle ønsker. Jeg tror ikke vi nødvendigvis kan løse alle behovene i nærmiljøet, men heller ha fokus på å velge de riktige aktørene slik at vi får konsepter som står seg over tid, oppsummerer prosjektsjef Steien.